Det här blev kvällens födelsedagsbakverk. En relativt enkel men mycket god paj, kryddorna passar utmärkt ihop med äpplena och sesamfröna i pajdegen tillför mycket smak. Se till att pajskalet blir tillräckligt gräddat innan du lägger i fyllningen så att fröna hinner få en lätt rostad smak.
Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
3/4 dl sesamfrön
3/4 dl råsocker
½ tsk salt
3/4 dl neutral olja
Ca ½ dl kallt vatten
Fyllning:
3 msk kakao
Kanel
Ancho chili
Vaniljpulver
Nyriven muskotnöt
4 msk farinsocker
4-5 syrliga äpplen
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Tillsätt olja och vatten och blanda med händerna till en deg. Tryck ut den i en pajform (ca 28 cm) och grädda pajskalet ca 12 minuter.
Blanda kakao, kryddor och socker i en skål. Skala äpplena, skär dem i klyftor och vänd dem i kryddsockret. Ta ut pajskalet ur ugnen, fördela fyllningen i det och grädda ca 25 minuter.
Grattis på högtidsdagen! Pajen låter för övrigt toppengod, den hade jag gärna firat med. :-)
SvaraRaderaTack så mycket!
SvaraRaderaJa, den blir riktigt god. Jag gillar ju att ha kryddiga desserter, så den här var inte alls dum.
Grattis i efterskott!! Låter som en mycket smaskig paj och spännande ingredienser.
SvaraRaderaHur har det gått med koloni?
Tack Cecilia!
SvaraRaderaJag får en kolonilott!! Tyvärr dröjer det ända till slutet av april innan de lediga lotterna fördelas mellan de nya odlarna (vilket är märkligt sent tycker jag) så innan dess vet jag inte exakt hur stor den är, men lotterna i området är 100- 200 kvm så den blir rätt så stor...
Jag kommer snart beställa fröer för att komplettera de jag redan har sedan förra året.
Givetvis är jag tacksam för alla tänkbara tips för att odlingen ska komma igång så snabbt och smidigt som möjligt när jag väl fått tillträde till lotten, så dela gärna med dig av dina erfarenheter!
Förresten hoppas jag snart få se en Berlinrapport...? :)