onsdag 6 april 2011

Za'atar

Jag vill tipsa om något som jag ätit oerhört ofta den senaste tiden, nämligen en arabisk kryddblandning som heter za'atar. Jag brukar praktiskt taget aldrig använda kryddblandningar, men den här är fantastiskt god och dessutom väldigt lätt att göra själv. Det finns många receptvarianter men den jag använder mig av är följande:


1 del torkad timjan
1 del sesamfrön
1 del sumak
Havssalt

Timjan mortlas, både för att finfördela den och för att smaken förstärks förvånansvärt mycket. Jag brukar rosta sesamfröna, men det går lika bra att låta bli. Blanda alla ingredienser och förvara torrt och svalt i en lufttät burk eller påse.

Sumak är en syrlig, röd krydda som består av torkade, finmalda berberisbär.
Jag har sett recept som innehåller oregano, och ibland mejram, istället för timjan men det är knappast den oregano som finns i svenska butiker. Förmodligen är det en oreganosort som heter just  "Wild za'atar".
Za'atar går att använda i mängder med olika slags rätter, ofta kombinerad med olivolja. Ett exempel kommer imorgon!

Vet någon av er var man kan köpa sumak i Stockholm? Jag har letat i alla specialiserade kryddbutiker men ingen har det, och inte heller någon livsmedelsbutik jag har besökt. Ingen utom en enda vill säga, där jag till slut kunde köpa det, men nu verkar det som att den butiken har slagit igen för gott...

7 kommentarer:

 1. Jag har en burk sumak hemma som jag tror att jag köpte i Hötorgshallen, på den stora grekiska disken. Man får passera äckliga köttdiskar men det kan det vara värt. Om inte min afasi helt tagit över så heter den Pieras livs.
  /Kastrullis

  SvaraRadera
 2. Det är min favoritbutik i hötorgshallen (visserligen utan större konkurrens...), men inte heller den har haft sumak de senaste gångerna jag varit där. Numera har de en stor separat sektion för kryddor och jag hoppades hitta det där, men icke...

  SvaraRadera
 3. Tydligen ska de finnas på svampbutiken.com enligt en kollega som skulle beställa det därifrån. Men ja... Internet...

  SvaraRadera
 4. Har du hittat sumak än? Min spontana tanke är att det bör finnas i någon av "invandrarbutikerna" i förorterna. Vill du köpa online så finns det här: http://www.kryddlandet.se/products/63-sumak-malen.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har funnit det till slut. Pierias livs i hötorgshallen, som nämns i tidigare kommentarer, har numera sumak i sitt fina kryddsortiment.
   Sannolikt finns det i många förortsbutiker, men det är lite väl omständigt att åka runt till varenda kvarterslivs och kolla upp det... ;)

   Radera
 5. Aeter- och Essensbutiken inne i stan har sumac. Vet ej till vilket pris. Jag köpte på förortslivs i Vinsta och gav typ en tjuga för en enorm påse (150 g tror jag). Självklart finns det även färdig zatar för billiga pengar. Men vad ska jag göra med all min sumac?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt några färdiga za'atarblandningar men har ännu inte hittat någon som jag är helt nöjd med. De är goda men inte fantastiska.

   Essensfabriken har bra kryddor, men priset är förstås många gånger högre än i förorterna. Jag använder sumac även i många andra sorters rätter, inte minst i salladsdressingar. Prova dig fram!

   Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin