måndag 16 juni 2008

Morotssås med kummin och ajvar

Vissa maträtter utgörs av en bas som går att variera på många olika sätt, med helt olika resultat. Morötter är ju en råvara som passar i oerhört många sammanhang, och tillsammans med väldigt många olika kryddor och andra smaksättare. Det här receptet är ett exempel på hur avgörande betydelse kryddningen har för en rätts karaktär. Min första tanke var att göra den här såsen med indisk-inspirerad kryddning, med t ex ingefära och spiskummin. Därpå tog mina impulser över medan grönsakerna tillagades, och det blev något helt annat...
Jag åt såsen med fullkornsspaghetti, en utmärkt kombination.



2 stora morötter
2 gula lökar
3 tomater
3 vitlöksklyftor
1 knapp msk kumminfrön
Persilja
2 msk stark ajvar relish
Salt
Svartpeppar
Citronsaft

Skär morötterna i cm-tjocka skivor och löken i stora bitar, och ångkoka dem tillsammans i ca 5 minuter. Ställ ångkokningskastrullen åt sidan, och spara vattnet i den. Skär tomaterna i stora bitar och dela vitlöksklyftorna. Lägg alla grönsaker i en matberedare och kör till en grovt mixad sås. Stöt kumminfröna grovt i en mortel. Lägg i persilja, kummin och ajvar i matberedaren och mixa. Späd med ångkokningsvattnet till önskad konsistens. Smaksätt med salt, peppar och citron.

4 kommentarer:

  1. Såg riktigt gott ut!
    Blir att prova till veckan. Gillar att du inte har så många köttsubstitut-recept, folk ska ju inte tro att vi veggisar går omkring och saknar kött.

    //Gustaf
    http://www.vegfood.blogg.se
    Kolla gärna in min blogg.

    SvaraRadera
  2. Ajvar är en favorit som legat i träda men efter läst detta receptet måste jag nog ut och handla....

    SvaraRadera
  3. Åt denna till middag ikväll. Mycket god. Nästa gång jag lagar den ska jag testa den som en lasagnefyllning :)

    SvaraRadera
  4. Tack, Anna! Bra idé, jag kan tänka mig att den passar utmärkt även i lasagne!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin