Då och då hävdas det att vegansk mat per automatik skulle vara nyttig, och medan jag förstås håller med om att den ofta är det kan jag inte låta bli att förundras över det påståendet. De som säger så skulle nog svimma av förskräckelse om de blev serverade den här sockerbomben...
Den är inte riktigt en vanlig smulpaj, utan smulorna är små och bildar ingen sammanhängande deg utan sjunker nästan ned i den mjuka rabarbern, och allt blir som ett tunt, sockerklibbigt och mycket välsmakande lager. Längst ut i formen smälter sockret och rabarberspadet samman och bildar en kola-aktig kant.
Kakao är en av mina favoritsmaker, men det ger inte bara chokladsmak utan är i små mängder även en utmärkt krydda! Här kan den sällskapa med goda vänner, som chili, vanilj, kardemumma mfl.
Använd ljust muscovadosocker till rabarberlagret om du vill ha mer kolakaraktär, annars går strösocker utmärkt.
Rabarber
Strösocker eller ljust muscovadosocker
Havregryn
Farinsocker
Kryddor (t ex chili, kanel, vanilj, kakao, kardemumma)
En aning salt
Neutral olja
Värm ugnen till 180 grader.
Skala och skiva rabarbern, lägg den direkt i pajformen och blanda med sockret. Blanda havregryn, farinsocker och kryddor i en skål, tillsätt olja och rör ihop så att det bildas smulor. Strö smulorna över rabarbern och grädda i ca 25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar