onsdag 21 maj 2008

Rostad tomat- och zucchinisallad med quinoa

Såväl tomater som zucchini är oerhört mångsidiga råvaror som passar i många slags rätter och tillagade på olika sätt. Här samsas de i ugnen en stund, och resultatet blir en söt och ljuvlig sallad. Även vitlök är underbart att ugnsrosta, och smakar milt men med tydlig vitlökssmak. Solroskärnornas nötiga smak passar utmärkt tillsammans med grönsakerna, och för att få med en bra proteinkälla lade jag till quinoa.


3 fasta kvisttomater
1 medelstor zucchini
5 schalottenlökar
1 hel vitlök
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Timjan
Basilika

Solroskärnor
Quinoa
Rucolasallat

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela tomaterna i halvor, om sedan i klyftor om de är stora. Skär zucchinin i kuber på ca 1 cm. Skala schalottenlökarna och lägg allt detta i en ugnsfast form. Blanda olja och kryddor och stänk det över grönsakerna, och blanda väl. Skär av toppen på vitlöken men låt klyftorna sitta ihop. Sätt ned den i formen. Rosta det hela i ugnen ca 20 minuter och låt det svalna lite. Ta upp vitlöken och peta ut klyftorna ur skalen. Skär tomaterna och schalottenlökarna i bitar (tomaterna blir ganska mosiga).
Medan grönsakerna rostas, koka quinoan och rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Skölj rucolan noga. Blanda allt detta i salladen när grönsakerna är skurna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin