måndag 26 april 2010

Potatissallad med maskrosblad och bönor

Den här rätten kom till när jag fick syn på de små maskrosbladen som börjat växa utanför min lägenhet. I fjol lagade jag en hel del rätter med maskrosblad, jag tycker verkligen om deras speciella, ganska bittra smak. De späda bladen passar utmärkt att använda råa i t ex sallader. Eftersom jag kokat bönor idag och hade kokta potatisar i kylen var det helt uppenbart vad salladen skulle innehålla.

2-3 portioner:
6 medelstora fasta potatisar
Ett par nävar späda maskrosblad (helst max 10 cm långa)
Kokta kidneybönor och/eller små vita bönor
1 syrligt äpple
1 färsk gul lök med blast
2 små vitlöksklyftor
Kallpressad rapsolja
Vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar

Koka potatisarna, låt dem svalna, skala och skär dem i bitar. Skölj maskrosbladen nog, låt dem rinna av, och skär dem i 2-3 bitar. Skala och kärna ur äpplet och tärna det smått.
Strimla lökblasten, finhacka självlöken samt vitlöken.
Blanda alltihop i en stor skål. Rör ihop vinägretten, blanda den med salladen och låt marinera någon timme innan servering.

torsdag 22 april 2010

Rotfruktskuber med tomat och bönor

Jag fick häromveckan tag på en stor burk med en mycket god, okryddad tomatpuré som jag har använt flitigt sedan dess. Här får den en framträdande plats som smaksättare och förvandlar vad som skulle kunnat vara en enkel, vardaglig rätt till något delikat! Det är viktigt att ta rikliga mängder av såväl purén som persiljan.

Olivolja
Gul lök
Morötter
Kålrot
Vitlök
Okryddad tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Kokta små vita bönor
Färsk persilja
Nypressad citronsaft

Värm oljan i en gryta på medelvärme. Finhacka löken och sautera den under lock några minuter. Skala och skär morötter och en bit kålrot i ca 5 mm små tärningar. Blanda ned dem och finhackad vitlök, lägg på locket igen och fortsätt sautera 7-8 minuter till så att rotfrukterna börjar mjukna. Rör om då och då. Rör ned tomatpuré, salt och peppar och låt puttra några minuter till. Blanda ned bönor och grovhackad persilja, låt allt bli genomvarmt och smaka av med lite citronsaft.
Servera med bulgur eller pasta.

söndag 18 april 2010

Bulgursallad med grönkål och bönor

Jag har fortfarande kvar en del grönkålsblad av alla de kilo jag köpte när färsk grönkål såldes innan jul. Ni som följt Vegologi en tid vet att jag är oerhört förtjust i just färsk grönkål, och det här receptet är ett utmärkt exempel på varför jag är det. Det tar även vara på flera av vårens tidigaste läckerheter, nämligen färsk vitlök och lök.
Här är bulgur med stora korn lämpligt, små korn skulle inte passa lika bra.
Jag använde svarta kikärtor och stora vita bönor, men även t ex kidney, svarta bönor eller vanliga kikärtor passar fint.

Storkornig bulgur
Färsk grönkål
Kokta bönor
Färsk gul lök
Färsk vitlök
Stjälkselleri, gärna med blad
Färsk persilja
Kallpressad rapsolja
Vitvinsvinäger
Salt

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Skär bort eventuella grova bladnerver från grönkålen. Skölj bladen, strimla dem grovt och ångkoka dem mjuka. Strimla lök och vitlöksblast, finhacka själva lökarna. Skiva selleri tunt. Grovhacka selleri- och persiljablad. Rör ihop vinägretten och blanda den med alla ingredienser i en stor skål. Låt marinera en stund innan servering.

lördag 17 april 2010

Rödbetscreme med kakao, päron och timjan

Kylskåpsrensning tar sig ibland oväntade uttryck. Idag hade jag massvis med rödbetor men ganska få andra grönsaker hemma. Jag bestämde mig för att göra en rödbetscreme. Jag har ganska länge funderat på att smaksätta choklad med rödbetor, men idag blev det istället tvärtom. Cremen fick en ganska diskret ton av kakao, och smaksattes också med några betydligt vanligare ingredienser i rödbetsrätter: timjan, citron och päron.

500 g rödbetor
1½ msk okryddad tomatpuré
2 söta päron
1 tsk torkad timjan
1½ msk kakaopulver
Zest från 1/3 citron
1 tsk strösocker
½ tsk salt
1 tsk balsamico

Ångkoka rödbetorna tills de är mjuka och låt dem svalna. Skala dem, skär dem i bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med tomatpurén. Skala och tärna päronen, tillsätt dem och mixa tills det är finfördelat. Cremen ska vara så slät som möjligt, eventuellt kan det behövas en aning vatten. Tillsätt övriga ingredienser och mixa hastigt så att smakerna fördelas jämnt.

onsdag 14 april 2010

Vitlöksmarinerade rödbetor

Rödbetor gör sig ofta bäst när de får spela huvudrollen i ganska enkla rätter. Här är de ugnsbakade och smaksatta med en balsamicovinägrett och färsk vitlök.

Rödbetor
Olivolja
Salt
Balsamvinäger
(Ev mer olivolja)
Svartpeppar
Salt
Stjälkselleri
Färsk gul lök
Färsk vitlök
Färsk persilja

Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg rödbetorna i en ugnsform och blanda med lite olja och salt. Baka dem tills det går lätt att sticka en vass kniv i dem. Låt dem svalna något. Skala och tärna betorna. Gör en dressing på den använda oljan, vinäger och eventuellt mer olja. Smaka av med salt och peppar.
Skiva selleri tunt och hacka eventuella blad. Strimla lökblasten tunt, finhacka själva löken och vitlöken. Grovhacka persiljan. Blanda allting och låt salladen marinera i kylen minst en timme. Servera rumstempererad.

söndag 11 april 2010

Pumpagryta med linser och persilja

Här är ännu ett resultat av en kylskåpsrensning, och den här gången blev det en väldigt orange rätt...
Jag använde muscatpumpa, men andra oranga sorter passar nog också bra.

Olivolja
Gul lök
Morötter
Vitlök
Stjälkselleri
Pumpa
Röda linser
Salt
Svartpeppar
Nypressad citronsaft
Färsk persilja

Värm oljan i en stor gryta på medelvärme. Strimla löken och sautera den under lock tills den börjar mjukna. Strimla morötterna, finhacka vitlöken och skiva sellerin. Skala pumpan, lägg kärnorna åt sidan (och spara dem till sallader, bröd eller andra rätter) och tärna köttet. Lägg i alla grönsaker i grytan, salta och peppra och sautera några minuter till. Tillsätt linser och drygt dubbel mängd vatten, koka upp, sänk värmen till medel och låt puttra tills linserna är sönderkokta. Smaksätt med citron och blanda ned rikligt med grovskuren persilja.
Servera med ris, pasta eller annan spannmål.

onsdag 7 april 2010

Chocolate chip cookies 3: Kardemumma

Kardemumma är en av de allra godaste smaksättningarna i chokladpraliner, och det är det givetvis även i chokladkakor! Det är viktigt att inte använda färdigmald kardemumma, som har mycket mindre smak. Ta istället kardemummakärnor och mal dem i en mortel.
Numera gör jag ganska små satser, helt enkelt för att snart baka nya kakor, med en ny smaksättning... Det går givetvis fint att dubbla receptet för att få fler kakor.

Ca 12 små kakor

50 g mörk choklad

2 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
½ tsk vaniljpulver
1/3 tsk kardemummakärnor

1 dl strösocker
3/4 dl neutral olja
1/4-½ dl ljummet vatten

Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Hacka chokladen ganska fint. Sikta mjöl, kakao, bakpulver, salt och vanilj ned i en stor bunke. Stöt kardemumman så fint som möjligt i en mortel, tillsätt den till mjölblandningen, och blanda väl. Sikta sockret ned i en annan bunke och häll i olja och 1/4 dl vatten. Blanda väl, och rör sedan ned blandningen i det torra. Arbeta med händerna ihop till en deg som blir ganska fast och inte smulig. Tillsätt lite mer vatten, 1 msk i taget, om det behövs. Blanda slutligen ned chokladen. Forma degen till små bollar, lägg en i taget på plåten och tryck ut dem till en kaka. Se till att det finns lite mellanrum mellan alla kakor. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Kakorna kan vara en aning mjuka efter gräddningen men de stelnar medan de svalnar. Låt dem svalna på galler.

måndag 5 april 2010

Äpple- och linssallad

Den här salladen kom till helt enkelt eftersom jag råkade ha en avocado och några äpplen liggande, och tillsammans med linser och persilja blev de en mycket god och enkel sallad. Ät gärna ris eller liknande till, så blir det en mättande måltid.

Gröna linser
Avocado
Äpple
Färsk persilja
Kallpressad rapsolja
Nypressad citronsaft
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Lite riven ingefära

Koka linserna i ca 25 minuter. Halvera, kärna ur och gröp ur avocadon. Tärna eller mosa den och tärna äpplet. Skölj och grovhacka persiljan. Blanda samtliga ingredienser i en skål.

torsdag 1 april 2010

2-årsdag!

Idag fyller Vegologi två år!!
När jag började blogga var det delvis som ett sätt att spara mina recept eftersom jag tidigare hade förlorat ett stort antal recept i en hårddiskkrasch, men också för att jag vill inspirera andra personer till att välja veganskt och ge en inblick i hur god och varierad vegansk mat kan vara. Att döma av kommentarer och mail jag har fått har jag uppenbarligen lyckats ge många den inspirationen, vilket är oerhört glädjande!
Men bloggandet har också sporrat min egen kreativitet ännu mer. När jag började skriva kunde jag knappast ana att jag två år senare skulle ha skapat omkring 180 recept och haft långt över 40 000 läsare!
Jag är nyfiken på hur ni har hittat hit, och vad ni tycker? Vad vill ni se mer av (förutom bilder givetvis, både min kamera och nu även bildöverföringsprogrammet krånglar, därav den långvarifa fotobristen), vad tycker ni om, vilka recept är era favoriter? Berätta!

Rotfruktsgryta med grönkål och bönor

Idag blev det kylskåps- och frysrensning här och det resulterade i en utmärkt och mycket mättande gryta. Den smaksattes med örter och paprikapuré och avrundades fint med nypressad citronsaft. Givetvis går det att använda andra rotfrukter än dessa.
Servera gärna med bulgur eller fullkornspasta.

Olivolja
Gul lök
Kålrot
Potatisar
Morot
Palsternacka
Vitlök
Paprikapuré (eller tomatpuré)
Krossade tomater
Lite strösocker
Kumminfrön
Oregano
Basilika
Salt
Svartpeppar
Grovt strimlad grönkål
Kokta stora vita bönor
Nypressad citronsaft

Värm rikligt med olja i en rymlig gryta. Hacka löken grovt och sautera den tills den börjar mjukna. Skala under tiden alla rotfrukter och skär dem i bitar. Lägg i kålrotsbitarna i grytan och fräs 5 minuter. Tillsätt sedan övriga rotfrukter, skivad vitlök och paprikapuré. Blanda väl och låt det fräsa några minuter till. Rör sedan ned tomater, socker och kryddor och låt det hela puttra på medelvärme tills rotfrukterna börjar bli mjuka. Blanda ned grönkål, bönor och citronsaft och låt grönkålen mjukna, ca 10 minuter om den är färsk (den kan ångas i förväg för att tillagas snabbare). Smaka av med salt och örter.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin