torsdag 1 maj 2008

Tomatbröd med lök och rucola

Idag var det dags att baka bröd, men jag upptäckte att jag hade slut på rågmjöl. Så istället för surdeg valde jag att använda vete, och passade samtidigt på att experimentera med smaksättningar. Det här blev ett italienskinspirerat bröd.
Jag använder termometer när jag bakar, vilket verkligen rekommenderas! Men har du ingen går det förstås bra att ta tid på gräddningen istället för att mäta temperaturen.
Som alltid använder jag min pepparkvarn för att få nymald svartpeppar. Det är ytterligare ett redskap som är otroligt användbart. Saltet är givetvis havssalt, något annat salt använder jag inte någon gång i min matlagning eller bakning.
Det här receptet är helt improviserat, så det kanske blir ännu bättre med andra mängder och jästider. Det är givetvis helt upp till den som provbakar det.

1 dl solroskärnor
20 g rucola
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2 tsk svartpeppar
3 dl passerade tomater
3 dl vatten
50 g jäst
3 dl dinkelmjöl
9 dl vetemjöl
1 tsk salt

Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Rensa och skölj rucolan noga, låt den rinna av och hacka den grovt. Finhacka lök och vitlök.
Blanda tomater och vatten i en kastrull och värm till 37 grader. Häll lite av blandningen i en bunke och lös upp jästen i den. Häll i resten av vätskan. Tillsätt solroskärnor, lök, vitlök, rucola och peppar. Blanda ned först dinkelmjöl och sedan vetemjöl, några dl i taget.
Mjöla bakbordet lätt och vänd ut degen på det. Knåda i 6-7 minuter och tillsätt sedan saltet. Knåda i 5 minuter till och låt degen jäsa under bakduk ca en timme.
Sätt ugnen på 250 grader och sätt en långpanna längst ned.
Olja två 1,5 liters formar och lägg upp degen i dem. Den ser väldigt liten ut men jäser ganska rejält. Låt den jäsa 30 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader, sätt in formarna och stick in termometern mitt i det ena brödet. Häll ½ dl vatten i långpannan, eller lägg in några isbitar, och stäng snabbt luckan. Vattenångan gör att brödens skorpa blir krispigare. Grädda tills brödens kärntemperatur är 98 grader. I min ugn tog det 40 minuter. Låt bröden svalna på galler.


1. Efter första jäsningen.

2. Efter andra jäsningen.

3. Nygräddade.

4. Och slutligen uppskuret.

2 kommentarer:

  1. Det här verkar jättegott, det ska jag prova nästa gång jag bakar!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin