torsdag 15 maj 2008

Zucchinibröd med bönor

Det här är ett surdegsbröd som innehåller sojabönor och riven zucchini och är smaksatt med persilja. Samtliga mängder och tider är de som jag använde mig av nu, och eftersom brödet är improviserat ska de absolut inte ses som exakta, och kan justeras.

Dag 1 kväll:
2 dl rågsurdeg
1 dl ljummet vatten
1½ dl rågmjöl

Dag 2 morgon:
5 dl ljummet vatten
2 dl sojabönor
1 medelstor zucchini
½ dl hackad slätbladig persilja
5 dl fullkornsdinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
3 tsk salt

Dag 1: Häll upp surdegen i en skål, blanda ned vatten och mjöl och rör om. Täck över skålen och ställ den i rumstemperatur under natten.
Dag 2: Häll vatten i surdegen. Skölj zucchinin och riv den grovt, och tillsätt den, bönorna och persiljan. Tillsätt sedan mjölet, en sort i taget. Blanda ihop degen och häll sedan upp den på bakbordet (eller i köksassistenten om du har en. Det har inte jag, så därför knådar jag degen för hand). Knåda degen ca 8 minuter och låt den vila 5 minuter. Tillsätt sedan saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa 4-5 timmar. Jag rekommenderar att den jäser i en bunke eftersom degen är oerhört kladdig. Knåda sedan degen lätt och lägg upp den i väl inoljade formar. Låt den jäsa ytterligare ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden och sänk efter 5 minuter temperaturen till 200 grader. Grädda dem till innertemperaturen är 98 grader.

Det här blev ett fantastiskt saftigt och gott bröd med en mycket knaprig skorpa! Tyvärr känns inte persiljesmaken, men kanske mängden var för liten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin