fredag 18 maj 2012

Pasta med maskrosknoppar och sparris

Jag har ju ätit maskrosblad otaliga gånger men har av någon underlig orsak aldrig provat att äta knopparna. Fram tills idag vill säga, för jag skördade ett par dl knoppar och kombinerade dem med en annan hemodlad primör, nämligen sparris.
Knopparna har en mycket säregen och svårbeskrivbar smak som knappt alls liknar bladens bittra, men är mycket goda! Välj knoppar som inte börjat slå ut, och skölj och ansa dem noga. Plocka bort eventuella stjälkbitar och låt knopparna rinna av innan tillagningen.

Pasta 
Grön sparris
Hasselnötter
Kallpressad rapsolja
Vitlök
Sköljda och ansade maskrosknoppar
Citronzest
Salt
Svartpeppar

Koka pastan. Ansa sparrisen, koka den separat i ca 4-5 minuter och skär den i bitar.
Värm under tiden en torr stekpanna på medelvärme och rosta hasselnötterna. Rör om då och då och låt nötterna få lite färg. Låt dem svalna på ett fat och hacka dem sedan grovt.
Häll en skvätt olja i stekpannan. Finhacka några vitlöksklyftor och låt dem puttra i oljan någon minut. Tillsätt sedan maskrosknopparna och citronzest och stek högst en minut. Knopparna blir snabbt mörkgröna och då är de färdiga. Vänd ned sparris och nötter, smaka av med salt och nymald peppar och låt allt bli genomvarmt. Vänd sedan ned pastan och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin