Något jag uppenbarligen har svårt för är att begränsa mina rätter till att fokusera enbart på en huvudingrediens, jag lägger alltid till några smaker som passar in. Det är tydligt i de flesta av mina matrecept men även i desserter, exempelvis innehåller min banankaka såväl bär som choklad och kryddor, och den utökades dessutom efter hand. Äppelpajen jag komponerade i höstas följer samma mönster.
Och så blev det även idag när jag improviserade fram denna äppelkaka.
Jag karamelliserade äpplena tillsammans med rostade mandlar, och kakan smaksattes också med rostad kokos och fick en svag ton av apelsin i bakgrunden.
Fantastiskt gott!!
30 mandlar
3 msk farinsocker
3 syrliga äpplen
4 msk kokosflingor
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
2 tsk vaniljsocker
1 msk ljust muscovadosocker
1 dl råsocker
1 stor ekologisk apelsin
1½ dl neutral olja
1 dl sojamjölk
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg mandlarna i en form och rosta dem i ca 10 minuter. Låt dem svalna och grovhacka dem sedan.
Smält under tiden farinsockret i en stor stekpanna på medelvärme. Skala, kärna ur och skiva äpplena och karamellisera dem och mandlarna i sockret.
Rosta kokosen i en torr stekpanna och lägg den i en skål.
Sikta alla torra ingredienser ned i skålen och blanda dem. Pressa ned apelsinsaften och finriv halva skalet om du vill ha mer framträdande apelsinsmak. Tillsätt olja och mjölk och blanda väl.
Häll smeten i en form och tryck ned äppel- och mandelblandningen i smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
torsdag 23 april 2009
tisdag 21 april 2009
Potatis- och sellerisallad med äpple och bönor
När jag lagade gårdagens grönsakspaj passade jag förstås på att koka några extra potatisar, det är alltid praktiskt att ha i kylen. Och purjolök har jag fortfarande gott om. När jag var och handlade idag köpte jag först syrliga äpplen (Granny smith) och sedan gick jag till torghandlaren och hittade stora stjälkselleri med massvis med blad. Under promenaden hem påminde jag mig om potatisarna och purjon och insåg att jag just bestämt vad jag skulle äta till middag... Dessa fyra råvaror blir tillsammans en utmärkt sallad! Dessutom fick de sällskap av vita bönor och en tomatvinägrett, och (självklart, potatis ingår ju...) rostade kumminfrön.
Det går att använda äpple, selleri och purjolök råa, eller fräsa dem i olivolja för att få dem lite mjukare. Dock tycker jag att deras krispighet är en bra kontrast mot de mjuka potatisarna och bönorna så de bör inte bli alltför mjuka.
Vinägrett:
Olivolja eller kallpressad rapsolja
Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Tomatpuré
Stjälkselleri (helst med blad)
Purjolök (den vita och ljusgröna delen)
Syrliga äpplen
Kokta potatisar
Kokta små vita bönor
Kumminfrön
Rör ihop vinägretten.
Skiva selleristjälkar och purjo. Tärna äpplena. Fräs dessa eventuellt i olja, eller låt dem vara råa. Strimla selleribladen. Tärna potatisarna. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna. Blanda allting i en stor skål och låt stå en stund innan servering.
Det går att använda äpple, selleri och purjolök råa, eller fräsa dem i olivolja för att få dem lite mjukare. Dock tycker jag att deras krispighet är en bra kontrast mot de mjuka potatisarna och bönorna så de bör inte bli alltför mjuka.
Vinägrett:
Olivolja eller kallpressad rapsolja
Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Tomatpuré
Stjälkselleri (helst med blad)
Purjolök (den vita och ljusgröna delen)
Syrliga äpplen
Kokta potatisar
Kokta små vita bönor
Kumminfrön
Rör ihop vinägretten.
Skiva selleristjälkar och purjo. Tärna äpplena. Fräs dessa eventuellt i olja, eller låt dem vara råa. Strimla selleribladen. Tärna potatisarna. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna. Blanda allting i en stor skål och låt stå en stund innan servering.
måndag 20 april 2009
Grönsakspaj med bönstanning
Jag har massvis med purjolök och potatis hemma för tillfället, och vad är den självklara rätten att laga då? Jag är säker på att de flesta av er genast tänker på soppa, så därför lagade jag något helt annat...
Potatis är utmärkt att använda i pajdeg! Det binder ihop degen och ger den mer smak. Ni som läst mina tidigare recept vet att där det ingår potatis ingår det också kummin, och så även här. De rostade fröna passar perfekt i pajdegen!
I fyllningen går många slags grönsaker att använda, de jag nämner är bara förslag (som blev väldigt goda...).
Stanningen är hur enkel som helst att göra och består helt enkelt av mixade bönor, vatten och kryddor.
Pajdeg:
2 dl dinkelmjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
½ tsk salt
2 tsk kumminfrön
1 stor kokt mjölig potatis
½ dl neutral olja
½ dl kallt vatten
Fyllning t ex några av:
Färsk broccoli
Purjolök
Vitlök
Zucchini
Röd paprika
Olivolja
Rucola/färsk spenat/mangold
Rosmarin
Bönstanning:
Cannelini/borlotti/små vita bönor
Vatten eller matlagningsgrädde
Buljongpulver (helst utan socker) utrört i lite vatten
Salt
Svartpeppar
Eventuellt fler valfria kryddor, t ex timjan
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda mjölerna och saltet i en skål. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna under omrörning, och tillsätt dem till mjölet. Mosa potatisen väl och rör ned den. Tillsätt olja och vatten och blanda till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet ca 15 minuter.
Skiva under tiden broccolin och ångkoka den 2-3 minuter. Skiva de du använder av purjolök, vitlök, zucchini, mangoldstjälkar och tärna paprikan, och fräs alltihop i lite olivolja ett par minuter.
Skölj rucola/spenat/mangoldblad noga, låt dem rinna av väl och lägg dem i botten av pajskalet. Lägg de frästa grönsakerna ovanpå, tillsammans med rosmarin.
Mixa bönorna med vätskan så det blir en lös smet, och smaksätt. Bred ut bönstanningen över grönsakerna.
Grädda i 25-30 minuter.
Potatis är utmärkt att använda i pajdeg! Det binder ihop degen och ger den mer smak. Ni som läst mina tidigare recept vet att där det ingår potatis ingår det också kummin, och så även här. De rostade fröna passar perfekt i pajdegen!
I fyllningen går många slags grönsaker att använda, de jag nämner är bara förslag (som blev väldigt goda...).
Stanningen är hur enkel som helst att göra och består helt enkelt av mixade bönor, vatten och kryddor.
Pajdeg:
2 dl dinkelmjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
½ tsk salt
2 tsk kumminfrön
1 stor kokt mjölig potatis
½ dl neutral olja
½ dl kallt vatten
Fyllning t ex några av:
Färsk broccoli
Purjolök
Vitlök
Zucchini
Röd paprika
Olivolja
Rucola/färsk spenat/mangold
Rosmarin
Bönstanning:
Cannelini/borlotti/små vita bönor
Vatten eller matlagningsgrädde
Buljongpulver (helst utan socker) utrört i lite vatten
Salt
Svartpeppar
Eventuellt fler valfria kryddor, t ex timjan
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda mjölerna och saltet i en skål. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna under omrörning, och tillsätt dem till mjölet. Mosa potatisen väl och rör ned den. Tillsätt olja och vatten och blanda till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet ca 15 minuter.
Skiva under tiden broccolin och ångkoka den 2-3 minuter. Skiva de du använder av purjolök, vitlök, zucchini, mangoldstjälkar och tärna paprikan, och fräs alltihop i lite olivolja ett par minuter.
Skölj rucola/spenat/mangoldblad noga, låt dem rinna av väl och lägg dem i botten av pajskalet. Lägg de frästa grönsakerna ovanpå, tillsammans med rosmarin.
Mixa bönorna med vätskan så det blir en lös smet, och smaksätt. Bred ut bönstanningen över grönsakerna.
Grädda i 25-30 minuter.
onsdag 15 april 2009
Minestrone med bulgur
Ganska ofta i min matlagning börjar jag laga en rätt, som genom mina impulser under tillagningen förvandlas till något annat än jag först tänkt mig... Det här var tänkt som en soppa med bönor i huvudrollen, och några få grönsaker, men grönsakerna blev fler och fler och jag lade till bulgur, och plötsligt var det hela istället en minestronesoppa. Sådana innehåller ju vanligtvis antingen ris eller pasta, men frågan är om inte grovkornig bulgur passar ännu bättre. I varje fall blev det riktigt lyckat att använda det här.
Det flesta grönsaker går att använda, de här var det jag råkade ha till hands just idag. Jag använde nykokta pintobönor men vita, kidney eller canellini går också fint.
Olivolja
Gul lök
Vitlök
Potatisar
Morötter
Grovkornig bulgur
Kumminfrön
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Grönsaksbuljong
Färska eller konserverade hela tomater
Broccoli
Kokta bönor
Rosmarin
Färsk spenat
Hacka löken grovt och fräs den i oljan på medelvärme tills den börjar mjukna. Skiva vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med ett par minuter. Skiva en potatis tunt och tärna de övriga. Skiva morötterna. Lägg rotfrukter, bulgur och kryddor i grytan och låt dem fräsa någon minut, och häll sedan på buljongen. Koka upp, sänk värmen en aning och koka ca 10 minuter. Rör om så att den skivade potatisen slås sönder, och lägg sedan i hackade tomater, skivad broccoli, bönor samt rosmarin. Koka tills broccolin börjar mjukna och tillsätt då sköljd och strimlad spenat. Koka någon minut till, dra grytan från värmen och låt soppan svalna en aning innan servering.
Det flesta grönsaker går att använda, de här var det jag råkade ha till hands just idag. Jag använde nykokta pintobönor men vita, kidney eller canellini går också fint.
Olivolja
Gul lök
Vitlök
Potatisar
Morötter
Grovkornig bulgur
Kumminfrön
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Grönsaksbuljong
Färska eller konserverade hela tomater
Broccoli
Kokta bönor
Rosmarin
Färsk spenat
Hacka löken grovt och fräs den i oljan på medelvärme tills den börjar mjukna. Skiva vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med ett par minuter. Skiva en potatis tunt och tärna de övriga. Skiva morötterna. Lägg rotfrukter, bulgur och kryddor i grytan och låt dem fräsa någon minut, och häll sedan på buljongen. Koka upp, sänk värmen en aning och koka ca 10 minuter. Rör om så att den skivade potatisen slås sönder, och lägg sedan i hackade tomater, skivad broccoli, bönor samt rosmarin. Koka tills broccolin börjar mjukna och tillsätt då sköljd och strimlad spenat. Koka någon minut till, dra grytan från värmen och låt soppan svalna en aning innan servering.
onsdag 1 april 2009
Citron- och vitlöksmarinerad belugalinssallad med ugnsrostad broccoli och jordärtskockor samt pinjekärnor
Det här blev en lyxig och alldeles utmärkt födelsedagsmiddag, många milda och kontrasterande smaker och konsistenser som möts i samma rätt. Det går dock utmärkt att servera linssallad, grönsaker, och pinjekärnor separat eller blanda alltihop till en stor sallad.
Belugalinser är dyra små godsaker. De är svarta små linser som behåller sin fasta konsistens efter kokning och därför passar perfekt i sallader. De har en delikat smak som passar perfekt tillsammans med örter, citron och vitlök.
Ugnsrostad romanesco har jag ju skrivit om flera gånger. Men även broccoli passar utmärkt att rosta i ugnen, och då får den en tydlig rostad ton. Också rotsaker brukar ju vara goda att ugnsrosta, och det gäller även jordärtskockor.
1 dl belugalinser
1 selleristjälk
2 hela färska vitlökar eller 2-3 klyftor torkad
3 schalottenlökar
Mild olivolja
Nypressad citronsaft
Rosmarin
Timjan
Salt
Svartpeppar
7-8 jordärtskockor
En bunt färsk broccoli (ca 250 g)
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Pinjekärnor
Koka linserna i ca 2,5 dl vatten.
Finhacka selleri, vitlök och schalottenlök och fräs dem i olja ett par minuter. Rör ihop en marinad på olja, citron och kryddor och blanda den med linser och och lökfräset. Täck över och låt marinera några timmar.
Värm ugnen till 180 grader. Skala jordärtskockorna och skär dem och broccolin i bitar. Lägg dem i en form, blanda med olja, salt och peppar och rosta i ca 20 minuter. Rör om ett par gånger.
Rosta pinjekärnorna under omrörning i en torr stekpanna på medelvärme tills de får färg. Häll genast upp dem i en skål.
Servera gärna det hela med bulgur.
Belugalinser är dyra små godsaker. De är svarta små linser som behåller sin fasta konsistens efter kokning och därför passar perfekt i sallader. De har en delikat smak som passar perfekt tillsammans med örter, citron och vitlök.
Ugnsrostad romanesco har jag ju skrivit om flera gånger. Men även broccoli passar utmärkt att rosta i ugnen, och då får den en tydlig rostad ton. Också rotsaker brukar ju vara goda att ugnsrosta, och det gäller även jordärtskockor.
1 dl belugalinser
1 selleristjälk
2 hela färska vitlökar eller 2-3 klyftor torkad
3 schalottenlökar
Mild olivolja
Nypressad citronsaft
Rosmarin
Timjan
Salt
Svartpeppar
7-8 jordärtskockor
En bunt färsk broccoli (ca 250 g)
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Pinjekärnor
Koka linserna i ca 2,5 dl vatten.
Finhacka selleri, vitlök och schalottenlök och fräs dem i olja ett par minuter. Rör ihop en marinad på olja, citron och kryddor och blanda den med linser och och lökfräset. Täck över och låt marinera några timmar.
Värm ugnen till 180 grader. Skala jordärtskockorna och skär dem och broccolin i bitar. Lägg dem i en form, blanda med olja, salt och peppar och rosta i ca 20 minuter. Rör om ett par gånger.
Rosta pinjekärnorna under omrörning i en torr stekpanna på medelvärme tills de får färg. Häll genast upp dem i en skål.
Servera gärna det hela med bulgur.
1-årsdag!
Idag fyller Vegologi ett år!
Hittills har jag publicerat 102 recept, och givetvis kommer det ytterligare ett helt nykomponerat, delikat recept senare idag för att fira födelsedagen.
Hittills har jag publicerat 102 recept, och givetvis kommer det ytterligare ett helt nykomponerat, delikat recept senare idag för att fira födelsedagen.
lördag 28 mars 2009
Jordärtskocks- och zucchinicreme med mandlar och färsk vitlök
Häromdagen fick jag tag på fina jordärtskockor. Den i särklass vanligaste rätten som görs på dem är ju soppa, men eftersom jag alltid vill göra vad jag känner för och prova nya saker och smaker gjorde jag istället en fantastiskt krämig sås. Jordärtskockor har ju en väldigt mild smak, så såsen smaksattes med bl a timjan, rostade mandlar och lime, och givetvis den underbara färska vitlöken. Allihop är smaker som är tydliga, men som ändå släpper fram skockornas smak.
Har du ingen färsk vitlök kan det gå med ½-1 klyfta vanlig torkad vitlök istället.
Uppdatering: Med det här receptet blev jag en av finalisterna i Taffel.se:s recepttävling Årets potatisstjärna 2010 och rätten utsågs till november månads potatisrecept! Det vackra fotot är taget vid deras provlagning.
Foto: Björn Tesch
20 mandlar
2-3 mandelpotatisar
7-8 jordärtskockor
1 liten zucchini eller ½ stor
4 färska vitlöksklyftor
Timjan
Salt
1 lime
Värm ugnen till 200 grader. Lägg mandlarna i en form och rosta dem i 8-10 minuter tills de doftar starkt. Rör om ett par gånger under tiden. Lägg över mandlarna på ett fat och låt dem svalna.
Skala och tärna potatisarna och skockorna under tiden, och ångkoka dem tills de mjuknat. Tärna zucchinin och låt den ångkoka med den sista minuten. Om du låter bli att skala zucchinin blir såsen vackert grönprickig.
Ta bort det yttersta lagret på vitlöken och hacka den grovt.
Lägg mandlarna och en liten aning vatten i en matberedare och mixa så de hackas grovt. Lägg i alla grönsakerna och vitlöken och mixa till en puré. Smaka av med timjan, salt och nypressad limesaft. Tillsätt 2-3 msk vatten och mixa hastigt så att det blir riktigt krämigt.
Värm gärna upp såsen i en kastrull, och servera med exempelvis pasta, ångkokt broccoli och bönor, eller ät den som dipp.
Har du ingen färsk vitlök kan det gå med ½-1 klyfta vanlig torkad vitlök istället.
Uppdatering: Med det här receptet blev jag en av finalisterna i Taffel.se:s recepttävling Årets potatisstjärna 2010 och rätten utsågs till november månads potatisrecept! Det vackra fotot är taget vid deras provlagning.
20 mandlar
2-3 mandelpotatisar
7-8 jordärtskockor
1 liten zucchini eller ½ stor
4 färska vitlöksklyftor
Timjan
Salt
1 lime
Värm ugnen till 200 grader. Lägg mandlarna i en form och rosta dem i 8-10 minuter tills de doftar starkt. Rör om ett par gånger under tiden. Lägg över mandlarna på ett fat och låt dem svalna.
Skala och tärna potatisarna och skockorna under tiden, och ångkoka dem tills de mjuknat. Tärna zucchinin och låt den ångkoka med den sista minuten. Om du låter bli att skala zucchinin blir såsen vackert grönprickig.
Ta bort det yttersta lagret på vitlöken och hacka den grovt.
Lägg mandlarna och en liten aning vatten i en matberedare och mixa så de hackas grovt. Lägg i alla grönsakerna och vitlöken och mixa till en puré. Smaka av med timjan, salt och nypressad limesaft. Tillsätt 2-3 msk vatten och mixa hastigt så att det blir riktigt krämigt.
Värm gärna upp såsen i en kastrull, och servera med exempelvis pasta, ångkokt broccoli och bönor, eller ät den som dipp.
tisdag 24 mars 2009
Dagens lycka
...är förstås i form av mat. Närmare bestämt färsk vitlök!
Jag blev så glad när jag för första gången i år hittade dessa små skönheter i en butik att jag köpte på mig många, många... Det visade sig att det blev drygt ett kilo! Så ni kan räkna med många vitlöksrecept på Vegologi den närmaste tiden...
Färsk vitlök är mycket mildare än den vanliga torkade, faktiskt så mild att jag gärna äter den helt rå. Hittills idag har jag ätit en hel vitlök, och mer lär det bli.
Ett lika enkelt som gott tips är att äta några skivor surdegsbröd toppat med finstrimlad vitlöksblast, några droppar riktigt god olivolja och en aning nymalt havssalt. Helt underbart!
Här är några av mina fjolårsrecept med färsk vitlök:
Pasta med fruktig gul paprikasås och ångkokta grönsaker, vitlökssauterad zucchini, mango- och sellerisallad.
Jag blev så glad när jag för första gången i år hittade dessa små skönheter i en butik att jag köpte på mig många, många... Det visade sig att det blev drygt ett kilo! Så ni kan räkna med många vitlöksrecept på Vegologi den närmaste tiden...
Färsk vitlök är mycket mildare än den vanliga torkade, faktiskt så mild att jag gärna äter den helt rå. Hittills idag har jag ätit en hel vitlök, och mer lär det bli.
Ett lika enkelt som gott tips är att äta några skivor surdegsbröd toppat med finstrimlad vitlöksblast, några droppar riktigt god olivolja och en aning nymalt havssalt. Helt underbart!
Här är några av mina fjolårsrecept med färsk vitlök:
Pasta med fruktig gul paprikasås och ångkokta grönsaker, vitlökssauterad zucchini, mango- och sellerisallad.
lördag 21 mars 2009
Tomat- och citronmarinerade vita bönor
Marinerade bönor går förstås att variera i det oändliga. Här är en variant som för ovanlighets skull inte innehåller vitlök, utan istället är smaksatt med citron, tomat och örter.
Jag använde små vita bönor, men stora passar säkert lika bra.
5 dl vita bönor
2 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 msk tomatpuré
Skal från ½ ekologisk citron, finrivet
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Salt
Svartpeppar
Ev citronsaft
Använd helst nykokta bönor. Låt dem rinna av väl och häll upp dem i en skål.
Rör ut tomatpurén i oljan och tillsätt citronskal, timjan och rosmarin. Blanda bönorna med marinaden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite nypressad citronsaft.
Låt stå några timmar innan servering.
Jag använde små vita bönor, men stora passar säkert lika bra.
5 dl vita bönor
2 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 msk tomatpuré
Skal från ½ ekologisk citron, finrivet
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Salt
Svartpeppar
Ev citronsaft
Använd helst nykokta bönor. Låt dem rinna av väl och häll upp dem i en skål.
Rör ut tomatpurén i oljan och tillsätt citronskal, timjan och rosmarin. Blanda bönorna med marinaden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite nypressad citronsaft.
Låt stå några timmar innan servering.
måndag 16 mars 2009
Vegologi på utrikiska!
Jag har nyligen lagt till ett verktyg högst upp i menyn till höger som kan översätta bloggtexten till mer än 30 olika språk, och så vitt jag kan bedöma utifrån de språk jag förstår så fungerar det i stort sett bra (fast vissa ord förblir på svenska, och några andra blir engelska istället även på helt andra språk...). Dock förblir ordföljden som på svenska, vilket inte alltid stämmer med andra språk, och programmet väljer fel synonymer ibland vilket kan bli ganska lustigt. Men på det hela taget är det ändå helt klart värt att använda översättaren.
Så nu kan ni rekommendera Vegologi till alla era icke-svenskläsande vänner!!
Så nu kan ni rekommendera Vegologi till alla era icke-svenskläsande vänner!!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)