onsdag 2 juli 2008

Bröd på fyra mjöler

Det här är ett helt improviserat bröd som blev oerhört lyckat! Underbar smak, knaprig skorpa och ganska mjukt innanmäte.
Degen var oerhört klibbig och ganska tung och kompakt. Jag försökte från början köra den i min matberedare, men efter någon minut började det ryka... Så jag hade inget annat val än att stänga av maskinen, vräka ut degen på bordet och knåda den för hand. Men för den som har lyckan att ha en bakassistent föreslår jag förstås att använda den.


1,5 dl rågkross
50 g jäst
6 dl vatten
1 dl krossade linfrön
1 dl kruskakli
3 dl fullkornsdinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 tsk salt

Lägg rågkross i blöt i några timmar eller över natten. Låt den rinna av väl i en sil.
Lös jästen i vattnet. Tillsätt allt utom saltet och blanda väl till en deg. Knåda den i ca 10 minuter och låt den sedan vila 10-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda igen 7-8 minuter. Täck över degen och låt den jäsa ca en timme. Forma den sedan till två limpor, och låt jäsa omkring en timme till. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in bröden ganska långt ned i ugnen och häll några msk vatten i en långpanna i botten på ugnen. Sänk värmen till 225 grader efter 10 minuter och öppna samtidigt luckan och vädra ut ångan. Vädra igen var tionde minut eller så. Grädda i totalt omkring 50 minuter. Låt bröden svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin