torsdag 29 maj 2008

Mango- och sellerisallad

Jag skrev tidigare att sallader är ett vårtecken i min matlagning. Ett tecken på att våren övergått i sommar är att mitt kylskåp är överfyllt av färska grönsaker. Närmare bestämt mer än 20 (!) olika sorter just nu. Så ni kan garanterat räkna med att få en mängd salladsrecept framöver...
Idag blev det denna spännande sallad, där jag kombinerar fruktig sötma med sellerins bett, och krispiga med mjuka ingredienser. Tillsammans med milda primörer blir detta en underbar rätt. Inga kryddor utöver salt och peppar används, utan sellerin står för kryddigheten.


Vinägrett:
Olivolja

Vitvinsvinäger
Salt
Peppar

Färsk vitkål
1 röd lök
1 gul paprika
3 färska vitlöksklyftor
1 selleristjälk med blad
2 tomater
1 mango

Blanda först ihop vinägretten.
Strimla kålen och rödlöken så tunt som möjligt. Kärna ur och tärna paprikan. Finhacka vitlöken. Skiva selleristjälken tunt och strimla bladen. Halvera och kärna ur tomaterna och tärna fruktköttet. Gör detsamma med mangon. Det råder delade åsikter om vilket som är det bästa sättet att dela och tärna en mango, men jag föredrar att göra som i videon nedan.
Lägg alla grönsaker och frukter i en stor skål och blanda dem med vinägretten. Ställ skålen i kylen en stund innan servering.



tisdag 27 maj 2008

Färsk vitkålspasta med russin

Primörer har vanligtvis mild smak som lätt dränks av starkare ingredienser (möjligtvis med undantag av färsk lök) och därför bör utgöra huvudinslaget i en rätt och tillagas så sparsamt som möjligt. Ett exempel på det är den här rätten på färsk vitkål som blev min middag ikväll. Även färsk vitlök är en riktig läckerhet, och den smakar mycket mildare än torkad vitlök. Jag använde två klyftor och kände ändå knappt smaken av dem alls, så fler bör nog användas. Har du endast torkad vitlök hemma bör du däremot vara mycket sparsam med den.


Fullkornsspaghetti


Olivolja
Röd lök
Färsk vitlök
Färsk vitkål
Dill
Salt
Russin
Äppelcidervinäger

Koka pastan.
Värm oljan på medelsvag värme och fräs den strimlade röda löken ett par minuter. Finstrimla kålen och skiva vitlöken, och tillsätt dem. Låt det fräsa några få minuter, och tillsätt sedan dill, salt, russin, några droppar vinäger samt den avrunna pastan. Blanda allt och låt det stå på eftervärme någon minut innan servering.

onsdag 21 maj 2008

Rostad tomat- och zucchinisallad med quinoa

Såväl tomater som zucchini är oerhört mångsidiga råvaror som passar i många slags rätter och tillagade på olika sätt. Här samsas de i ugnen en stund, och resultatet blir en söt och ljuvlig sallad. Även vitlök är underbart att ugnsrosta, och smakar milt men med tydlig vitlökssmak. Solroskärnornas nötiga smak passar utmärkt tillsammans med grönsakerna, och för att få med en bra proteinkälla lade jag till quinoa.


3 fasta kvisttomater
1 medelstor zucchini
5 schalottenlökar
1 hel vitlök
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Timjan
Basilika

Solroskärnor
Quinoa
Rucolasallat

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela tomaterna i halvor, om sedan i klyftor om de är stora. Skär zucchinin i kuber på ca 1 cm. Skala schalottenlökarna och lägg allt detta i en ugnsfast form. Blanda olja och kryddor och stänk det över grönsakerna, och blanda väl. Skär av toppen på vitlöken men låt klyftorna sitta ihop. Sätt ned den i formen. Rosta det hela i ugnen ca 20 minuter och låt det svalna lite. Ta upp vitlöken och peta ut klyftorna ur skalen. Skär tomaterna och schalottenlökarna i bitar (tomaterna blir ganska mosiga).
Medan grönsakerna rostas, koka quinoan och rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Skölj rucolan noga. Blanda allt detta i salladen när grönsakerna är skurna.

tisdag 20 maj 2008

Grönsakspytt med ajvar

Idag var jag närmast utsvulten vid lunchtid och bestämde mig för att svänga ihop en snabblagad men ändå mättande rätt. Rotfrukter är en utmärkt bas, och här får de smak av stark ajvar. Den kan givetvis ersättas av mild ajvar för den som inte tycker om chili.



Pasta
Olivolja
Rotselleri
Morot
Vitlök
Zucchini
Salt
Svartpeppar
Ajvar relish

Koka pastan.
Värm oljan på medelvärme. Skala och tärna sellerin och skiva moroten. Stek dem tillsammans tills sellerin precis börjar mjukna. Tillsätt då finhackad vitlök och tärnad zucchini och stek ett par minuter till. Salta och peppra och rör ner ajvar.

lördag 17 maj 2008

RAA på Hijazz

Igår gjorde jag andra konserten med mitt band RAA, på Hijazz i Uppsala. Det är oerhört roligt att spela med dem, och trots att de andra i bandet är omkring 30 år äldre än mig trivs jag väldigt bra med dem. Både som personer, och inte minst musikaliskt.
Konserten gick mycket bra, och vi vågade oss på att spela en del låtar som jag inte ens har repat (jag har bara varit med i bandet några veckor, och har endast två rep bakom mig)! Dessutom var en av dessa orepade låtar egentligen ett set på tre låtar som satts ihop, varav den första går i 17/8-takt (!) och de andra två i varsin variant av 7/8-takt. Vilket förstås var en barnlek för mig... Allihop gick utmärkt och det var riktigt roligt.
Det är väldigt givande för mig, musikaliskt sett, att spela med dem eftersom vi spelar låtar från i stort sett hela Europa samt några från andra länder, och den bredden passar mig och mina instrument utmärkt. Då får jag användning för många olika slags instrument och spelstilar. Dessutom tycker jag om att spela i udda taktarter, och igår spelade vi låtar i ca 10 olika taktarter, helt underbart!

I de flesta band är det ju så att alla personer håller sig till varsitt instrument. Sedan finns det en del band där en eller några medlemmar spelar ett par olika instrument. Och så finns RAA, som har som utgångspunkt att inga av våra låtar ska ha samma instrumentering som någon annan... Och det klarar vi av galant. Vi har för närvarande ca 35-40 låtar på repertoaren, och igår använde vi nästan lika många instrument, fördelade på endast fyra personer! Och då har jag ändå hittills bara använt åtta av mina instrument. Jag har många, många fler...
Vi spelar musik från 15-20 olika länder och fem olika kontinenter, men oftast försöker vi inte hålla oss till att använda instrument som är typiska för ett visst land. Därför spelar vi exempelvis en japansk låt på irländsk tin whistle, afrikansk kalimba, grekisk bouzouki samt irländsk bódhran (spelad med persisk spelteknik...), och det låter alldeles utmärkt.

Den som vill läsa mer och lyssna kan göra det på http://www.myspace.com/musikgruppenraa och http://www.raa.just.nu/.

torsdag 15 maj 2008

Zucchinibröd med bönor

Det här är ett surdegsbröd som innehåller sojabönor och riven zucchini och är smaksatt med persilja. Samtliga mängder och tider är de som jag använde mig av nu, och eftersom brödet är improviserat ska de absolut inte ses som exakta, och kan justeras.

Dag 1 kväll:
2 dl rågsurdeg
1 dl ljummet vatten
1½ dl rågmjöl

Dag 2 morgon:
5 dl ljummet vatten
2 dl sojabönor
1 medelstor zucchini
½ dl hackad slätbladig persilja
5 dl fullkornsdinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
3 tsk salt

Dag 1: Häll upp surdegen i en skål, blanda ned vatten och mjöl och rör om. Täck över skålen och ställ den i rumstemperatur under natten.
Dag 2: Häll vatten i surdegen. Skölj zucchinin och riv den grovt, och tillsätt den, bönorna och persiljan. Tillsätt sedan mjölet, en sort i taget. Blanda ihop degen och häll sedan upp den på bakbordet (eller i köksassistenten om du har en. Det har inte jag, så därför knådar jag degen för hand). Knåda degen ca 8 minuter och låt den vila 5 minuter. Tillsätt sedan saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa 4-5 timmar. Jag rekommenderar att den jäser i en bunke eftersom degen är oerhört kladdig. Knåda sedan degen lätt och lägg upp den i väl inoljade formar. Låt den jäsa ytterligare ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden och sänk efter 5 minuter temperaturen till 200 grader. Grädda dem till innertemperaturen är 98 grader.

Det här blev ett fantastiskt saftigt och gott bröd med en mycket knaprig skorpa! Tyvärr känns inte persiljesmaken, men kanske mängden var för liten.

onsdag 14 maj 2008

Konsert med RAA i Uppsala

På fredag gör mitt nya band RAA en konsert på Hijazz i Uppsala. Där har jag aldrig spelat förut, så det blir spännande. Kom gärna och lyssna om ni befinner er i stan, inträdet är endast 50 kr.

måndag 12 maj 2008

Bönsallad med vitlöksmarinerad zucchini

Här kommer ytterligare en i raden av sallader... I den här marineras några av grönsakerna i en smakstark marinad innan resten av ingredienserna blandas i.


Marinad:
Mild olivolja
Citronsaft
Salt
Svartpeppar
Torkad basilika
Chiliflagor
Vitlök

Zucchini
Rödkål
Röd lök
Sojabönor eller andra bönor
Blandade salladsblad

Pressa vitlöken eller hacka den mycket fint och blanda ihop marinaden i en stor skål. Skölj zucchinin noga, klyv den på längden och skiva halvorna tunt. Strimla rödkålen så tunt som möjligt och blanda den och zucchinin med marinaden. Täck över skålen och ställ den i kylen några timmar.
Blanda sedan ned bönorna och finhackad lök, täck över skålen igen och ställ tillbaka den i kylen ett tag.
Skölj salladsbladen noga och låt dem torka, och blanda ned dem just före servering.

fredag 9 maj 2008

Broccoli- och rödkålssallad med frukter och sesamfrön

Idag har varit en riktigt sommarvarm dag här och då ville jag inte äta varm mat. Sådana dagar brukar jag ofta äta svala sallader, och idag blev det den här.



Dressing:
Olivolja
Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Vitlök

Färsk broccoli
Rödkål
Sesamfrön
Torkade aprikoser
Fasta päron
Blandade späda gröna blad (jag använde romansallat, röd mangold och senapsblad)

Hacka vitlöken mycket fint och blanda ihop dressingen i en stor skål.
Skär broccolin i bitar och ångkoka dem. Strimla rödkålen fint. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Strimla aprikoserna. Skala päronen och skär dem i bitar. Blanda allt detta i skålen och ställ den övertäckt i kylskåpet några timmar.
Skölj bladen noga, riv dem eventuellt i bitar och blanda ned dem i salladen precis före servering.

torsdag 8 maj 2008

Vitlöksfyllda zucchinibåtar med rostat matkorn

Jag har inte ätit vitlök på flera dagar, och så vill jag förstås inte ha det! För att råda bot på detta komponerade jag denna läckra rätt.


1 ganska liten zucchini
2 schalottenlökar
5 vitlöksklyftor (eller fler efter smak)
Olivolja
10 mandlar
1 msk ajvar
Salt
Svartpeppar
Basilika

Matkorn

Sätt ugnen på 180 grader.
Skölj zucchinin noga, skär av ändarna och klyv den på längden. Gröp ur halvorna så att väggarna och botten är ca 5 mm tjocka. Finhacka det urgröpta fruktköttet. Skala och hacka lök och vitlök fint, men inte extremt smått. Värm oljan och fräs lök och vitlök ett par minuter. Hacka under tiden mandlarna och tillsätt dem och det hackade fruktköttet. Stek någon minut till, och tillsätt sedan ajvar och kryddor. Rör om och låt stå kvar på värmen lite till. Fyll sedan de urgröpta zucchinihalvorna med det stekta. Lägg dem på en plåt eller i en form och gratinera i ugnen i 10-15 minuter. Håll koll på det så att det inte blir bränt.

Rostat matkorn görs genom att hetta upp en torr kastrull och hälla i matkorn (mängder anges på paketet). Rosta under omrörning några minuter tills det doftar kraftigt och kornen börjar få färg. Häll på vatten (håll kastrullen en bit ifrån dig eftersom det slår upp het ånga när vattnet hälls i) och koka i 12 minuter.

tisdag 6 maj 2008

Min debutkonsert med RAA, samt restaurangtips

Igår var det dags att göra min allra första konsert med mitt nya band RAA. Nytt för mig vill säga, själva bandet i övrigt är långt ifrån nytt. Närmare bestämt bildades det för 35 år sedan, långt innan jag var född. Konserten ägde rum på en krog på Södermalm. Att spela på krogar har jag mycket skiftande erfarenheter av. De flesta gånger har publiken bestått av flera hundra personer, varav en stor del varit hängivna fans (till mitt andra band, vilket är det som jag gjort flest konserter med). Vi har vid vissa tillfällen lockat närmare 600 personer, vilket vara alldeles fantastiskt. När det gäller musik finns det knappast nåt bättre än att stå på scen inför en så entusiastisk publik som verkar älska varje ton vi spelar. Det är verkligen en enorm upplevelse, och vid de tillfällen jag funderar på om det verkligen är värt allt slit med sena repetitioner, kreativ stiltje och (i mitt fall) inte minst allt släpande av många och tunga instrument, så räcker det med att tänka på de konserterna för att svaret ska vara glasklart.
Vid andra tillfällen, med andra band, har "publiken" bestått av några gäng som äter företagsmiddag, babblar ljudligt och inte är ett dugg intresserade av eller respekterande att vi försöker spela några meter därifrån, utan att ens kunna höra oss själva genom allt skrän. Det brukar vara smått plågsamt.

Krogar serverar ju mat, och även när det gäller den har jag mycket skiftande upplevelser i samband med mina konserter. Vissa har haft svårt att ordna någon vegomat alls. Andra har antingen modifierat några rätter från menyn eller särskilt lagat något till oss. Och så finns det stora utropstecknet, Effes i Visby. Där har jag uppträtt under medeltidsveckan de senaste åren. Först var maten som på en vanlig småtrist krog, men i fjol förändrades allt. Då hade de, i varje fall under sommaren (vet någon om det är så året runt?) ställt om till bufférestaurang. Men inte vilken buffé som helst, utan en vegetarisk! (Jag älskade för övrigt att läsa på deras hemsida där det stod något i stil med att "vid särskild förfrågan kan döda djur serveras"! Aldrig nånsin tidigare har jag sett en krogmeny innehålla en så sann beskrivning). Men det var heller inte en standardvegobuffé, där fanns ingen ratatouille, lasagne eller andra vanliga bufférätter. Detta var något alldeles utöver det vanliga! Helt klart den godaste buffé jag någonsin ätit, innehållande en mängd sallader, tacobuffé, 10-15 varmrätter, och det allra mesta var veganskt! Men det tog inte heller slut där, utan där fanns även färska och torkade frukter, nötter, fruktsallad, och som avslutning en mängd olika glassar, inklusive de flesta tofulinesorterna! Maten gjorde mig lika lycklig som publiken gjorde, och jag gick dit tidigt för att hinna äta några timmar både före och efter soundcheck!

Så visade det sig igår att vår konsert arrangerades av en fristående person, inte av krogen, och därför fick vi inte ens mat där! Först kändes det som en rejäl besvikelse, i skarp kontrast mot Effes. Sedan visade det sig att menyn enbart innehöll rätter som en av mina bandkamrater beskrev som "kött med kött", så jag tvivlar på att de hade kunna fixa nåt veganskt hur som helst... Då tänkte jag att eftersom det kryllar av bra kaféer i trakten borde middagen ändå inte bli nåt problem. Men det visade sig att såväl Södervegg som Kafé 44 är stängda just på måndagar, så jag ägnade en lång stund åt att skynda omkring och leta, utan att hinna äta. Jag hade förstås en tid att passa för att göra soundcheck, och eftersom den sedan drog ut så mycket på tiden hade alla kaféer stängt och mitt enda alternativ visade sig bli att köpa en pizza... Den var knappast mer än ytterst tillfällig lindring för min hunger, så jag fick genomföra konserten mer eller mindre hungrande. Det är knappast en bra förutsättning. Men jag kan ändå knappast påstå annat än att konserten gick riktigt bra, i varje fall för min egen del. Jag, som repat med bandet två gånger och inte ens hört vissa av låtarna mer än ett par gånger gjorde inga missar alls, medan de andra i bandet ibland glömde bort texter eller hur låtar började... Något som de löste briljant genom improviserade skämt och mellansnack som fick såväl publiken som oss andra i bandet att skratta.
Det var för övrigt tur att vår kontrabasist inte kunde vara med på den här konserten, för han hade inte fått plats på scenen. Den var verkligen liten och det blev så trångt att jag tvingades sitta så stilla som möjligt eftersom halsen på en gitarr eller bouzouki var några centimeter från ena sidan av mitt huvud och en tvärflöjt riktades mot mitt andra öra...

Vi spelar igen fredag den 16/5, på Hijazz i Uppsala. Det kostar endast 50 kr, så kom gärna och lyssna om ni har möjlighet!
En annan sak jag gillar med att spela i det här bandet är att för en gångs skull är jag inte den enda som släpar på en mängd instrument. I vanliga fall brukar de andra medlemmarna i mina band ha ett eller möjligtvis två instrument var medan jag oftast har åtminstone 4, men ibland uppåt 10. Men i RAA är det tvärtom! Igår använde vi inte mindre än 26 olika instrument, fördelade på endast fyra personer...

Pasta med rödkål och spenat

Den här rätten är oerhört enkel att laga, i synnerhet med hjälp av en stor kockkniv för att strimla kålen. Dessutom blir den väldigt vacker, med kontrasterande lila och gröna färger.


Pasta
Olivolja
Gul lök
Rödkål
Vitlök
Färsk spenat
Salt
Svartpeppar

Koka pastan. Värm under tiden oljan på medelsvag värme. Finhacka löken och lägg den i oljan. Medan löken fräser strimlar du kålen tunt, och lägg sedan i den. Skiva vitlöken tunt och tillsätt den efter några minuter. Skölj och rensa spenaten noga. Hacka bladen grovt om de är stora, låt små blad vara hela. Blanda ned spenaten i pannan när kålen börjar mjukna. Salta och peppra. Häll av pastan och blanda ned den i grönsakerna när spenaten krympt och blivit mörkare, vilket bara tar någon minut.

lördag 3 maj 2008

Pastasallad med bönor, rucola och purjolök

Igår kväll var jag på konsert där mina kompisar i bandet Patrask spelade. Det blev en trevlig kväll med utmärkt musik och jag träffade på en del bekanta som jag stannade kvar och pratade med efter konserten. Kvällen blev så småningom morgon och jag kom hem först kl 4. Idag har följdaktligen varit en ganska trött dag, och därför valde jag, för att inte behöva laga flera måltider under dagen, att göra en stor pastasallad som jag åt både till lunch och middag.


Gnocchi eller annan liten pasta
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Kummin
3 Vitlöksklyftor
1 bit purjolök
Solrosfrön
Rucola
Blandade bönor
Gröna ärtor
Basilika

Koka pastan. Blanda samtidigt ihop olja, kryddor och mycket finhackad vitlök till en dressing i en stor skål. Klyv purjon på längden och strimla den tunt. Skölj rucolan noga, låt den rinna av och hacka den grovt. Rosta solrosfröna. Tina ärtorna. Skölj av bönorna noga om de är konserverade. Hacka basilikan om den är färsk (vilket är att föredra, men torkad går också bra. Blanda samman allting i skålen och ställ den i kylen några timmar. Servera gärna med några skivor tomatbröd.

torsdag 1 maj 2008

Tomatbröd med lök och rucola

Idag var det dags att baka bröd, men jag upptäckte att jag hade slut på rågmjöl. Så istället för surdeg valde jag att använda vete, och passade samtidigt på att experimentera med smaksättningar. Det här blev ett italienskinspirerat bröd.
Jag använder termometer när jag bakar, vilket verkligen rekommenderas! Men har du ingen går det förstås bra att ta tid på gräddningen istället för att mäta temperaturen.
Som alltid använder jag min pepparkvarn för att få nymald svartpeppar. Det är ytterligare ett redskap som är otroligt användbart. Saltet är givetvis havssalt, något annat salt använder jag inte någon gång i min matlagning eller bakning.
Det här receptet är helt improviserat, så det kanske blir ännu bättre med andra mängder och jästider. Det är givetvis helt upp till den som provbakar det.

1 dl solroskärnor
20 g rucola
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2 tsk svartpeppar
3 dl passerade tomater
3 dl vatten
50 g jäst
3 dl dinkelmjöl
9 dl vetemjöl
1 tsk salt

Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Rensa och skölj rucolan noga, låt den rinna av och hacka den grovt. Finhacka lök och vitlök.
Blanda tomater och vatten i en kastrull och värm till 37 grader. Häll lite av blandningen i en bunke och lös upp jästen i den. Häll i resten av vätskan. Tillsätt solroskärnor, lök, vitlök, rucola och peppar. Blanda ned först dinkelmjöl och sedan vetemjöl, några dl i taget.
Mjöla bakbordet lätt och vänd ut degen på det. Knåda i 6-7 minuter och tillsätt sedan saltet. Knåda i 5 minuter till och låt degen jäsa under bakduk ca en timme.
Sätt ugnen på 250 grader och sätt en långpanna längst ned.
Olja två 1,5 liters formar och lägg upp degen i dem. Den ser väldigt liten ut men jäser ganska rejält. Låt den jäsa 30 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader, sätt in formarna och stick in termometern mitt i det ena brödet. Häll ½ dl vatten i långpannan, eller lägg in några isbitar, och stäng snabbt luckan. Vattenångan gör att brödens skorpa blir krispigare. Grädda tills brödens kärntemperatur är 98 grader. I min ugn tog det 40 minuter. Låt bröden svalna på galler.


1. Efter första jäsningen.

2. Efter andra jäsningen.

3. Nygräddade.

4. Och slutligen uppskuret.

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin