fredag 11 maj 2012

Spenat- och linscurry

Jag har ofta skrivit om att kryddor smakar så mycket mer när de är hela och rostade istället för att ha köpts malda, och den här rätten är ett praktexempel på det. Kryddor är ju ytterst viktiga i curryrätter och precis som vanligt komponerar jag en egen blandning för varje enskild rätt istället för att använda en köpt mix. På så vis kan jag anpassa dem efter vilka andra råvaror jag använder i rätten. Ett annat indiskt tillvägagångssätt är att mortla ingefära och vitlök (och ibland även lök) tillsammans till en pasta. Det får fram maximalt med smak ur dem samtidigt som de finfördelas.
Fryst finhackad spenat passar utmärkt i den här rätten, men även fryst eller färsk bladspenat går fint. Om spenaten är färsk, skölj den mycket noga och tillsätt den i slutet av tillagningen.

Svartpepparkorn
Korianderfrön
Spiskumminfrön
Kardemummafrön
En bit kanelstång
Torkad chili (hel eller i flingor)
Nyriven muskotnöt
Gurkmeja

Röda linser
Vitlök
Färsk ingefära
Morötter
Zucchini
Fryst/färsk spenat
Salt

Hetta upp en torr kastrull på medelhög värme och rosta de hela kryddorna tills de doftar starkt. Lägg dem i en mortel och mal dem så fint som möjligt. Rör ned muskot och gurkmeja och häll över kryddorna till ett fat.
Lägg linser och vatten i kastrullen, låt koka upp och sänk till medellåg värme. Låt koka under lock ca 8 minuter. Mortla under tiden rikligt med skalad ingefära och vitlök tillsammans tills det blir en mjuk pasta. Rör ned den och kryddorna i kastrullen. Tillsätt grovrivna morötter och zucchini samt spenat. Späd eventuellt med mer vatten och koka tills alla grönsaker är mjuka och rättens konsistens är som en lös sås. Smaka av med salt och servera med ris eller annat spannmål.
Rätten kommer tjockna betydligt om den får stå över natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin