tisdag 14 december 2010

Vad inspireras du av?

Jag upptäckte häromveckan en ganska nystartad vegoblogg vid namn Den som äter palsternackor, och där skrevs för ett par dagar sedan ett mycket intressant inlägg om de där tillfällena när man verkligen inte alls vet vad man ska laga för mat och varifrån inspiration kan hämtas till att trots det komma på något att laga.

Jag tycker ämnet är så intressant att jag helt enkelt lånar frågeställningen och undrar: vad gör ni för att få inspiration när idéerna tryter?

Det finns förstås många sätt. Nedanstående är bara några exempel, ni kan säkerligen bidra med fler.

*Läsa bloggar/kokböcker kan förstås ge en hel del inspiration för vissa. Jag ägnar vanligtvis en timme eller så om dagen åt att läsa matbloggar, betydligt mer tid om jag är ute efter något särskilt. Och jag samlar på kokböcker och älskar att läsa dem. Jag kan verkligen läsa en kokbok från pärm till pärm, som en roman. Men jag lagar trots det ytterst sällan efter recept, och vid vissa tillfällen när jag saknar inspiration kan jag sitta i flera timmar och läsa kokböcker innan jag till slut lagar någonting helt improviserat ändå...

*Leta i skafferi, kyl och frys är ett ganska vanligt sätt för mig att få inspiration. Jag väljer ut någon råvara och från den associerar jag vidare till andra och bygger en rätt på det sättet.

*Titta i mataffärer kan leda till att man plötsligt får för sig att köpa en viss råvara och skapa en rätt utifrån den.

*Har ni några standardrätter på er repertoar som ni tar till när ni inte kommer på nåt annat?

*Ät en andra frukost, föreslog den skribenten. Jag brukar snarare äta kaka till middag ibland när jag har bakat någon av mina mjuka kakor, de har nämligen en tendens att alltid vara oerhört mättande. Å andra sidan kan det väl sägas vara en andra frukost eftersom jag ofta äter dem till frukost också...

*Eller ni kanske inspireras av musik eller något annat som inte direkt har med matlagning att göra?

*Det som nästan all min matlagning bygger på är dock improvisation. Jag har oerhört bra känsla för vilka råvaror som passar ihop i vilka slags rätter,  och med vilka tillagningsmetoder. Det hela bygger på associationer. Jag börjar med en råvara, och väljer sedan en annan som passar med den första, och sedan en tredje som passar med de tidigare osv. Ofta låter jag det styras av impulser, och även om jag haft en plan från början händer det ofta under matlagningens gång att impulserna gör att rätten blir något helt annat än vad jag först hade tänkt mig.
Associationerna är också grunden till att jag komponerar rätter där jag tar råvaror som brukar kombineras i ett sammanhang och använder dem i en helt annan slags rätt. T ex är äpple, selleri, hasselnötter och lök en ganska vanlig kombination i sallader, så jag vände på det hela och gjorde en äppelpaj av den kombon! Det sättet att skapa är också användbart när inspirationen inte vill infinna sig. Ta en rätt eller en kombination och vrid och vänd på den så det blir något nytt!

Berätta hur du gör!

3 kommentarer:

 1. Jag tycker det kan vara kul att plocka 5 ingredienser ur kyl/frys/skafferi lite på måfå, och sen utmana sig själv (eller någon annan) att laga något där ingredienserna måste ingå.

  Annars? Tja, fråga folk i min omgivning vad de ska äta till middag. Fast det gör jag ju iofs varje dag, oavsett om jag är full av inspiration eller motsatsen.
  :-)

  SvaraRadera
 2. Jag inspireras ofta av att läsa bloggar och tidningen Buffé (japp, Vegologi är en stor inspiration). Jag har också Ekolådan och innehållet där styr min mat och hjälper mig att inspireras. De har en bra inspirationssida.

  Det har hänt att filmer har inspirerat mig till stordåd i köket. Och ibland bara att se en fin råvara.

  Mina standardrätter när inspirationen tryter är bönbiffar och linssoppa med spenat.

  SvaraRadera
 3. Jag har gjort en feed med grymma veg-bloggar som jag vänder mig till när det tryter. Har aldrig misslyckats med att stöta på något inspirerande när jag scrollar igenom den.

  Här är den: http://preppyvegan.collected.info/

  Annars är jag mycket inne på recept.nu och tasteline, och prenumererar på deras nyhetsbrev. Tycker det är väldigt kul att ta riktiga kötträtter och förvandla dem till vegan :)

  har en del kokböcker, men dem lagar jag aldrig något ifrån, haha...

  SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin