tisdag 29 april 2008

Rostad palsternackssallad med jordgubbsdressing och rostad mathavre

Jag tycker mycket om att använda såväl färska som torkade frukter och bär, inte bara i desserter utan även i olika slags maträtter, och kanske framför allt i sallader. Det kommer ni säkerligen få läsa mer om i sommar när tillgången på färsk frukt är bättre, men här är ett exempel på det.
Igår handlade jag palsternackor, rucola, babyspenat och små blad röd mangold, utan att ha någon som helst plan på vad jag skulle laga av dem. Jag klurade på det medan jag promenerade hem och då komponerade jag det här receptet.
Palsternackor är underbara att ugnsrosta, det tar verkligen fram deras sötma.
Jag använder alltid enbart ekologiska torkade aprikoser, dessa är inte svavlade som de konventionella orangea är och därmed mörkare i färgen, och smakar helt underbart.
Den här salladen kan serveras som huvudrätt tillsammans med något spannmål, eller ensam som förrätt eller mellanrätt i en större meny, och antagligen passar den faktiskt även som dessert (fast då utan de gröna bladen).



5 små palsternackor
2 salladslökar eller en bit späd purjolök
10 ekologiska torkade aprikoser
½ dl hasselnötter
20 jordgubbar
1 msk fruktig eller nötig olivolja
Salt
Svartpeppar
En aning nyriven ingefära
½ tsk mald kanel
1 tsk salvia
1 näve blandade späda gröna blad, t ex rucola, babyspenat och röd mangold

Börja med att tina jordgubbarna om de är frysta.
Sätt ugnen på 180 grader. Skala palsternackorna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en form och rosta dem i ugnen ca 15-20 minuter. Vänd bitarna efter halva tiden så att alla ytor rostas. Låt dem svalna och skär dem sedan i tunna skivor.
Skiva löken tunt. Hacka aprikoserna. Värm en torr stekpanna på medelhög värme och rosta nötterna under omrörning tills de är nära att börja bli brända. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalen. Grovhacka nötterna. Skiva hälften av jordgubbarna och blanda allt detta i en skål. Mosa resten av jordgubbarna och passera dem genom en sil ned i en liten kastrull. Häll i bärspadet, olivolja och kryddor och värm på svag värme några minuter. Det ska inte ens börja sjuda, bara värmas. Häll dressingen över salladen, blanda och ställ den övertäckt i kylskåpet några timmar.
Ta ut salladen en stund före servering så den hinner rumstempereras. Skölj de gröna bladen noga och blanda ned dem i salladen strax före servering.

Jag serverade salladen på en bädd av mathavre som jag rostat innan kokningen. Rostningen ger havren en lite nötig smak och knaprig konsistens. Det görs helt enkelt genom att värma en torr kastrull på medelhög värme, häll i havren och rosta den under omrörning några minuter tills den får färg. Häll sedan på vatten och salt och koka den som vanligt 11-12 minuter. Koka inte längre än så, och häll av vattnet som eventuellt finns kvar.

måndag 28 april 2008

Spaghetti med spenat-kokossås

Kvällens middag blev pasta med spenatsås, men jag kände för att prova en ny kryddning i såsen och plockade fram en påse kokosflingor. Tillsammans med kanel satte de en ny prägel på den. Vill du ha en vanlig spenatsås kan du förstås utesluta kokos och kanel.
Det går lika bra att använda hel som hackad spenat.


Spaghetti
Kokosflingor
Olja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Fryst spenat
Salt
Svartpeppar
Körvel
Mald kanel
Ev havregrädde
Koka pastan.
Rosta kokosen i en varm panna tills den fått färg. Häll den på ett fat och låt den svalna,
Värm oljan på medelvärme. Finhacka lök och vitlök och fräs dem försiktigt (löken bränns lätt vid). Häll i spenaten och låt den tina. Tillsätt kokos, kryddor och gärna en skvätt havregrädde. Låt såsen sjuda någon minut till.

söndag 27 april 2008

Spenatrisotto med bönor

Risotto är egentligen inte en enda rätt, utan snarare en grund som går att variera på oändligt många sätt. Tillvägagångssättet för risottobasen är dock detsamma, lök och ibland någon rotfrukt steks mjuk i olivolja på låg värme innan riset tillsätts och kokas i buljong, men utöver det går det att lägga till olika ingredienser. Idag valde jag spenat, vitlök och bönor.
Det blir allra bäst med färsk spenat, men det går även utmärkt med fryst, som jag använde idag. Har du färsk spenat skär du bort de grova stjälkarna, sköljer bladen noga och skär dem eventuellt i bitar om de är riktigt stora. Oftast behöver de inte delas, spenatblad krymper oerhört mycket när de tillagas.


Olivolja
1 gul lök
2 selleristjälkar
Grönsaksbuljong
3 dl arborioris
3 vitlöksklyftor
200 g fryst spenat, eller motsvarande mängd färsk
3 dl kidneybönor
Svartpeppar
Spiskummin
Timjan
Salt (om du använder osaltad buljong)
Finhacka löken och skiva sellerin och stek dem i oljan på låg värme. Stek dem ca 10-15 minuter och rör om då och då. Koka under tiden buljongen. Använd helst osaltat buljongpulver istället för tärningar. Sänk värmen till lägsta när buljongen kokat upp och låt den stå kvar på plattan, under lock, så den hålls varm.
När löken blivit mjuk och börjar bli genomskinlig hälls riset i grytan. Rör om och låt det fräsa ett par minuter så att riset blir glansigt. Höj sedan värmen ett steg och häll på några dl av buljongen. Lägg inte lock på kastrullen! Låt den koka in och häll sedan på några dl till.
Var noga med att under hela tillagningen röra om i botten då och då annars bränner det lätt fast. Tillsätt buljong i omgångar tills riset börjar bli mjukt, efter ca 15 minuters kokning. Blanda då i spenat, finhackad vitlök, bönor och kryddor tillsammans med den sista omgången buljong. När den har kokat in lägger du på lock, flyttar kastrullen från plattan och låter den stå några minuter innan servering.

fredag 25 april 2008

Mina kommande konserter - maj 2008

Det som tillsammans med mat utgör mitt största intresse är musik. Jag lyssnar nästan ständigt på musik, och har under de senaste 12-13 åren spelat i en mängd olika band. Jag är slagverkare och spelar ett stort antal instrument från hela världen. Sedan ganska många år tillbaka spelar jag främst folkmusik, såväl svensk och skandinavisk som fransk, irländsk, turkisk, klezmer, musik från Balkan, och en del annat. Med tanke på just att jag inte vill begränsa mig passar det mig utmärkt att jag nyligen börjat spela i ett band som heter Raa, eftersom den gruppen spelar just folkmusik från säkert 15-20 olika länder (och fem kontinenter) i sin egen tappning. Dessutom är jag inte längre den enda (som jag alltid varit i mina tidigare band) som släpar med sig så många instrument som möjligt, utan här spelar alla medlemmarna en mängd olika instrument. Vi kommer troligtvis upp i omkring 30 stycken, fördelade på fyra personer!

Nu kommer jag inom kort göra mina allra första konserter med Raa, och alla som vill är givetvis varmt välkomna att komma och lyssna! De äger rum på Big Ben (Folkungagatan 97) i Stockholm måndag 5/5, samt på Hijazz i Uppsala fredag 16/5. Känner ni personer som kan tänkas vara intresserade så sprid detta gärna vidare till dem!

Några smakprov från bandets skivor finns på http://www.myspace.com/musikgruppenraa.

torsdag 24 april 2008

Lasagne med linser, selleri och sojafärs

Jag är som ni vet inte alls förtjust i halvfabrikat, och inte heller i att försöka ersätta eller efterlikna icke-veganska produkter. Därför använder jag varken smältost eller något som ska kunna ersätta ost som topping på mina lasagner. Istället lagar jag en tomatsås och häller den överst. Det blir både godare och vackrare! Jag har en mängd olika såser med olika kryddningar på repertoaren, och vilken jag väljer beror på hur fyllningen är kryddad. Jag gör alltid helt släta tomatsåser till lasagnetopping så att det inte finns några lök- eller vitlöksbitar som kan råka bli brända. Följdaktligen använder jag inte krossade tomater utan passerade. Jag låter vanligtvis såserna sjuda (inte koka) ganska länge, ju längre desto mer hinner smakerna utvecklas. 15 minuter tycker jag är ett minimum, men gärna betydligt längre tid, på svag värme.

Det finns absolut ingenting som säger att tomatsåser antingen ska vara chiliheta eller milda örtkryddade. Jag har provat otaliga kryddningar, och kommit fram till att kanel är en av de allra främsta kryddorna till tomat. Gärna kombinerad med andra kryddor, men här visar den att den klarar sig utmärkt även utan dem. Under gräddningen sprids en underbar kanelig tomatdoft i köket, ytterligare en fördel jämfört med trist ostgratinering!
Fyllningen i den här lasagnen blev helt improviserad, och jag utgick helt från vad jag har hemma för tillfället.


1,5 dl sojafärs
2 dl röda linser
Rotselleri
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Neutral olja
Gurkmeja
Spiskummin
Paprikapulver
Mald kummin
Svartpeppar
Salt
Någon dl vatten
1 ½-2 paket passerade tomater

Svartpeppar
Mald kanel
2-3 tsk farinsocker
1 gul paprika, gärna
rostad
Veganska lasagneplattor



Förväll sojafärsen i 10 minuter, häll av den och pressa ut vattnet med hjälp av baksidan på en sked.
Koka samtidigt linserna 7-8 minuter i 5 dl vatten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv sellerin grovt. Finhacka lök och vitlök och fräs dem i oljan på medelsvag värme. Tillsätt sellerin och färsen efter några minuter. Fräs ett par minuter till och rör sedan ned linser, kryddor, salt och ½-1 paket tomater. Späd eventuellt fyllningen med vatten, den ska vara ganska lös så lasagneplattorna blir tillräckligt fuktiga. Resten av tomaterna häller du i en kastrull och sjuder, kryddade med peppar, kanel och socker, i 15-20 minuter. Det ska vara ganska mycket kanel och socker, så att det sätter sin prägel på såsen. Den ska tjockna något, men vara tillräckligt mycket för att täcka lasagnen, så det är bättre att göra för mycket än för lite.
Olja in formen och varva lasagneplattor och linsfyllning. Tryck ned paprikabitar i fyllningen. Täck det översta plattlagret med tomatsåsen, och se till att den verkligen täcker plattorna helt annars blir de lätt brända. Grädda lasagnen ca 25-30 minuter.

onsdag 23 april 2008

Vitlökspäron med nötter och selleri

Kombinationen låter kanske märklig men den är oerhört god! Att den verkligen är det fick jag dock bekräftat först för en stund sedan när jag åt middag, men redan i förmiddags kom jag på att detta skulle bli kvällens måltid. Päron och nötter passar självklart bra ihop, liksom vitlök och selleri, men jag hade aldrig tidigare provat att kombinera allihop tillsammans. Dock tänkte jag, som jag ofta gör baserat på min kännedom om olika råvaror, att de borde göra det, och det enda sättet att få veta var förstås att prova. Och såhär blev det:


½-1 dl hasselnötter
4 schalottenlökar
3-4 vitlöksklyftor
Mild olivolja
3 selleristjälkar

2 fasta päron
timjan

Börja med att rosta nötterna. Hetta upp en torr stekpanna, lägg i nötterna och rosta dem under omrörning i ett par minuter tills skalen börjar svartna. Eller rosta dem i ugnen i 200 grader ca 7-8 minuter. Lägg över dem på ett fat och låt dem svalna. Lägg sedan nötterna i en ren kökshandduk och linda ihop den, och gnugga nötterna så att skalen lossnar. Grovhacka nötterna och lägg dem åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs dem i oljan på svag värme några minuter. Skiva selleristjälkarna tunt och lägg i dem (skär bort ev selleriblad och lägg dem åt sidan så länge). Skala under tiden päronen och skär dem i små bitar. Blanda ned dem i pannan efter ett par minuter till. Päronen ska inte hinna bli mjuka. Hacka selleribladen och rör ned dem, nötterna och timjan i pannan, blanda om och stäng av värmen.
Jag åt rätten tillsammans med pasta, och då rörde jag ned den avrunna pastan i pannan så att allt blandades väl och lät det stå på eftervärme ett par minuter.

söndag 20 april 2008

Mungbönssås med grönsaker

Mungbönor är alldeles utmärkta att göra sås på, och för att göra det använder jag extra mycket vatten och låter bönorna avsiktligt koka sönder. Mot slutet av koktiden blandas finhackade grönsaker och kryddor ned i såsen.


2 dl mungbönor
8 dl vatten
½ tsk salt

1 gul lök
1 liten palsternacka
2 selleristjälkar
Lite färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
Paprikapulver
Mald kanel
Spiskummin
Svartpeppar
Körvel
Nypressad citronsaft

Koka upp vatten, bönor och salt och låt sjuda ca 30 minuter. Rör om då och då. Gör under tiden i ordning grönsakerna. Skala och finchaka lök och vitlök. Skala palsternackan och skär den i små tunna strimlor (s k julienne). Skala och riv ingefäran. Klyv sellerinstjälkarna på längden och skiva dem tunt (lägg undan ev blad!). När bönorna börjat spricka sönder och bli såsiga blandar du i grönsakerna och kryddorna, utom körvel och selleriblad. Sjud ytterligare ca 10 minuter, tillsätt mer vatten om det behövs och rör om i botten ibland så det inte bränns vid. Blanda sedan ned körvel och hackade selleriblad. Smaka av med pressad citron.

Det här blev en rejält mättande och stadig lunch idag. Nu ska jag ut i skogen och vandra i vårvärmen några timmar!

fredag 18 april 2008

Bräserad rotselleri

Idag kände jag för att laga något snabbt och enkelt, vilket inte händer särskilt ofta. Eftersom jag har en närmare två kilo tung rotselleri i kylskåpet fick den bli centralfigur i den här måltiden.


1 liten röd lök
En bit rotselleri
Smakrik olivolja
1 syrligt äpple
Solroskärnor
Salvia
Stött kummin

Skala löken och finhacka den. Skär sellerin i tunna skivor, ca 0,5 cm och skala dem. Skär skivorna i små tärningar. Värm oljan på medelsvag värme och lägg i lök och selleri. Bräsera dem några minuter, och skala under tiden äpplet och skär även det i tärningar. Tillsätt äpplet och övriga ingredienser och låt stå kvar på plattan ett par minuter. Jag åt detta tillsammans med pasta.

onsdag 16 april 2008

Morotskaka

En av mina favoritbloggare, Amanda, skrev häromdagen ett mycket lockande recept på en morotskaka. Jag konstaterade att jag har alla ingredienser hemma, så givetvis bakade jag den. Dock gjorde jag några ändringar. Jag använde ½ dl råsocker och lika mycket farinsocker. Jag lade också till ½ dl kokosflingor samt 1½ tsk riven färsk ingefära. Det är löjligt enkelt att göra en sån här kaka, så baka och njut!


tisdag 15 april 2008

Potatis- och spenatgryta med äpple



Igår hörde en bekant av sig som jag inte har haft kontakt med på flera månader. Hon berättade att hon läser min blogg och tycker mycket om den och blir inspirerad av mina recept. Tack för det, beröm är alltid välkommet!
Hon skrev också att hon tycker mycket om indisk mat, och räknade särskilt upp vissa kryddor, och frågade om jag möjligtvis kommer publicera något indiskinspirerat recept. Jag klurade lite på det, och utgick från vilka råvaror jag har hemma just nu, och komponerade den här rätten.
Så den här är särskilt till dig, Miri! Jag hoppas du tycker om den.
Och jag tar gärna emot önskemål och kulinariska utmaningar från er andra läsare också! Har jag lämpliga ingredienser så försöker jag mig gärna på att uppfylla dem.

Jag lagar ofta mat som är inspirerad från olika håll i världen, men det är nog ganska sällan som den är helt autentisk, oftast gör jag några förändringar efter eget tycke. Så är även fallet här. Kryddblandningen består till största delen av kryddor som är vanliga i indisk mat, men jag använder även kummin (alltså europeisk s k brödkummin, inte spiskummin) som såvitt jag vet inte alls används där. Orsaken till att jag gör det är mycket enkel. Jag följer inte många regler när jag lagar mat, men jag har åtminstone en som jag alltid följer. Den lyder: Potatis är gott, men kummin gör den alltid ännu godare. I varje fall har jag aldrig upptäckt något undantag, oavsett om jag kokar, mosar, ugnsrostar, bakar eller steker potatis använder jag kummin eftersom det alltid passar. (Jag använder även kummin i många andra slags rätter, t ex ibland till pasta).

Kryddblandning:
2 kanelstänger (helst äkta Sri Lanka-kanel, inte cassia som är den vanliga i de flesta butiker. Finns i kryddbutiker!)
12 svartpepparkorn
7 kryddnejlikor
7 svarta kardemummakapslar
4 tsk kumminfrön
½ tsk torkad piripiri eller annan het chili

Neutral olja
2 gula lökar
7 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära

10 små potatisar
En bit rotselleri
Fryst eller färsk spenat
1 äpple
½ dl kokosflingor
1 dl ärtor
Ev 2 tsk kumminfrön till

Hetta upp en tjockbottnad kastrull och rosta kryddorna under omrörning. Det går fort, knappt en minut. Häll över dem i en mortel och krossa dem så fint som möjligt.





Hela rostade kryddor...











... och krossade.









Skala potatis och selleri och skär dem i kuber på 1-2 cm. Lägg dem åt sidan.
Skala och finriv ingefära och vitlök och mosa ihop dem till en puré. Halvera lökarna, skiva dem tunt och stek dem i oljan. Lägg efter någon minut i purén och stek ett par minuter till. Blanda ned kryddorna och stek ytterligare en minut, och rör sedan ned potatis och selleri. Använder du fryst spenat lägger du i den nu. Häll på några dl vatten och täck med lock. Låt koka ca 15 minuter, och rör om då och då. Eventuellt behöver du tillsätta lite mer vatten.
Skala och tärna äpplet och blanda ned det, kokos och ärtor. Nu ska det knappt finnas nåt vatten kvar. Tillsätt gärna mer kumminfrön nu (rostade och stötta i mortel). Använder du färsk spenat skär du bort de grövsta stjälkarna och tillsätter bladen nu. Stäng av plattan och låt grytan stå på eftervärme ett par minuter så att ärterna tinas.

måndag 14 april 2008

Pasta med purjolök, päron och russin

Den här rätten var från början tänkt att innehålla en del andra ingredienser, men allt eftersom jag lagade den fick jag nya impulser, och detta blev resultatet. Det är ett inte alldeles ovanligt tillvägagångssätt för mig, snarare tvärtom, och ganska många av mina improviserade rätter har blivit till på liknande sätt. Har du hyfsad koll på vilka ingredienser som passar ihop är detta ett sätt att laga mat som jag varmt rekommenderar, resultaten blir ofta spännande och för det mesta riktigt goda!


Pasta (en kort variant)

Olja
1 liten purjolök
1 schalottenlök
2 päron
Solroskärnor
Russin
Salvia
En aning citronsaft

Koka pastan.
Värm olja försiktigt på svag värme i en kastrull eller stekpanna. Strimla purjon och finhacka schalottenlöken. Fräs dem i oljan. Skala päronen och skär dem i tunna bitar, och lägg till dem. Låt alltihop fräsa några minuter. Sänk sedan värmen till lägsta, och tillsätt övriga ingredienser. Låt stå kvar på plattan några minuter och rör om då och då.
Servera genast.

lördag 12 april 2008

Kameran fungerar!

Som ni märker finns det numera några foton i tidigare inlägg, så alltså har jag fått ordning på den tidigare krånglande kameran.

fredag 11 april 2008

Soffritto med spenat och kummin

Chiligrytan jag lagade igår blev ganska många portioner och jag äter den idag också. Så istället för ett nytt recept passar jag på att bjuda på ett som jag gjort tidigare. Det är en improvisation inspirerad av italiensk soffritto, vilket är långsamt stekta rotfrukter som t ex kan utgöra basen i en risotto, och till det har jag lagt till några av mina favoritingredienser.

Olivolja
Röd lök
Morötter
Rotpersilja
Vitlök
Blekselleri
Purjolök
Kumminfrön
Salvia
Fryst eller färsk spenat
Salt
Svartpeppar

Skiva eller strimla alla rotsaker, lökar och selleri och stek dem i oljan på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt kummin efter en stund. Tina spenaten för sig om den är fryst. Blanda ned spenat och salvia nån minut innan grönsakerna är klara. Salta och peppra.

torsdag 10 april 2008

Chiligryta med sojafärs, äpple och choklad

Det här är en variant av chili sin carne. Kryddningen har sina udda inslag, och mängderna är inte utprovade i förväg. Jag tillsatte dem i nämnd ordning, men även den kan säkert ändras efter eget tycke.
Äpplena ger syrlighet och chokladen ger en fin avrundning, och som synes sätter den bokstavligt talat färg på det hela...




(I efterhand, nu när jag har ätit, märker jag att det inte blev särskilt chilistarkt, så det går utmärkt att öka mängden kryddor om ni vill ha det riktigt starkt.)

2 dl sojafärs
2 gula lökar
1 stor morot
3 selleristjälkar
Neutral olja
1 tsk torkad piripiri
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
2 tsk salvia
1½ tsk spiskummin
2 syrliga äpplen
1 tsk mald vitpeppar
1 tsk svartpeppar
2 cm färsk ingefära
3 lagerblad
1 msk farinsocker
1 tsk salt
3 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 burk kidneybönor (eller hemkokta)
1 liten burk majs
50 gram mörk, bitter choklad

Förväll sojafärsen i 10 minuter och häll den sedan i en finmaskig sil och pressa ur vattnet.
Förbered grönsakerna medan färsen kokar. Skala lökarna och hacka dem grovt, och lägg dem på ett fat. Skala moroten och skär den och sellerin i små bitar, och lägg dem på ett annat fat. Skär bort eventuella blad från sellerin och lägg dem åt sidan så länge.
Värm upp oljan i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt piripiri, paprikapulver, oregano och salvia och fräs en kort stund. Häll i spiskummin, löken samt det ena skalade, fintärnade äpplet. Stek ett par minuter och tillsätt sedan vit- och svartpeppar, morot och selleri. Skala och finhacka ingefäran och tillsätt den tillsammans med fint smulade lagerblad. Häll sedan i sojafärsen. Stek ett par minuter och blanda sedan i socker, salt, finhackad vitlök och krossade tomater. Sjud 15 minuter, tillsätt sedan bönor, majs samt de hackade selleribladen. Finhacka chokladen. Sjud grytan 10 minuter till, rör då ned det andra fintärnade äpplet och avsluta med att ta grytan från plattan, lägga i chokladen och låta den smälta ned i grytan.

onsdag 9 april 2008

Rostad paprika- och bönröra med mandlar och lime

Igår bakade jag som sagt surdegsbröd, som blev fantastiskt gott. Knaprigt på ytan och saftigt inuti, precis som det bör vara. Receptet kan jag dock inte publicera här eftersom det är hämtat ur en bok, närmare bestämt Brödälskare. Men så här ser brödet ut:


Till detta ville jag förstås ha ett pålägg, och improviserade fram ett baserat på kidneybönor och rostad paprika. Det blev oerhört gott!!

20 mandlar
1 stor gul paprika, eller 2 mindre
Några dl kidneybönor
Några vitlöksklyftor
2 schalottenlökar

Salt
Svartpeppar
Dill
En aning mald kanel
Saft från en halv lime
Ev rapsolja



Värm ugnen till 200 grader. Lägg mandlarna på en plåt och rosta dem i ca 10 minuter under omrörning. Häll över dem på ett fat och låt dem svalna. Ställ om ugnen till grill och rosta paprikan. Skölj bönorna noga om de är konserverade, och låt dem rinna av. Lägg mandlarna i en matberedare och hacka dem grovt. Lägg i paprika och bönor och mixa till en grov puré. Grovhacka vitlök och schalottenlök och tillsätt dem samt övriga ingredienser utom olja och mixa snabbt. Häll i lite olja tills konsistensen är lagom tjock.

Denna röra passar förstås inte bara som brödpålägg utan även till olika maträtter, och görs konsistensen tunnare och slätare blir den en sås.

Rostade rotfrukter 1

Dagens middag blev ganska enkel, rostade rotfrukter serverade med bulgur. Det kommer säkerligen komma recept på en hel del varianter av denna rätt så småningom, därav numreringen i rubriken.

Den här gången använde jag:

Små potatisar
Morötter
Rotselleri
Palsternacka
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Hela kumminfrön
Rosmarin
Timjan
Gul lök
Röd lök
Vitlök
Blekselleri
Purjolök

Värm upp ugnen till 200 grader.
Skala och skär potatis, morötter, rotselleri och palsternacka i stora bitar och lägg dem i en form. Häll på olja och kryddor och blanda väl. Sätt in formen i ugnen. Skala och skär under tiden gul och röd lök i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Skär blekselleri och purjo i ca 3 cm långa bitar. Tillsätt allt detta efter 10-15 minuter och blanda allt igen. Rosta i ca 20 minuter till.

Rostad paprika

Rostad paprika är fantastiskt gott! Paprikorna får en helt annan smak, de blir sötare och fylligare. De går att använda strimlade i sallader, soppor, till pasta, som pålägg, som dekorationer till diverse rätter, eller mixade i såser och röror (och förstås i många andra slags rätter också). Gula, röda eller orange paprikor passar utmärkt, medan gröna inte är lämpliga.

Det är bra om paprikorna blir jämnt rostade, vilket jag underlättar genom att välja paprikor med så släta sidor som möjligt.
Sätt ugnens grillelement på ca 225 grader. Skär bort stjälkfästet och kärna ur paprikan (det blir oerhört mycket enklare att göra det nu än när den är rostad, som vissa andra recept föreslår). Skär den sedan i stora bitar och lägg dem i en ugnsfast form. De ska ligga i ett lager och inte täcka varandra. Sätt in formen i ugnen så högt upp som möjligt och låt den stå tills bitarna är närmast täckta av svarta blåsor. Lägg dem genast i en plast- eller papperspåse och förslut öppningen. Fukten som bildas gör att det blir lättare att skala paprikan. Låt bitarna ligga i påsen 5-10 minuter. De ska fortfarande vara ganska varma när du skalar dem, då blir det lättare. Dra bort skalet med en vass kniv (var beredd på att bli rejält kladdig om fingrarna...).

måndag 7 april 2008

kamerakrångel

För er som undrar: ja, givetvis är det meningen att det ska finnas foton i bloggen. Jag har fotograferat några av rätterna hittills, men tyvärr krånglar min kamera så det går inte att föra över bilderna till datorn. Så snart den fungerar ordentligt kommer det dyka upp foton i inläggen!

Idag har jag inte lagat någon mat alls utan har ätit resterna av gårdagens linsgryta. Men lite kökspyssel har det ändå blivit. Nyss förberedde jag två degar inför morgondagens surdegsbrödbak, en på rågmjöl och en på vete. Dessa ska sedan kombineras i samma bröd.

söndag 6 april 2008

Kryddig linsgryta med korngryn

Det här är en enkel och mycket mättande rätt. Den är egentligen ganska standard, och det som sticker ut lite grann är kryddningen.
Var noga med att då och då röra om i botten så det inte bränner fast, och häll på mer vatten om det behövs.

Gröna linser
Korngryn
Gul lök
Potatisar
Rotselleri
Krossade tomater
Paprikapulver, cayenne eller torkade chiliflagor
Vitlök
Mald ingefära
Kanel
Spiskummin
Svartpeppar
Färsk persilja och/eller körvel

Koka upp vatten och häll i linser och korngryn. Finhacka löken, och skiva potatisarna tunt (om de är små) eller skär dem och sellerin i små tärningar, och tillsätt alltihop i grytan tillsammans med tomater och paprikapulver/chili. Koka under lock ca en halvtimme. Det gör inget alls om potatisarna kokar sönder. Strax innan grytan är färdig tillsätter du finhackad vitlök och kryddorna. Låt grytan svalna lite innan du serverar den överströdd med persilja och/eller körvel. Servera gärna ett grovt bröd till.

lördag 5 april 2008

Rotfruktspasta med lime


Idag kände jag för att äta en lätt lunch, och eftersom jag har gott om rotfrukter hemma blev detta resultatet.

Pasta
Olivolja
Röd lök
Rotselleri
Morötter
Palsternacka
Purjolök
Salvia
Salt
Svartpeppar
Saft från en lime


Koka pastan och låt den rinna av. Värm under tiden upp olja på medelsvag värme i en stekpanna. Strimla rödlöken och skär rotfrukterna i smala strimlor (sk julienne). Stek alltihop tills det börjar mjukna. Skiva purjon tunt och tillsätt den tillsammans med kryddorna och stek lite till. Blanda ned pastan och limesaften och ta pannan från plattan. Servera genast.

torsdag 3 april 2008

Varm potatissallad

Ett tydligt vårtecken för min del är att jag allt oftare lagar sallader på färska grönsaker. Under somrarna utgör dessa en stor del av min matlagning, eftersom tillgång på grönsaker är stor och inte minst för att det då är skönt att inte äta varm mat så ofta. Men ännu är det inte sommar, och den här salladen åt jag varm. Dock passar den säkert lika bra ljummen.


Potatisar av fast sort
Färsk broccoli
Olivolja
Röd lök
Gul paprika
Vitlök
Blekselleri
Solroskärnor
Hela kumminfrön
Salt
Svartpeppar
Dill


Koka potatisarna och låt dem rinna av och svalna. Skala dem sedan och skär dem i bitar.
Skär broccolin i bitar (både stammen och buketterna) och ångkoka dem i 2-3 minuter. Låt dem rinna av.
Värm oljan i en stor stekpanna. Strimla löken och fräs den i oljan ett par minuter. Finhacka vitlöken, tärna paprikan och skiva några selleristjälkar. Tillsätt alltihop i pannan tillsammans med solroskärnor och kumminfrön. Blanda och stek ett par minuter. Tillsätt sedan potatis, broccoli, salt, peppar och dill och låt allt bli genomvarmt.

onsdag 2 april 2008

Havrebaserad gröt med frön och frukt

Den här gröten innehåller visserligen havregryn, men också mycket annat och kan därför knappast kallas havregrynsgröt. Därav rubriken. Den är nog den godaste gröt jag har ätit, och är resultatet av en av mina improvisationer. Därefter har jag finjusterat mängderna när jag lagat den igen. Gröten är oerhört mättande och nyttig, och passar inte bara till frukost utan även som ett rejält mellanmål eller middag. De angivna mängderna räcker för mig till en rejäl portion, men för andra som äter mindre än jag kan det säkert bli lagom till två portioner.

2 dl fiberhavregryn
3 msk kruskakli
2 msk krossade linfrön
2 msk solroskärnor
5 dl vatten
salt
5-8 torkade aprikoser (skurna i småbitar) och/eller 2 msk russin, ½ msk hackade gojibär
ev en skivad banan eller ett rivet eller tärnat äpple eller tärnade nektariner
2 tsk råsocker
1 tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
1 msk oskalade sesamfrön
1 msk kokosflingor


Värm upp en kastrull och rosta havregryn, kruskakli, linfrön och solroskärnor under omrörning till det börjar dofta. Häll på vatten och salt och koka upp, sänk värmen och koka 6-7 minuter till gröten börjar tjockna. Ta kastrullen åt sidan och blanda ned frukt, socker och kryddor. Låt gröten stå och svälla ca 10 minuter. Höj under tiden värmen på plattan och hetta upp en liten kastrull. Rosta sesamfröna tills de får färg. Var beredd att snabbt lägga ett lock på kastrullen och ta den åt sidan om fröna börjar hoppa. Häll över fröna i en mortel och krossa dem. Rosta kokosen under omrörning tills den får färg. Blanda ned kokos och sesamfrön i gröten.

Jag äter aldrig mjölk till den här gröten, den är ändå så saftig tack vare frukten, och när den står och sväller svalnar den också till ätbar temperatur och behöver därmed inte kylas ned av kall mjölk.

tisdag 1 april 2008

Glaserad lök med broccoli och pasta

Detta är en oerhört lättlagad men mycket god rätt. Det blir en fin kontrast mellan den söta, mjuka löken och den krispiga sellerin.

Neutral olja, t ex jordnötsolja
Röda och gula lökar
Blekselleri
Vitlök
Purjolök
Salt
Svartpeppar
Salvia
Kumminfrön
Ev råsocker

Skala gula och röda lökar och skiva dem tunt. Stek dem i olja på medelsvag värme under lock i ca 15 minuter tills de är mjuka och lätt karamelliserade. Skiva selleri, vitlök och purjo tunt och tillsätt dem tillsammans med kryddor och ev socker. Blanda och stek ett par minuter till.

Servera med pasta och lätt ångkokt, färsk broccoli. Den tillagas så här: skär broccolin i bitar (både stammen och buketterna) och lägg dem i en ångkokningsinsats eller ett durkslag av metall och ångkoka dem 2-3 minuter. Låt bitarna rinna av.

Om mig och min matlagning

Jag har varit vegetarian sedan födseln och är numera vegan. Mat, både att äta men inte minst att laga mat, är ett av mina största intressen. Jag älskar att läsa kokböcker och kan sitta många timmar i sträck och plöja igenom böcker, men trots det lagar jag sällan mat efter recept, jag improviserar oftast. Det kommer märkas i recepten jag publicerar här eftersom specifika mått inte alltid är angivna. Det beror på att jag oftast har improviserat och sedan skrivit ned receptet i efterhand, och därmed inte har mängderna noterade. Dock är de inbördes mängderna sällan särskilt viktiga, men när de är det ska jag försöka att ange dem. Men för det mesta går det fint att ta mer eller mindre av någon ingrediens, eller byta ut, efter egen smak.
Det kommer ges recept på vad jag lagat för närvarande, men jag kommer även bjuda på guldkorn ur mitt receptarkiv.

Eftersom jag aldrig ätit djur gör detta, i kombination med traumatiska upplevelser av trista, färdigköpta och upptinade morots- och rödbetsbiffar serverade som "vegetariskt alternativ" på diverse restauranger, att jag i stort sett aldrig använder mig av köttsubstitut. Det enda (sällsynta) undantaget är sojabitar/färs. I övrigt lagar jag all min mat helt från grunden.

Några slumpmässigt valda favoritråvaror som jag mer än gärna använder mig av: Kummin, choklad, broccoli, havssalt, kikärtor, torkade ekologiska aprikoser, selleri, pasta, kanel, spenat, råsocker, salladslök, solroskärnor.

Kryddor är viktiga i min matlagning och jag har en stor samling av olika sorter. Helst använder jag hela kryddor som jag mal vid matlagningen, eller använder fröna hela. Havssalt och svartpeppar har jag i kvarnar. Detta för att bevara smaken maximalt.

Givetvis är alla varmt välkomna att laga mina recept, och när ni gör det, berätta gärna vad ni tycker och kom med synpunkter.

Välkomna!
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin