lördag 28 mars 2009

Jordärtskocks- och zucchinicreme med mandlar och färsk vitlök

Häromdagen fick jag tag på fina jordärtskockor. Den i särklass vanligaste rätten som görs på dem är ju soppa, men eftersom jag alltid vill göra vad jag känner för och prova nya saker och smaker gjorde jag istället en fantastiskt krämig sås. Jordärtskockor har ju en väldigt mild smak, så såsen smaksattes med bl a timjan, rostade mandlar och lime, och givetvis den underbara färska vitlöken. Allihop är smaker som är tydliga, men som ändå släpper fram skockornas smak.
Har du ingen färsk vitlök kan det gå med ½-1 klyfta vanlig torkad vitlök istället.

Uppdatering: Med det här receptet blev jag en av finalisterna i Taffel.se:s recepttävling Årets potatisstjärna 2010 och rätten utsågs till november månads potatisrecept! Det vackra fotot är taget vid deras provlagning.

                                                        Foto: Björn Tesch

20 mandlar
2-3 mandelpotatisar
7-8 jordärtskockor
1 liten zucchini eller ½ stor
4 färska vitlöksklyftor
Timjan
Salt
1 lime

Värm ugnen till 200 grader. Lägg mandlarna i en form och rosta dem i 8-10 minuter tills de doftar starkt. Rör om ett par gånger under tiden. Lägg över mandlarna på ett fat och låt dem svalna.
Skala och tärna potatisarna och skockorna under tiden, och ångkoka dem tills de mjuknat. Tärna zucchinin och låt den ångkoka med den sista minuten. Om du låter bli att skala zucchinin blir såsen vackert grönprickig.
Ta bort det yttersta lagret på vitlöken och hacka den grovt.
Lägg mandlarna och en liten aning vatten i en matberedare och mixa så de hackas grovt. Lägg i alla grönsakerna och vitlöken och mixa till en puré. Smaka av med timjan, salt och nypressad limesaft. Tillsätt 2-3 msk vatten och mixa hastigt så att det blir riktigt krämigt.
Värm gärna upp såsen i en kastrull, och servera med exempelvis pasta, ångkokt broccoli och bönor, eller ät den som dipp.

tisdag 24 mars 2009

Dagens lycka

...är förstås i form av mat. Närmare bestämt färsk vitlök!
Jag blev så glad när jag för första gången i år hittade dessa små skönheter i en butik att jag köpte på mig många, många... Det visade sig att det blev drygt ett kilo! Så ni kan räkna med många vitlöksrecept på Vegologi den närmaste tiden...

Färsk vitlök är mycket mildare än den vanliga torkade, faktiskt så mild att jag gärna äter den helt rå. Hittills idag har jag ätit en hel vitlök, och mer lär det bli.
Ett lika enkelt som gott tips är att äta några skivor surdegsbröd toppat med finstrimlad vitlöksblast, några droppar riktigt god olivolja och en aning nymalt havssalt. Helt underbart!

Här är några av mina fjolårsrecept med färsk vitlök:
Pasta med fruktig gul paprikasås och ångkokta grönsaker
, vitlökssauterad zucchini, mango- och sellerisallad.

lördag 21 mars 2009

Tomat- och citronmarinerade vita bönor

Marinerade bönor går förstås att variera i det oändliga. Här är en variant som för ovanlighets skull inte innehåller vitlök, utan istället är smaksatt med citron, tomat och örter.
Jag använde små vita bönor, men stora passar säkert lika bra.

5 dl vita bönor
2 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 msk tomatpuré
Skal från ½ ekologisk citron, finrivet
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Salt
Svartpeppar
Ev citronsaft

Använd helst nykokta bönor. Låt dem rinna av väl och häll upp dem i en skål.
Rör ut tomatpurén i oljan och tillsätt citronskal, timjan och rosmarin. Blanda bönorna med marinaden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite nypressad citronsaft.
Låt stå några timmar innan servering.

måndag 16 mars 2009

Vegologi på utrikiska!

Jag har nyligen lagt till ett verktyg högst upp i menyn till höger som kan översätta bloggtexten till mer än 30 olika språk, och så vitt jag kan bedöma utifrån de språk jag förstår så fungerar det i stort sett bra (fast vissa ord förblir på svenska, och några andra blir engelska istället även på helt andra språk...). Dock förblir ordföljden som på svenska, vilket inte alltid stämmer med andra språk, och programmet väljer fel synonymer ibland vilket kan bli ganska lustigt. Men på det hela taget är det ändå helt klart värt att använda översättaren.
Så nu kan ni rekommendera Vegologi till alla era icke-svenskläsande vänner!!

onsdag 11 mars 2009

Rostad romanesco- och paprikasallad med bönor och lime

Kylskåpsrensning är nog ett välkänt fenomen för de allra flesta. Ibland kanske det inte blir särskilt spännande rätter av det som behöver ätas upp, men påfallande ofta blir det riktigt läcker mat. Det här är ett praktexempel på det senare.
Förra veckan skrev jag om ugnsrostad romanesco, och jag har i många recept hyllat rostade paprikor. Nu hade jag både paprikor och ett huvud romanesco, så varför inte kombinera de två? Något ännu mer återkommande i min matlagning är rostade solroskärnor. Till detta lade jag morötter, zucchini, bönor och en limedressing.
Det tog en stund att laga till alltihop men till slut fick jag en matig och knaprig sallad i belöning för mitt tålamod.

1 gul paprika
1 röd paprika
1 huvud romanesco
Kallpressad rapsolja
Rosmarin
Salt
Svartpeppar
2 små morötter
1 liten zucchini
2 dl svarta bönor
Solroskärnor
Mer olja, salt och peppar
Nypressad limesaft

Börja med att rosta paprikorna. Skär dem sedan i bitar.
Sänk ugnsvärmen till 180 grader och ställ om ugnen till vanlig över/undervärme. Dela romanescon i buketter och lägg dem i en form. Strö över rosmarin, salt och peppar och blanda med olja. Rosta i ca 20 minuter, vänd bitarna någon gång under tiden. Skär morötterna i smala strimlor. Klyv zucchinin på längden och skiva halvorna. Ta ut ugnsformen, blanda ned morötter och zucchini och rosta 8-10 minuter till.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelhög värme tills de får färg.
Rör ihop en dressing på olja, limesaft, salt och peppar, och blanda den med samtliga ingredienser i en stor skål. Låt marinera några timmar före servering.
Servera gärna med bulgur, pasta etc.

måndag 9 mars 2009

Utmaning

Vanligtvis bryr jag mig inte om de otaliga utmaningar och liknande frågesamlingar som cirkulerar i bloggvärlden, men eftersom min goda vän Ida nu har utmanat mig att svara på några frågor gör jag ett undantag.

Fyra TV-program jag helst ser på: Inga alls. Sedan ett flertal år tillbaka har jag ingen TV, och har därmed heller ingen som helst koll på programutbudet (även fast jag vet att en hel del går att se på nätet).

4 saker jag gjorde igår: Pratade i telefon, lagade och åt en del mat (dock inget tillräckligt intressant för att blogga om det), läste massvis med bloggar (under min praktik hade jag så ont om tid för att läsa dem att det samlades ett ständigt växande antal olästa inlägg i min RSS-läsare. Trots att jag läste 20-30 stycken varje kväll de senaste veckorna hade jag över 300 (!) olästa igår...). Men framför allt latade jag mig nästan hela dagen.

4 saker som jag ser fram emot: Mina kommande konserter och repetitioner med mina band, sommaren, att träffa mina vänner som bor långt bort och som jag därför sällan har möjlighet att möta, och självfallet en massa kommande matlagning...

Favoritrestauranger: Södervegg!! (Måste väl kunna räknas tycker jag fast det är ett café). Seyhmus är ett bra och billigt bufféställe. Annars äter jag så sällan på restaurang att jag inte kan nämna några fler just nu.

4 saker på min önskelista: En rättvisare värld för alla arter
, med betydligt mer utbredd veganism. Att min musik går bra, och att jag och mina medmusiker fortsätter ha roligt tillsammans och gör så många konserter som möjligt. Nya vänner, det är sällan fel att finna. Och förstås, att någon klok typ får för sig att odla mycket mer mat än den kan äta och beslutar sig för att donera överskottet till mig... ;) Nyskördad mat är fullkomligt fantastiskt att ha tillgång till.

Här är det nog tänkt att jag ska utmana namngivna personer att svara på frågorna men det struntar jag i. Istället kan alla som vill besvara dem.

tisdag 3 mars 2009

Pepprig banankaka

Jag har bakat min banankaka med choklad och bär ett stort antal gånger sedan jag först publicerade receptet, den är en av mina favoritdesserter (och favoritfrukostar...). Kakan är alldeles utmärkt som den är i originalreceptet men eftersom jag sällan följer ett recept helt exakt särskilt många gånger utan ofta gärna gör små, och ibland större förändringar, för att utforska receptets möjligheter har jag förstås gjort det även med det här. För några dagar sedan kom jag på ett, åtminstone i teorin, perfekt tillägg till kakreceptet och ikväll hade jag äntligen tid att prova om min idé var lika god som jag anade. Och visst var det så!
Det som fick göra bananerna, chokladen, jordgubbarna, ingefäran och allt det andra sällskap är inget mindre än nymald svartpeppar! I lagom mängd höjer den de andra smakerna och lyser själv klart igenom men utan att ta över. Helt fantastiskt gott!!

Det uppdaterade receptet finns här!

Vitlöks- och örtrostad romanesco

Till att börja med vill jag beklaga att jag inte skrivit något här på så länge. Det beror helt enkelt på brist på både tid och ork. Jag praktiserar ju på Goodstore, och gör nu min sista vecka där, och jag stortrivs verkligen! Kollegorna och kunderna är oerhört trevliga och det är intressant att få inblick i alla delar av butiksarbetet. Dock kommer jag hem sent på kvällarna och har ingen som helst energi kvar till att laga spännande mat.

Men idag blev det dock en utmärkt middag. Först åt jag denna utsökta rätt, och därefter en förnyad version av min banankaka med choklad och bär.
Romanesco är en korsning mellan blomkål och broccoli som smakar milt och fint, och är en av de vackraste grönsaker jag vet.

Romanesco
Olivolja
Vitlök
Havssalt
Svartpeppar
Rosmarin
Timjan
Solroskärnor

Sätt ugnen på 180 grader.
Dela romanesco i buketter och lägg dem i en ugnsform. Droppa över olivolja och blanda ned finhackad vitlök och alla kryddor. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut formen, blanda ned solroskärnorna och rosta i 10-15 minuter till.
Servera gärna med pasta och rostad paprika.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin