Jag har ju ätit maskrosblad
otaliga gånger men har av någon underlig orsak aldrig provat att äta
knopparna. Fram tills idag vill säga, för jag skördade ett par dl
knoppar och kombinerade dem med en annan hemodlad primör, nämligen
sparris.
Knopparna har en mycket säregen och svårbeskrivbar smak som knappt alls
liknar bladens bittra, men är mycket goda! Välj knoppar som inte börjat
slå ut, och skölj och ansa dem noga. Plocka bort eventuella stjälkbitar
och låt knopparna rinna av innan tillagningen.
Pasta
Grön sparris
Hasselnötter
Kallpressad rapsolja
Vitlök
Sköljda och ansade maskrosknoppar
Citronzest
Salt
Svartpeppar
Koka pastan. Ansa sparrisen, koka den separat i ca 4-5 minuter och skär den i bitar.
Värm under tiden en torr stekpanna på medelvärme och rosta
hasselnötterna. Rör om då och då och låt nötterna få lite färg. Låt dem
svalna på ett fat och hacka dem sedan grovt.
Häll en skvätt olja i stekpannan. Finhacka några vitlöksklyftor och låt
dem puttra i oljan någon minut. Tillsätt sedan maskrosknopparna och
citronzest och stek högst en minut. Knopparna blir snabbt mörkgröna och
då är de färdiga. Vänd ned sparris och nötter, smaka av med salt och
nymald peppar och låt allt bli genomvarmt. Vänd sedan ned pastan och
servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar