torsdag 31 maj 2012

Två dagar kvar!

Ja, nu är det bara två dagar kvar till årets Vegomässa! På lördag är det äntligen dags. Årets mässa är den största hittills, med omkring 50 (!) utställare, restaurang, café, hamburgare, filmer, föreläsningar, konsert, fotoutställning och mycket mer.

fredag 18 maj 2012

Pasta med maskrosknoppar och sparris

Jag har ju ätit maskrosblad otaliga gånger men har av någon underlig orsak aldrig provat att äta knopparna. Fram tills idag vill säga, för jag skördade ett par dl knoppar och kombinerade dem med en annan hemodlad primör, nämligen sparris.
Knopparna har en mycket säregen och svårbeskrivbar smak som knappt alls liknar bladens bittra, men är mycket goda! Välj knoppar som inte börjat slå ut, och skölj och ansa dem noga. Plocka bort eventuella stjälkbitar och låt knopparna rinna av innan tillagningen.

Pasta 
Grön sparris
Hasselnötter
Kallpressad rapsolja
Vitlök
Sköljda och ansade maskrosknoppar
Citronzest
Salt
Svartpeppar

Koka pastan. Ansa sparrisen, koka den separat i ca 4-5 minuter och skär den i bitar.
Värm under tiden en torr stekpanna på medelvärme och rosta hasselnötterna. Rör om då och då och låt nötterna få lite färg. Låt dem svalna på ett fat och hacka dem sedan grovt.
Häll en skvätt olja i stekpannan. Finhacka några vitlöksklyftor och låt dem puttra i oljan någon minut. Tillsätt sedan maskrosknopparna och citronzest och stek högst en minut. Knopparna blir snabbt mörkgröna och då är de färdiga. Vänd ned sparris och nötter, smaka av med salt och nymald peppar och låt allt bli genomvarmt. Vänd sedan ned pastan och servera.

tisdag 15 maj 2012

Vegomässan 2/6

Om bara drygt två veckor är det dags för sommarens första stora höjdpunkt; äntligen blir det Vegomässa i Stockholm igen! Här finns all info om mässan, som kommer ha massvis med utställare, restaurang, café, många föredrag, fotoutställning, uppträdanden och mycket mer. Givetvis kommer det finnas oerhörda mängder godsaker, kläder och annat att köpa hos utställarna.

Jag har varit på samtliga Vegomässor som hållits i Stockholm, alla har varit fina men denna ser helt klart ut att kunna bli den allra bästa hittills! Vi ses väl där?




söndag 13 maj 2012

Sparris- och maskrossallad med gurka och friterat pitabröd

Skördesäsongen har börjat!! Idag skördade jag årets första sparris och passade dessutom på att ta en hel del maskrosblad. Tillsammans fick de utgöra grunden i kvällens middag.
Maskrosor tycker ju många är ett ogräs men för mig är de mat. Jag har tidigare lagat en mängd olika rätter av maskrosblad, t ex paj, linssallad med jordgubbar och mandlar, potatissallad, wok, sesamsallad och ett brödpålägg med apelsin och bönor. Maskros är inte bara goda utan dessutom fyllda med vitaminer och annat nyttigt!
Ett annat ätbart "ogräs" är löktrav som växer vilt här och där. Hittar du ingen löktrav kan du ersätta den med färsk vitlök och gärna några salladslökar.

Bulgur
Några nävar hyfsat späda maskrosblad
Löktrav eller färsk vitlök + salladslök
Olivolja
Vitvinsvinäger
Sumak
Citronzest
Salt
Sparris
Gurka
Neutral matolja
Pitabröd


Koka bulgur enligt instruktion på förpackningen.
Skölj under tiden maskrosbladen noga och ångkoka dem 2-4 minuter. Låt dem rinna av väl. Mixa en del av maskrosbladen samt löktrav eller vitlök tillsammans med olivolja och vinäger till en slät dressing. Smaksätt med sumak, citron och salt.
Grovhacka resterande maskrosblad. Strimla eventuell salladslök. Ta bort den nedersta, träiga delen från sparrisarna och koka stänglarna ca 3-5 minuter (beroende på storlek). Skär dem i stora bitar. Skala och tärna gurkan.
Blanda bulgur och alla grönsaker med dressingen i en stor skål och låt stå en stund så att smakerna blandas.
Fritera pitabröden under tiden.
Servera salladen toppad med bitar av friterat pitabröd.

fredag 11 maj 2012

Spenat- och linscurry

Jag har ofta skrivit om att kryddor smakar så mycket mer när de är hela och rostade istället för att ha köpts malda, och den här rätten är ett praktexempel på det. Kryddor är ju ytterst viktiga i curryrätter och precis som vanligt komponerar jag en egen blandning för varje enskild rätt istället för att använda en köpt mix. På så vis kan jag anpassa dem efter vilka andra råvaror jag använder i rätten. Ett annat indiskt tillvägagångssätt är att mortla ingefära och vitlök (och ibland även lök) tillsammans till en pasta. Det får fram maximalt med smak ur dem samtidigt som de finfördelas.
Fryst finhackad spenat passar utmärkt i den här rätten, men även fryst eller färsk bladspenat går fint. Om spenaten är färsk, skölj den mycket noga och tillsätt den i slutet av tillagningen.

Svartpepparkorn
Korianderfrön
Spiskumminfrön
Kardemummafrön
En bit kanelstång
Torkad chili (hel eller i flingor)
Nyriven muskotnöt
Gurkmeja

Röda linser
Vitlök
Färsk ingefära
Morötter
Zucchini
Fryst/färsk spenat
Salt

Hetta upp en torr kastrull på medelhög värme och rosta de hela kryddorna tills de doftar starkt. Lägg dem i en mortel och mal dem så fint som möjligt. Rör ned muskot och gurkmeja och häll över kryddorna till ett fat.
Lägg linser och vatten i kastrullen, låt koka upp och sänk till medellåg värme. Låt koka under lock ca 8 minuter. Mortla under tiden rikligt med skalad ingefära och vitlök tillsammans tills det blir en mjuk pasta. Rör ned den och kryddorna i kastrullen. Tillsätt grovrivna morötter och zucchini samt spenat. Späd eventuellt med mer vatten och koka tills alla grönsaker är mjuka och rättens konsistens är som en lös sås. Smaka av med salt och servera med ris eller annat spannmål.
Rätten kommer tjockna betydligt om den får stå över natten.

tisdag 1 maj 2012

Stekt potatispytt med örter och hasselnötter

Oftast är jag ganska varsam när jag steker grönsaker men ibland är det gott när de är hårt stekta. I den här pytten blir de brynta innan de smaksätts med massvis med färska örter samt rostade hasselnötter. Idag använde jag bland annat årets första gräslöksskörd.

Hasselnötter
Jordnötsolja
Gul lök
Morot
Kokta potatisar av fast sort
Vitlök
Salt
Nymald svartpeppar
Äppelcidervinäger
Färska örter, t ex persilja, gräslök, timjan, kryddkrasse, portlak, rucola

Rosta hasselnötterna i en vid kastrull eller stekpanna på medelhög värme. Låt dem svalna på ett fat. Häll ganska mycket olja i pannan och låt den hettas upp. Strimla löken grovt och tärna morötterna och stek dem på medelhög värme tills de börjar bli brynta. Rör ned tärnade potatisar och grovt hackad vitlök (gärna ganska mycket). Smaksätt med salt och rejält med nymald svartpeppar och stek tills även potatisen bryns. Häll i en skvätt vinäger och låt den koka in. Dra stekpannan från värmen och vänd ned strimlade örter och hackade nötter.
Servera med bulgur.

torsdag 26 april 2012

Bokrekommendation

En a mina absoluta favoritbloggar sedan länge är Tapetorkestern. Det är ingen matblogg men har ändå en hel del med veganism att göra. Den dryper av sarkastiska och syrliga texter om köttätare, arbetslöshet och andra högst onödiga fenomen, och där finns också en hel del teckningar (ofta oerhört charmiga streckgubbar gjorda i paint) som i en enda, vanligtvis kort och mycket sarkastisk mening lyckas uttrycka precis vad jag och säkerligen många andra ofta känner i "diskussioner" med exempelvis köttätare.
Nu har personen bakom denna briljanta formuleringskonst, Lotta Ekström, äntligen publicerat en mängd av sina alster (både paintfigurer och egensinniga handtecknade karaktärer) i en bok! Den heter Skönheten sitter på insidan och vägrar komma ut, en mycket ekströmsk titel, och finns att köpa från alla stora svenska nätbokhandlar. Gör det nu innan den säljs slut! Boken trycktes bara i ett par hundra exemplar, och de flesta har redan sålts.

måndag 23 april 2012

Vegologi blir matkonsult?

Jag har funderingar på att starta ett eget företag, och eftersom det i högsta grad har med vegansk mat att göra hoppas jag att ni kan hjälpa mig med synpunkter, idéer och tips. Även generella tips vad gäller eget företagande är förstås högst välkomna. (Jag kommer ta hjälp av Nyföretagarcentrum och verksamt.se.)
Exempelvis finns det ju en uppsjö böcker om att starta och driva eget företag, har ni några rekommendationer?
Kontakta mig via mail: vegologi @ gmail . com (ta bort mellanslagen)!
Vi vet ju alla att det veganska utbudet på de allra flesta restauranger och caféer är minimalt eller inte ens existerar alls. Det vill jag ändra på! Jag driver bloggen Vegologi sedan fyra år tillbaka och älskar att komponera nya maträtter. Min affärsidé är huvudsakligen att som konsult hjälpa caféer och restauranger att utveckla sina befintliga rätter, t ex modifiera dem så att de blir veganska (det kan ju ibland handla om små detaljer som att byta en animalisk buljong mot en vegansk), utbilda dem i vad vegansk kost innebär samt att komponera nya rätter och hela menyer åt dem. Personalen har sällan tid att skapa helt nya rätter, särskilt som de ofta heller inte har så stor kunskap om ett specifikt område som veganism, så det kan behövas någon utifrån som gör det åt dem.
Verksamheten skulle även kunna innefatta kurser, catering etc, samt att skriva artiklar, recept och annat för tidningar, websidor och annan media.

Vad tror ni om detta? 
Att det behövs är väl tveklöst, men frågan är ju om ställena är beredda att betala för sådana tjänster. Det skulle såklart betonas att ett utökat veganskt utbud innebär en konkurrensfördel.  Finns det statistik på hur många som är veganer i Stockholm respektive hela landet, någon som vet?
Berätta gärna för mig vad ni själva skulle vilja se mer av på restauranger och caféer! Några särskilda råvaror eller typer av rätter? Några specifika geografiska kök som ni vill se veganiserade? Är det extra viktigt för er om råvarona är ekologiska? Berätta allt som kan hjälpa mig att skapa ett så bra matutbud som möjligt.
Det är såklart omöjligt för mig att hålla koll på hela det existerande utbudet, men jag tar mer än gärna emot tips på restauranger och caféer som ni tycker är i särskilt stort behov av sådan hjälp. Ni kan som gäster självfallet gärna tipsa personalen om mitt företag, som självfallet också kommer heta Vegologi.
Om restaurang- eller caféägare läser detta, hör gärna av er och berätta vad ni tycker! Skulle ni vara intresserade av sådana tjänster? Har ni eller har ni inte veganska rätter på menyn, och finns det någon avsiktlig tanke bakom det?
Rabatterade introduktionspriser kan säkert bli aktuellt!

Jag är bosatt i Stockholm och här finns det förstås ett otal potentiella kunder, men jag är absolut inte främmande för att ta uppdrag även på andra orter.

fredag 20 april 2012

Veganistan.se online - hjälp oss bygga landets bästa guide!

Nu finns en temporär första upplaga av Veganistan.se online! Där finns formulär där ni kan tipsa oss i redaktionen om veganvänliga butiker samt restauranger och andra matställen över hela landet.
Veganistan kommer vara en rikstäckande guide för veganer och alla andra som vill äta/handla veganskt.
Det riktiga Veganistan kommer lanseras i sommar men vi behöver er hjälp redan nu med att ge oss tips och att sprida länken!

veganistan.se 

torsdag 12 april 2012

Puylins- och grönkålssoppa

Idag 12/4 är det linssoppans dag. Den instiftades i fjol, och då gjorde jag en linssoppa med chipotle-chili och rostad broccoli. Även i dagens soppa använde jag en kålväxt, och det blev ingen mindre än min allra största favorit grönkålen! Här valde jag franska puylinser, som passar utmärkt tillsammans med grönkålen, och de två är stjärnorna i den här soppan.
Självklart föredrar jag färsk grönkål, och här använde jag en del av den som jag frös in i vintras. Det går dock att använda färdigköpt finhackad fryst grönkål istället om ingen färsk finns att få tag på.
Jag vill även passa på att tipsa om min currysoppa med spenat, rotfrukter och linser, samt min magiskt goda linssoppa med ugnsbakade citrusfrukter.


Grönsaksbuljong och/eller libbsticka
Kumminfrön
Salt (tänk på att köpt buljong oftast är salt)
Puylinser
Färsk grönkål
Palsternackor
Purjolök
Vitlök
Nypressad citronsaft
Sesamfrön eller za'atar
Olivolja

Koka upp vatten med buljong och kryddor. Lägg i linserna, koka upp igen, sänk till medelvärme och låt linserna koka ca 15 minuter. Skär loss grönkålsbladen från mittnerverna. Skär nerverna i bitar. Skala palsternackorna, klyv dem på längden och tärna dem. Lägg i palsternackor och grönkålsnerver i kastrullen. Strimla grönkålsbladen och purjolöken och finhacka vitlöken och tillsätt dem i soppan ett par minuter efter de första grönsakerna. Låt koka ca 7-10 minuter till. Smaka av med citronsaft.
Häll upp soppan i skålar, strö på rostade sesamfrön eller za'atar och ringla över lite olivolja.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin