torsdag 10 april 2008

Chiligryta med sojafärs, äpple och choklad

Det här är en variant av chili sin carne. Kryddningen har sina udda inslag, och mängderna är inte utprovade i förväg. Jag tillsatte dem i nämnd ordning, men även den kan säkert ändras efter eget tycke.
Äpplena ger syrlighet och chokladen ger en fin avrundning, och som synes sätter den bokstavligt talat färg på det hela...




(I efterhand, nu när jag har ätit, märker jag att det inte blev särskilt chilistarkt, så det går utmärkt att öka mängden kryddor om ni vill ha det riktigt starkt.)

2 dl sojafärs
2 gula lökar
1 stor morot
3 selleristjälkar
Neutral olja
1 tsk torkad piripiri
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
2 tsk salvia
1½ tsk spiskummin
2 syrliga äpplen
1 tsk mald vitpeppar
1 tsk svartpeppar
2 cm färsk ingefära
3 lagerblad
1 msk farinsocker
1 tsk salt
3 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 burk kidneybönor (eller hemkokta)
1 liten burk majs
50 gram mörk, bitter choklad

Förväll sojafärsen i 10 minuter och häll den sedan i en finmaskig sil och pressa ur vattnet.
Förbered grönsakerna medan färsen kokar. Skala lökarna och hacka dem grovt, och lägg dem på ett fat. Skala moroten och skär den och sellerin i små bitar, och lägg dem på ett annat fat. Skär bort eventuella blad från sellerin och lägg dem åt sidan så länge.
Värm upp oljan i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt piripiri, paprikapulver, oregano och salvia och fräs en kort stund. Häll i spiskummin, löken samt det ena skalade, fintärnade äpplet. Stek ett par minuter och tillsätt sedan vit- och svartpeppar, morot och selleri. Skala och finhacka ingefäran och tillsätt den tillsammans med fint smulade lagerblad. Häll sedan i sojafärsen. Stek ett par minuter och blanda sedan i socker, salt, finhackad vitlök och krossade tomater. Sjud 15 minuter, tillsätt sedan bönor, majs samt de hackade selleribladen. Finhacka chokladen. Sjud grytan 10 minuter till, rör då ned det andra fintärnade äpplet och avsluta med att ta grytan från plattan, lägga i chokladen och låta den smälta ned i grytan.

3 kommentarer:

  1. Mm, det verkar riktigt gott.

    SvaraRadera
  2. Det blev det! Dock inte lika starkt som jag väntat mig.

    SvaraRadera
  3. Det här måste jag prova! :D
    Jätte fin blog du har gjort käre bror!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin