måndag 28 december 2009

Lyxig varm choklad

Den gångna julveckan kan för min del sammanfattas med ett enda ord: CHOKLAD!!


Jag gjorde hallontryfflar, mozartkulor med apelsin, ischoklad, bakade min banankaka med nötter, choklad och peppar samt chocolate chip cookies, och som avslutning på det hela gjorde jag en egen variant av Kopandas mörka chokladglass med valnötter.

Fast allt detta var förstås inte nog. Jag tycker även mycket om att dricka varm choklad, och då menar jag det bokstavligen. Varför nöja sig med kakao när jag dessutom kan låta några bitar fin choklad smälta i mjölken...? Det hela smaksätts med ett antal kryddor. Jag brukar använda några eller alla nedanstående. Helst använder jag hel kardemumma, kanel och svartpeppar, men mald går också bra.

Osötad sojamjölk
Kanel
Kardemumma
Svartpepparkorn
Ingefära (helst nyriven färsk)
Cayennepeppar eller valfri mald chilipeppar
Några flingor havssalt
En gnutta vaniljfrön (ur en vaniljstång) eller vaniljpulver
Råsocker 
Kakao
Fin mörk choklad


Värm upp mjölken i en liten kastrull. Använder du hel kardemumma, svartpeppar eller kanel kan de läggas i mjölken redan då. Ta då kastrullen från plattan när mjölken börjar puttra och låt den stå och dra några minuter. Sila sedan bort kryddorna, vispa ned de malda/rivna kryddorna, socker samt kakao och värm upp mjölken igen. Lägg en eller två chokladbitar i varje kopp, häll på mjölken och låt stå en minut så att chokladen smälter innan du rör om.

måndag 21 december 2009

Savoykåldolmar med bulgur- och valnötsfyllning

Det här hade ni väl knappast väntat er av mig? Kåldolmar brukar ju anses som typisk husmanskost, och sånt brukar ju jag aldrig laga. Men ni kan vara lugna, såvitt jag läst mig till av recept jag sett på nätet skiljer sig min variant en hel del från de traditionella...
Jag hade ett stort savoykålshuvud, och tänkte att jag kan försöka mig på att laga dolmar av det. Fyllningen är till viss del inspirerad av morotssåsen jag gjorde häromdagen. Till morots- och purjolöksblandningen lade jag bulgur, valnötter och rejält med dill. Det blev oerhört gott, och väldigt mättande.
Valnötterna kan ersättas med mandlar eller solroskärnor.
Eftersom det tar tid och är ganska pyssligt att laga kåldolmar passade jag på att göra tillräckligt många för att de skulle räcka till flera måltider, därav mängderna i receptet.

8 stora savoykålsblad
Salt
1½ dl bulgur
Olivolja
2 morötter
10 cm purjolök
3 msk tomat- och/eller paprikapuré
2 msk äppelcidervinäger
3/4 dl grovt hackade valnötter
Dill
Salt
Svartpeppar

Koka upp en stor mängd lättsaltat vatten i en stor kastrull. Skär loss kålbladen från huvudet, skär bort den nedersta biten av bladnerven och koka bladen i ca 5-7 minuter, tills de är mjuka. Låt dem rinna av.
Koka bulgur under tiden.
Värm ugnen till 200 grader.
Värm oljan i en kastrull. Skala och riv morötterna grovt och strimla purjon. Fräs dem tillsammans med purén i olja några minuter. Blanda ned bulgur, vinäger, nötter och dill och låt det hela puttra ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut kålbladen och lägg några skedar fyllning på varje blad. Vik en kant över fyllningen, vik in bladets sidor och rulla ihop det. Lägg dolmarna med skarvarna nedåt i en ugnsform. Ställ in dem i ugnen ca 35-40 minuter. De blir ganska lätt brända på ovansidan så titta till dem då och då och stänk lite vatten över dem om det behövs.

lördag 19 december 2009

Rå morots- och solrossås

Idag ville jag ha en snabb middag, och med hjälp av min matberedare svängde jag på några minuter ihop den här såsen. Mycket god till pasta!
Solroskärnorna kan ersättas med mandlar eller valnötter.

Morötter
Vatten
Purjolök
Stjälkselleri
Vitlök
Solroskärnor
Paprika- eller tomatpuré
Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Salvia
Kallpressad rapsolja

Skala morötter och vitlök. Riv morötterna på matberedarens grova rivskiva och mixa den med lite vatten. Strimla purjo och selleri och blanda i dem med vitlök, solroskärnor, puré och vinäger. Mixa igen så det blir ganska slätt. Smaka av med kryddor och tillsätt lite olja, och mixa snabbt en sista gång.

lördag 12 december 2009

Pasta med blomkål och rostad paprika

I den här rätten kombineras några av de godaste grönsaker jag vet i en olivoljesås. Eftersom oljan bildar basen för såsen är det viktigt att använda en riktigt god olja.
Nu är det ju vinter, och jag köper inte tomater på vintrarna eftersom kvaliteten är låg och miljöpåverkan hög (och jag är bortskämd med att odla min egna, underbara tomater på somrarna...), så därför använde jag inga tomater när jag lagade den här rätten. Men eftersom jag är helt säker på att goda tomater skulle passa utmärkt i den skriver jag ändå in dem i receptet. Min känsla för vilka smaker som passar ihop är ju som bekant närmast osviklig...

Röda och/eller gula paprikor
Blomkål
Pasta
Olivolja
Gul lök
Vitlök
Stjälkselleri
Körsbärstomater
Vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Färsk basilika genovese

Börja med att rosta paprikorna, och strimla dem sedan. Skär blomkålen i små buketter och ångkoka dem tills de är nästan klara. Låt dem rinna av ordentligt.
Koka upp vatten och tillaga pastan. Värm samtidigt en stor mängd olja i en rymlig kastrull på medelvärme. Strimla löken och sautera den i oljan tills den börjar mjukna. Finhacka vitlöken, skiva sellerin och halvera tomaterna. Lägg allt detta i oljan, häll i en skvätt vinäger och låt puttra under lock tills tomaterna börjar mjukna. Rör då ned paprika och blomkål, och salta och peppra. Låt det hela puttra några minuter till. Låt pastan rinna av väl och blanda sedan ned den i såsen. Stäng av plattan och låt kastrullen stå på eftervärme några minuter. Riv basilikabladen i bitar, rör ned den i rätten och servera genast.

onsdag 9 december 2009

Vego deluxe


På Vegomässan i lördags släpptes kokboken Vego Deluxe, en helt vegansk bok med ca 170 recept skapade av 10 utmärkta kockar. De flesta av dem tillhör mina matbloggarkollegor, däribland personerna bakom Veganvrak, Kopanda/Glass mot glass!, Vegankrubb och Vegania.
Jag köpte självfallet boken och sträckläste den i helgen, och jag rekommenderar den varmt! Inte nog med att den är en av alltför få svenska vegankokböcker, utan den gör verkligen skäl för titeln. Recepten är oerhört läckra och inspirerande, och många av rätterna visas på underbara helsidesfoton! Dessutom presenteras varje kock lite närmare genom varsin intervju där de berättar om varför de blev vego, olika matminnen, sina drömmiddagar och mycket annat.

Boken kan beställas från Aslan distro för endast 140 kr + frakt.

Den enda invändning jag har mot boken är att jag själv inte blev ombedd att medverka, för en hel del av mina recept hade definitivt passat utmärkt i en bok med den titeln...
Eller vad sägs om risotto med tomatbuljong, bönor och örter, vitlöksfyllda zucchinibåtar med rostat matkorn, linssoppa med ugnsbakade citrusfrukter, rostad romanesco- och paprikasallad med bönor och lime, morots- och zucchinikaka med färska aprikoser och rosmarin, grönkålshummus, rostat brödpålägg på gulbetor, mandlar, äpple och timjan, min nyligen prisbelönta ugnsrostade pumpasoppa, knäckig jordgubbs- och rabarberpaj med balsamico och mandlar, banankaka med balsamicomarinerade frukter, choklad och peppar, bönsallad med rostade minitomater, grönkål och aprikoser, vitlöks- och örtrostad romanesco, pasta med svartkål, rostade tomater, mandlar och rucola, grönsakspaj med bönstanning, nektarin- och aprikospaj med mandlar, kakaobotten och kokostäcke, karamelliserade frukter med choklad, gräslök och rostad kokos, ithailiensk grönsakssoppa, vitlökspäron med nötter och selleri, eller bönpastej med apelsin och maskros?
För att bara nämna några av mina kulinariska skapelser...
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin