lördag 29 november 2008

Krämig grönkålssoppa/sås

Häromdagen utlovade jag ju att bjuda på grönkålsrecept, och här kommer ett.
Ofta används ju havregrädde för att reda soppor, men det behövdes definitivt inte i det här fallet. Potatisarna hade motsvarande effekt, och när jag hade mixat soppan var den knappt soppa längre utan snarare en tjock krämig puré. Jag spädde ut den med vatten för att den skulle återta soppformen, men det går givetvis lika bra att låta bli att göra det och istället använda den som sås till exempelvis pasta.

Oliv- eller rapsolja
1 stor gul lök
3 stora potatisar
Salvia
Grönsaksbuljong

1 bunt färsk grönkål 
2 vitlöksklyftor
Kumminfrön
Salt
Svartpeppar
Citronsaft

Skiva löken och skär potatisarna i tärningar, och bräsera dem tillsammans med salvia i oljan ett par minuter. Häll på buljongen och koka fem minuter. Skölj under tiden grönkålen, skär bort bladen från stjälkarna och lägg bladen åt sidan. Tillsätt skivad vitlök och skivade stjälkar i soppan och koka 10 minuter till. Strimla bladen och lägg dem i soppan. Koka 8-10 minuter till. Låt soppan svalna något och mixa den sedan. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna. Häll tillbaka soppan i kastrullen och krydda med kummin, salt, peppar och citron. Späd eventuellt ut soppan med vatten och värm upp den igen.

1 kommentar:

  1. Själv gjorde jag linssoppa med grönkål i veckan. Recept finns på bloggen.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin