tisdag 28 juni 2011

Färskpotatis- och persikosallad med mandlar och rucola

Som alltid på somrarna lagar jag massvis med sallader, och precis som vanligt innehåller de en hel del frukter. Så när jag nu har färskpotatis och persikor hemma var det självklart att de skulle vara huvudingredienser i dagen sallad. De kontrasteras av rucolans kryddiga smak samt rostade mandlar, och morötter ger knaprighet.
Persika är en känslig frukt som lätt blir mosig så det är viktigt att använda fasta frukter för att undvika det.
Använd en riktigt god rapsolja till dressingen, gärna med nötig smak.

Färskpotatis
Mandlar
Morötter, gärna i olika färger
Salladslök
Rucola
Persikor
Dill
Kallpressad rapsolja
Vitvinsvinäger
Salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Tvätta och koka potatisarna, låt dem rinna av och skär dem i bitar. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 7-8 minuter. Låt dem svalna på ett annat fat och hacka dem sedan grovt. Skala morötterna och skiva dem tunt. Ansa löken och skiva även den. Halvera, kärna ur och tärna persikorna. Lägg alltsammans samt rucola och klippt dill i en skål. Rör ihop olja, vinäger och salt och blanda försiktigt salladen med dressingen. Låt stå en stund innan servering.

onsdag 22 juni 2011

Midsommarmat 2011

Oavsett om ni ska äta en lyxig flerrättersmiddag eller en buffé finns det gott om lämpliga recept här på Vegologi.
I fjol gav jag ett antal förslag på rätter till midsommarbordet, och här är ytterligare några:

Bönsallad med aprikoser och spenat
Bön- och persikosallad
Citron- och vitlöksmarinerad belugalinssallad med ugnsrostad broccoli och pinjekärnor
Fruktig tabouleh
Färskpotatis- och nektarinsallad med paprika och gröna bönor
Färskpotatis- och puylinssallad med rå rabarber, avocado och friterade pitabröd
Färskpotatissallad med jordgubbar och rucola
Färskpotatissallad med mangold, paprika och hasselnötter
Kikärts- och avocadosallad
Het melonsallad med svarta bönor
Sallad på puylinser, matvete och hasselnötter med krämig lime- och avocadodressing
Svart bönsallad med rucola och jordgubbsvinägrett
Vaxbönsallad

Ancho-sesam-timjan-krutonger
Friterade pitakrutonger
Guacamole
Hummus med rostad paprika
Rostad pumpacreme

Mangold- och lökpaj
Pumpagryta med linser och persilja
Risotto med bondbönor och jordgubbar
Risotto med gröna bönor, apelsin och nötter 

Aprikos- och nektarinkaka med rabarber och kokos
Jordgubbar med limebasilika och rosor
Jordgubbs- och sellerikompott
Morots- och zucchinikaka med aprikoser och rosmarin
Trippelmoussetårta med choklad- och mandelbottnar
Äppelpaj med kakaobönor, kokos och hasselnötter
Ugnsrostad färskpotatis

fredag 17 juni 2011

Aprikos- och nektarinkaka med rabarber och kokos

Jag hade en hel del fina frukter hemma, och av nån anledning äter jag sällan frukter för sig själva som de är, utan jag brukar oftast baka något av dem, och så även ikväll. Färska aprikoser är oerhört goda när de är tillagade och varma (ännu godare än när de är råa tycker jag), så självklart använde jag dem i kakan. Aprikoser och nektarin kontrasteras med syrlig rabarber, sesamfrön och i bakgrunden finns svaga kryddtoner.
För första gången på så länge jag kan minnas bakade jag en kaka helt utan något annat mjöl än vete, och måhända hade kakan blivit ännu bättre med lite dinkelmjöl i, men den blev ändå helt underbar!

½ dl kokosflingor
3 msk sesamfrön
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ dl ljust muscovadosocker
4 tsk bakpulver
½ krm salt
2 tsk kanel
½ tsk ancho chili
1 tsk vaniljpulver
2 små rabarberstjälkar
1 ½ dl neutral olja
3 dl ljummet vatten eller växtmjölk
2 nektariner
5-6 färska aprikoser
Råsocker

Värm ugnen till 180 grader.
Värm en torr stekpanna på medelvärme. Rosta först kokosen tills dem får färg och låt den svalna på ett fat. Gör sedan detsamma med sesamfröna. Var försiktig så de inte bränns.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt kokos och sesamfrön. Skala och skiva rabarbern tunt och blanda ned den. Tillsätt olja och vatten och rör ihop till en ganska lös smet. Häll upp den i en springform.
Skölj, halvera och kärna ur frukterna. Skär nektarinerna i klyftor och tryck ned frukterna i kaksmeten. Strö lite råsocker över.
Grädda i ca 25 minuter.

onsdag 15 juni 2011

Färskpotatis- och puylinssallad med rabarber, avocado och friterade pitabröd

När jag gjorde färskpotatis- och nektarinsallad igår kokade jag en hel del extra potatisar, precis som jag brukar. Det är väldigt praktiskt att ha kokta potatisar i kylen som kan användas när som helst. Idag blev det ytterligare en sallad, men denna är vitt skild från den förra. På min kolonilott har gräslöken växt till sig och blivit ganska grov, vilket gör att den har den ganska uttalade löksmak som hör hemma i en sallad, istället för att "bara" vara en ört. Givetvis plockade jag med mig lite rabarber också, i ett försök att minska överflödet en aning... Rabarbern använde jag rå, så att den gav riktigt fin syrlig smak och samtidigt behöll sin vackra färg och knapriga konsistens. Jag valde några av de tunnaste stjälkarna jag hittade. Jag använder ingen vinäger eller citrus i salladen utan låter rabarbern ensam stå för syrligheten.
Hemma hade jag några pitabröd som börjat bli lite torra. Ett bröd skar jag i bitar som jag friterade, vilket blev ett utmärkt knaprigt inslag i salladen.
Det hela fullbordas av puylinser samt avocado, vilka är en klassisk kombination i mitt kök.

Puylinser
Färskpotatisar
Gräslök
Rabarber
Avocado
Olivolja
Salt 
Svartpeppar
Pitabröd


Koka linser och potatisar var för sig och häll av dem. Skär potatisarna i bitar. Strimla gräslöken. Skala rabarbern och skiva den ca 2 mm tunt. Halvera, kärna ur och tärna avocadon. Blanda allt detta i en skål, rör ihop olja med salt och peppar och vänd ned detta i salladen. Låt stå en stund innan servering.
Häll neutral raps- eller solrosolja i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Det behövs relativt lite olja, inte ens en centimeter djupt, eftersom bröden är platta. Jag brukar ställa in spisvärmen på steg fyra i en sexgradig skala. (Precis som vid all fritering, ha inte fläkten igång och ha ett passande lock tillgängligt om du behöver täcka över stekpannan!) Dela pitabröden längs med kanten och fritera en halva i taget. Se till att den är täckt av olja. Ta upp brödet med en hålslev eller metalltång när det börjat få färg och låt det rinna av i ett durkslag av metall. Ha koll på det hela tiden under friteringen eftersom det skiljer ett par sekunder mellan gott och bränt bröd, så ta inte upp det för sent.
Lägg i nästa brödhalva och gör om proceduren.Bryt bröden i småbitar när de svalnat.
Lägg upp salladen och strö brödbitarna över den.

tisdag 14 juni 2011

Färskpotatis- och nektarinsallad med paprika och gröna bönor

Det bästa med sommarmaten är tveklöst överflödet av färska råvaror. Det är så lätt att ta lite av det och lite av det, skära och blanda, och vips har man en färdig måltid, ofta utan att ens behöva tillaga något alls. Inte konstigt att jag skapar otaliga sallader på somrarna.
Här behöver visserligen potatisen och bönorna kokas, men det är snabbt och lätt gjort. Det stora utbudet gör ju också att det är ännu lättare att skapa kontraster i matlagningen, som t ex här med mjuk potatis, knaprig och lite kärv paprika, söt nektarin och pepprig rucola, för att inte tala om kontrasterna i färger!

Färskpotatisar
Haricots verts
Röd paprika
Nektariner
Stjälkselleri med blad
Rucola
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar

Koka potatisarna, häll av dem och dela dem i bitar. Ansa och koka bönorna, låt dem rinna av ordentligt och dela dem också.
Halvera paprikan och kärna ur den. Skär den i strimlor och sedan i små tärningar. Tärna även nektarinerna. Skiva sellerin tunt och strimla bladen. Lägg allting i en skål, rör ihop vinägretten och blanda den med salladen. Låt stå en stund före servering.

fredag 10 juni 2011

Rabarberpaj med kryddiga havresmulor

Då och då hävdas det att vegansk mat  per automatik skulle vara nyttig, och medan jag förstås håller med om att den ofta är det kan jag inte låta bli att förundras över det påståendet. De som säger så skulle nog svimma av förskräckelse om de blev serverade den här sockerbomben...
Den är inte riktigt en vanlig smulpaj, utan smulorna är små och bildar ingen sammanhängande deg utan sjunker nästan ned i den mjuka rabarbern, och allt blir som ett tunt, sockerklibbigt och mycket välsmakande lager. Längst ut i formen smälter sockret och rabarberspadet samman och bildar en kola-aktig kant.
Kakao är en av mina favoritsmaker, men det ger inte bara chokladsmak utan är i små mängder även en utmärkt krydda! Här kan den sällskapa med goda vänner, som chili, vanilj, kardemumma mfl.
Använd ljust muscovadosocker till rabarberlagret om du vill ha mer kolakaraktär, annars går strösocker utmärkt.

Rabarber 
Strösocker eller ljust muscovadosocker
Havregryn
Farinsocker
Kryddor (t ex chili, kanel, vanilj, kakao, kardemumma)
En aning salt
Neutral olja

Värm ugnen till 180 grader.
Skala och skiva rabarbern, lägg den direkt i pajformen och blanda med sockret. Blanda havregryn, farinsocker och kryddor i en skål, tillsätt olja och rör ihop så att det bildas smulor. Strö smulorna över rabarbern och grädda i ca 25 minuter.

torsdag 9 juni 2011

Spenat- och skärbönsallad

Det här är en helt briljant försommarrätt! Färska skärbönor finns att köpa hos en del torghandlare, liksom färsk vitlök. Spenaten som jag sådde på min kolonilott för en dryg vecka sedan har redan växt så pass mycket att jag kunde skörda tillräckligt för att göra den här salladen. Dressingen är en av mina favoriter till färska bönor (t ex i min vaxbönsallad) men passar egentligen lika bra till de flesta färska grönsaker. Här valde jag dock att använda kallpressad rapsolja istället för olivolja för att få en lite smörig, nötig smak.

Färska skärbönor
Färsk spenat
Kallpressad rapsolja
Nypressad citronsaft
Salt
Färsk timjan
Färsk vitlök

Skölj bönorna och skär dem i bitar, och koka dem ca fem minuter i lättsaltat vatten. Skölj spenaten noga och skär bort rotfästena. Skär loss stjälkarna och låt dem koka i en minut när bönorna är näst intill klara. Lägg därefter ned spenatbladen i kastrullen och tryck varsamt ned dem i vattnet. Låt dem blancheras i några få sekunder (det räcker för att de ska mjukna) och häll sedan av vattnet. Låt grönsakerna rinna av ordentligt.
Blanda under tiden ihop olja, citron och salt i en skål. Strimla timjankvistarna och hacka vitlöken så fint som möjligt och lägg dem i dressingen. Vänd sedan ned grönsakerna och låt stå svalt en stund innan servering.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin