tisdag 29 april 2008

Rostad palsternackssallad med jordgubbsdressing och rostad mathavre

Jag tycker mycket om att använda såväl färska som torkade frukter och bär, inte bara i desserter utan även i olika slags maträtter, och kanske framför allt i sallader. Det kommer ni säkerligen få läsa mer om i sommar när tillgången på färsk frukt är bättre, men här är ett exempel på det.
Igår handlade jag palsternackor, rucola, babyspenat och små blad röd mangold, utan att ha någon som helst plan på vad jag skulle laga av dem. Jag klurade på det medan jag promenerade hem och då komponerade jag det här receptet.
Palsternackor är underbara att ugnsrosta, det tar verkligen fram deras sötma.
Jag använder alltid enbart ekologiska torkade aprikoser, dessa är inte svavlade som de konventionella orangea är och därmed mörkare i färgen, och smakar helt underbart.
Den här salladen kan serveras som huvudrätt tillsammans med något spannmål, eller ensam som förrätt eller mellanrätt i en större meny, och antagligen passar den faktiskt även som dessert (fast då utan de gröna bladen).



5 små palsternackor
2 salladslökar eller en bit späd purjolök
10 ekologiska torkade aprikoser
½ dl hasselnötter
20 jordgubbar
1 msk fruktig eller nötig olivolja
Salt
Svartpeppar
En aning nyriven ingefära
½ tsk mald kanel
1 tsk salvia
1 näve blandade späda gröna blad, t ex rucola, babyspenat och röd mangold

Börja med att tina jordgubbarna om de är frysta.
Sätt ugnen på 180 grader. Skala palsternackorna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en form och rosta dem i ugnen ca 15-20 minuter. Vänd bitarna efter halva tiden så att alla ytor rostas. Låt dem svalna och skär dem sedan i tunna skivor.
Skiva löken tunt. Hacka aprikoserna. Värm en torr stekpanna på medelhög värme och rosta nötterna under omrörning tills de är nära att börja bli brända. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalen. Grovhacka nötterna. Skiva hälften av jordgubbarna och blanda allt detta i en skål. Mosa resten av jordgubbarna och passera dem genom en sil ned i en liten kastrull. Häll i bärspadet, olivolja och kryddor och värm på svag värme några minuter. Det ska inte ens börja sjuda, bara värmas. Häll dressingen över salladen, blanda och ställ den övertäckt i kylskåpet några timmar.
Ta ut salladen en stund före servering så den hinner rumstempereras. Skölj de gröna bladen noga och blanda ned dem i salladen strax före servering.

Jag serverade salladen på en bädd av mathavre som jag rostat innan kokningen. Rostningen ger havren en lite nötig smak och knaprig konsistens. Det görs helt enkelt genom att värma en torr kastrull på medelhög värme, häll i havren och rosta den under omrörning några minuter tills den får färg. Häll sedan på vatten och salt och koka den som vanligt 11-12 minuter. Koka inte längre än så, och häll av vattnet som eventuellt finns kvar.

1 kommentar:

  1. åh, rostade palsternackor är ju jättegott, tack för påminnelsen! det ska jag laga precis nu bara för det.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin