söndag 13 maj 2012

Sparris- och maskrossallad med gurka och friterat pitabröd

Skördesäsongen har börjat!! Idag skördade jag årets första sparris och passade dessutom på att ta en hel del maskrosblad. Tillsammans fick de utgöra grunden i kvällens middag.
Maskrosor tycker ju många är ett ogräs men för mig är de mat. Jag har tidigare lagat en mängd olika rätter av maskrosblad, t ex paj, linssallad med jordgubbar och mandlar, potatissallad, wok, sesamsallad och ett brödpålägg med apelsin och bönor. Maskros är inte bara goda utan dessutom fyllda med vitaminer och annat nyttigt!
Ett annat ätbart "ogräs" är löktrav som växer vilt här och där. Hittar du ingen löktrav kan du ersätta den med färsk vitlök och gärna några salladslökar.

Bulgur
Några nävar hyfsat späda maskrosblad
Löktrav eller färsk vitlök + salladslök
Olivolja
Vitvinsvinäger
Sumak
Citronzest
Salt
Sparris
Gurka
Neutral matolja
Pitabröd


Koka bulgur enligt instruktion på förpackningen.
Skölj under tiden maskrosbladen noga och ångkoka dem 2-4 minuter. Låt dem rinna av väl. Mixa en del av maskrosbladen samt löktrav eller vitlök tillsammans med olivolja och vinäger till en slät dressing. Smaksätt med sumak, citron och salt.
Grovhacka resterande maskrosblad. Strimla eventuell salladslök. Ta bort den nedersta, träiga delen från sparrisarna och koka stänglarna ca 3-5 minuter (beroende på storlek). Skär dem i stora bitar. Skala och tärna gurkan.
Blanda bulgur och alla grönsaker med dressingen i en stor skål och låt stå en stund så att smakerna blandas.
Fritera pitabröden under tiden.
Servera salladen toppad med bitar av friterat pitabröd.

2 kommentarer:

  1. Alltså, jag vet inte riktigt hur man ser skillnad på allt det där gröna som spirar nu (inte sedan heller för den delen), men en näve maskrosblad ska jag väl ändå kunna krafsa ihop, det låter gott det där!

    SvaraRadera
  2. Ja, maskrosor känner väl alla igen ändå. Ta ganska många nävar blad, för precis som spenat krymper de avsevärt vid tillagning.

    Här finns en bra guide till vilda ätliga växter: http://www.skogsskafferiet.se/

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin