torsdag 31 juli 2008

Datorkrasch!

Min dator har kraschat och därmed blir det knappast några foton här i bloggen förrän den fungerar igen. Det är riktigt usel timing för nu mognar tomater, paprikor och chilifrukter i rasande fart i min odling! Det är oerhört fascinerande att se den snabba utvecklingen, och kanske kan jag smaka de första tomaterna redan idag!
Jag har bokat några datortider på biblioteket (där jag sitter just nu) nästa vecka så då kan jag i alla fall skriva inlägg, men foton får som sagt vänta.

söndag 27 juli 2008

Ångkokta grönsaker med basilika

Det behövs inte alltid komplicerade tillagningsmetoder eller mängder med ingredienser för att en rätt ska bli intressant, ibland är det enkla minst lika bra. Kvällens middag bestod av ångkokta färskpotatisar, späda morötter och purjolök, som jag smaksatte med kallpressad rapsolja. Sedan gick jag ut till min örtodling och plockade mängder med grekisk buskbasilika och strödde bladen över grönsakerna. Fantastiskt gott!!

fredag 25 juli 2008

Flatpalt

Orsaken till att jag inte bloggat på länge är att min kamera krånglar så att det inte går att föra över några bilder till datorn. Förhoppningsvis har den dock kvar de foton jag tagit under tiden så att jag kan lägga in dem senare, för jag har några recept från den senaste veckan.
Men maten som det här inlägget handlar om behöver inga foton, för det rör sig inte precis om någon bildskön rätt, utan snarare brungråa klumpar... Men gott är det!

Då och då bjuder en av mina bästa vänner in till paltfest, d v s ett gäng bekanta samlas hos henne och tillagar och äter flatpalt, och häromdagen var det dags igen. Det krävs flera personer för att orka laga större mängder för det är ganska krävande rent fysiskt att skala och riva potatis och blanda ihop smeten. I varje fall när man, som vi gjorde nu, använder fem kilo potatis...
Något som alltid brukar förekomma på våra paltfester, trots att det inte är särskilt klokt, är förstås att alla försöker äta så många paltar som möjligt och slå det interna rekordet. Den som har råkat ut för matkoma förstår varför det är ganska dumt att göra det, för matkoma är även känt som paltkoma och är ett vanligt resultat av sådana tävlingar. Dock har jag själv aldrig lyckats drabbas av det trots att jag äter en hel del, och den här gången var det jag som åt mest. Jag fick i mig tre paltar, men då var de betydligt större än vanligt, säkerligen på betydligt mer än ett kilo totalt. Jag kunder säkert ha ätit ännu mer för jag var inte i närheten av att vara övermätt, men mina käkmuskler var ganska trötta på mig vid det laget, paltar är ju oerhört kompakta saker som kräver mycket tuggande.
Ett hett tips för den som vill hålla en paltfest är att ha plats för alla deltagare att övernatta, för många orkar knappast ta sig därifrån på länge. Som någon sa till mig häromkvällen: "Du kan ju röra dig, då kan du inte ha ätit tillräckligt med palt!" Det säger det mesta om vad som brukar hända...

Eftersom vi brukar tillaga vår paltsmet på känn har jag inget exakt recept, men av en slump såg jag nyss att Vegfood just har publicerat ett.
Senast använde vi hela fem kilo potatis, och cirka 3/4 kornmjöl och 1/4 vetemjöl. Proportionerna mellan mjölsorterna brukar växla från gång till gång.

Mjölig potatis
Kornmjöl
Vetemjöl
Salt

Margarin, örtsalt och lingonsylt till servering

Skala potatisarna och riv dem. Ta en näve potatisriv i taget mellan händerna och pressa ut vätskan i en skål. Spara den för den kan behövas för att späda ut smeten. Blanda potatisrivet med mjölerna och saltet. Oftast brukar det behöva tillsätts såväl mjöl som potatissaft i flera omgångar för att få riktigt rätt konsistens. Det ska gå att forma den till stora klumpar som håller samman. Smaka av för att se om saltningen är lagom, men ät inte av smeten mer än nödvändigt för den är inte alls god! Låt gärna smeten stå en stund innan den formas.
Koka under tiden upp saltat vatten i stora grytor ( ju större desto bättre!). Forma smeten till runda klumpar, platta till dem lite grann med hjälp av en grund slev (de kokar fortare om de är utplattade) lite och lägg dem i vattnet. De sjunker, och när de flyter upp till ytan är de färdiga. Servera med örtsalt och rejäla klickar margarin och sylt.

onsdag 16 juli 2008

Italienskinspirerad grönsaksgryta med bönor och örter

Jag har fortfarande kylskåpet överfyllt av grönsaker, så givetvis passar jag på att laga en mild gryta. Alla grönsaker tillagas mjukt i olivolja på svag värme och får sällskap av nykokta bönor och massvis med färska örter. Underbart! Detta är verkligen sommarmat!


Olivolja
Röd lök
Vitlök
Stjälkselleri
Färsk vitkål
Färska morötter
Späd zucchini
Borlottibönor
Persilja
Timjan
Pressad citron
Salt
Svartpeppar
Basilika

Häll oljan i en rymlig gryta och sätt den på svag värme. Finhacka löken och skiva vitlök och selleri (lägg eventuella selleriblad åt sidan så länge) och lägg dem i grytan. Sautera dem 10 minuter och lägg sedan i strimlad kål, skivade morötter och tärnad zucchini. Grovhacka under tiden selleriblad, morotsblad och persilja och repa timjankvistarna. Lägg i dem efter ytterligare 5-8 minuter tillsammans med bönor, citronsaft, salt och peppar. Låt allt bli genomvarmt och servera det hela överstrött med strimlad basilika (om du använder vanlig genovese, eller gör som jag och ta hela blad från buskbasilika).

måndag 14 juli 2008

Persiko- och morotssallad

I förra inlägget hyllade jag de späda knippmorötterna, och även idag använde jag några sådana i en mild och mycket läcker sallad. Se till att få tag på riktigt fräscha persikor, köp dem helst samma dag, för ibland håller de bara någon enstaka dag efter inköp innan de börjar mögla.


Persikor
Knippmorötter
Slätbladig persilja
Russin
En liten bit kanelstång
Sesamfrön, gärna oskalade
Kallpressad rapsolja

Halvera och kärna ur persikorna och skär dem i tunna klyftor. Skär bort blasten från morötterna och spara den till någon annan rätt. Skrubba morötterna och skär dem i tunna skivor. Ångkoka dem 1-2 minuter och låt dem rinna av väl. Strimla persiljebladen. Skär av en liten bit från en kanelstång, bara ca 1 cm, och rosta biten i en torr stekpanna på ganska hög värme. Lägg den i en mortel och stöt den så fint som möjligt. Rosta även sesamfröna och stöt dem i morteln. Blanda allt i en skål och låt stå svalt en stund före servering.

fredag 11 juli 2008

Varm primörsallad

En av mina absoluta favoriter bland sommarens primörer är knippmoroten. Inte bara för att själva morötterna är späda och fina utan också därför att blasten är riktigt god! Den går dock inte att äta rå, i varje fall tycker jag den är alltför hård för det, utan den behöver tillagas. Smaken är kryddig och påminner inte särskilt mycket om roten. Den här salladen innehåller till största delen primörer som har tillagats mjukt i olivolja och är läcker att äta varm, men går förstås även att servera ljummen.


Färskpotatisar
Olivolja
Selleristjälkar
Knippmorötter
Späd purjolök eller färsk gul eller röd lök
Färsk vitlök
Salt
Svartpeppar
Skrubba potatisarna och ångkoka dem tills de är mjuka. Låt dem rinna av och svalna och skär dem sedan i bitar.
Värm rikligt med olja på medelvärme i en vid stekpanna. Skär sellerin i bitar och lägg bladen åt sidan så länge. Skiva morötterna och hacka blasten. Strimla löken och skiva vitlöken. Lägg allt utom selleribladen i pannan och låt det långsamt mjukna. Grovhacka selleribladen under tiden och tillsätt dem tillsammans med salt, peppar och potatisbitarna när grönsakerna är näst intill färdiga. Blanda försiktigt och låt allt bli varmt. Servera genast.

onsdag 9 juli 2008

Potatissallad med bönor och spenat

Färskpotatis är en läckerhet i sig precis som den är, och det behövs bara några få ingredienser för att göra den till en underbar sallad. Här blev det spenat och bönor, som kompletteras med en vinägrett smaksatt med basilika. Givetvis innehåller salladen kumminfrön, som är min speciella potatiskrydda.
Jag använde fryst spenat men färsk går också utmärkt. Det går också fint att använda kidney, borlotti och/eller vita bönor istället eller tillsammans med black eye-bönor.



Färskpotatis
Black eye-bönor
Fryst eller färsk spenat
Purjolök
Kumminfrön

Vinägrett:
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Färsk vitlök
Basilika genovese
Koka potatisarna och låt dem svalna. Skär dem sedan i bitar. Skölj bönorna noga om de är konserverade, men använd gärna egenkokta bönor. Tina spenaten om den är fryst, eller rensa den och bräsera den lätt om den är färsk. Skär den eventuellt i bitar. Strimla purjolöken tunt. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna och stöt dem sedan lätt i en mortel.
Finhacka vitlöken och strimla basilikan, och blanda ihop vinägretten. Blanda sedan alla ingredienser i en stor skål och vänd dem försiktigt. Låt stå en stund innan servering. Garnera gärna med hela basilikablad.

söndag 6 juli 2008

Linssallad med fullkornspasta, russin och salviavinägrett

Det här är liksom många andra sallader ett hopplock av vad jag hade hemma för tillfället. Vinägretten är smaksatt med färsk salvia, och jag fick ett infall att blanda ned russin i den vilket visade sig bli en mycket lyckad kombination. Salvia är en ört som bör användas i sparsamma mängder, både smaken och doften märks ändå och kan lätt bli alltför dominerande om mängden är för stor. Jag använde två salviablad till en stor mängd sallad och det räckte gott.


Vinägrett:
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Färsk salvia
Färsk vitlök
Russin

Gröna linser
Fullkornspasta
Morötter
Röd lök
Solroskärnor

Finhacka salvia och vitlök och blanda ihop vinägretten i en stor skål.
Koka linser och pasta i separata kastruller och låt dem rinna av i ett durkslag. Blanda dem sedan med vinägretten. Skiva morötterna tunt och strimla löken fint. Rosta solroskärnorna under omrörning i en torr stekpanna tills de fått färg. Blanda allting i skålen och låt den stå en stund före servering.

onsdag 2 juli 2008

Hummus med rostad paprika

En stor del av min matlagning är förvisso mer eller mindre improviserad, men det utesluter inte att jag har en del specialiteter på min repertoar, och detta är definitivt en av dem. Hummus som köps i butik eller serveras på caféer och restauranger är tyvärr ofta en luftig, blekbeige historia med vag kikärtssmak och är ibland så lös att den nästan är rinnande, och jag tycker den är riktigt trist. Det är sällan jag har blivit serverad riktigt god hummus.
Känner ni också så? Läs då detta inlägg extra noga, för här avslöjar jag vad som hittills varit en av mina stora kulinariska hemligheter, nämligen receptet på min egen hummus. Och detta är verkligen inte vilken som helst, utan det är den utan tvekan godaste hummus jag nånsin har ätit!
Samtliga ingredienser är viktiga, och tveka inte att ta i med rejäla mängder kryddor! Använd helst egenkokade kikärtor, de är så mycket godare än konserverade.
Här har jag dessutom lagt till rostad paprika till originalreceptet, den höjer det ännu mer.


250 gram torkade kikärtor
1-1½ dl kokspad eller vatten
1 röd paprika
3 eller fler vitlöksklyftor
1 knippa slätbladig persilja
Spiskummin
Paprikapulver, cayenne eller annan medelstark torkad chili
Havssalt
Svartpeppar
1-2 msk pressad citron
 
Olivolja



Blötlägg och koka kikärtorna enligt anvisning och låt dem rinna av, men spara ett par dl av spadet.
Rosta och skala paprikan. Lägg kikärtorna i en matberedare och mixa dem grovt tillsammans med lite kikärtsspad. Lägg i paprikabitarna och skalade vitlöksklyftor och mixa igen. Tillsätt sedan persilja och kryddor och mixa. Häll i citron och slutligen olja under mixning tills önskad konsistens uppnås.
Jag föredrar att göra min hummus relativt kompakt men samtidigt smidig så att den lätt kan bredas på bröd utan att riskera att den rinner av. Nyckeln till det är givetvis vätskemängden, och därför är det klokt att blanda i lite kokspad så att inte oljan och citronen utgör all vätska. Gör du hummusen utan paprika kan lite extra vätska behövas.

Idag blev hummusen givetvis det perfekta pålägget till det nybakade brödet.

Bröd på fyra mjöler

Det här är ett helt improviserat bröd som blev oerhört lyckat! Underbar smak, knaprig skorpa och ganska mjukt innanmäte.
Degen var oerhört klibbig och ganska tung och kompakt. Jag försökte från början köra den i min matberedare, men efter någon minut började det ryka... Så jag hade inget annat val än att stänga av maskinen, vräka ut degen på bordet och knåda den för hand. Men för den som har lyckan att ha en bakassistent föreslår jag förstås att använda den.


1,5 dl rågkross
50 g jäst
6 dl vatten
1 dl krossade linfrön
1 dl kruskakli
3 dl fullkornsdinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 tsk salt

Lägg rågkross i blöt i några timmar eller över natten. Låt den rinna av väl i en sil.
Lös jästen i vattnet. Tillsätt allt utom saltet och blanda väl till en deg. Knåda den i ca 10 minuter och låt den sedan vila 10-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda igen 7-8 minuter. Täck över degen och låt den jäsa ca en timme. Forma den sedan till två limpor, och låt jäsa omkring en timme till. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in bröden ganska långt ned i ugnen och häll några msk vatten i en långpanna i botten på ugnen. Sänk värmen till 225 grader efter 10 minuter och öppna samtidigt luckan och vädra ut ångan. Vädra igen var tionde minut eller så. Grädda i totalt omkring 50 minuter. Låt bröden svalna på ett galler.

tisdag 1 juli 2008

Sallad på blomkål, persikor och quinoa

Det här blev en enkel men mycket mättande och smakrik sallad som definitivt utgör en hel måltid i sig själv. Lägg gärna till rostade, hackade hasselnötter om du vill, de passar fint tillsammans med alla ingredienserna. Använd rikligt med örter!


1 litet blomkålshuvud med blast
2 persikor
2 dl quinoa
1 späd purjolök
Dill

Gräslök
Olivolja
Äppelcidervinäger

Skär loss blomkålsblasten och strimla den. Skär blomkålen i små bitar eller buketter och ångkoka dem tillsammans med blasten. Låt dem rinna av väl. Skär persikorna i tärningar. Skölj quinoan och koka den enligt anvisning på paketet, och låt den rinna av. Skiva purjolöken tunt och hacka örterna. Blanda allt i en stor skål och låt stå en stund innan servering.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin