torsdag 9 december 2010

Grönkåls- och potatissoppa med bönor och citron

Jag är redan mer än trött på vinterkylan, och för att, åtminstone tillfälligt, råda bot på den lagade jag en riktigt värmande soppa till middag ikväll. Den innehåller givetvis min vinterfavorit grönkål, och potatis, bönor och vitkål gör soppan mycket mättande. Citronsaften och örterna ger en fin smakbrytning.
Jag använde stora vita bönor, men små vita eller kidneybönor borde också passa fint.

Olivolja
Gul lök
Vitlök
Purjolök
Potatisar
Vitkål
Kumminfrön
Timjan
Körvel
Salt
Svartpeppar
Färsk grönkål
Kokta bönor
Nypressad citronsaft

Värm olja i en stor gryta på medelvärme. Hacka gul lök grovt och fräs den mjuk i oljan. Grovhacka vitlök och skiva purjo och låt dem fräsa med ett par minuter. Skala potatisarna, halvera dem på längden och skiva dem. Använd gärna både en fast sort som skivas ca 5 mm tjockt, och en mjölig sort som skivas tunnare. Den senare mjuknar under kokningen så mycket att den blir till en slags redning. Skiva och grovhacka vitkål och blanda ned den och potatisskivorna i grytan. Tillsätt kryddor (vänta till slutet med körveln om den är färsk), låt puttra någon minut, häll därefter på vatten och koka upp under lock. Sänk sedan värmen till medelhög och låt koka i ca 10 minuter. Skär under tiden loss grönkålsbladen från stjälkarna, hacka stjälkarna och strimla bladen grovt. Blanda ned grönkålsstjälkarna i soppan när potatisen är ganska mjuk och låt koka ett par minuter, lägg sedan i bladen och bönorna. Koka 5-7 minuter till så att grönkålen blir kokt och ta sedan grytan från värmen. Smaka av med citronsaft och strö gärna över färsk körvel.

2 kommentarer:

  1. Låter gott! Jag gjorde just en soppa med just citronsaft i och insåg att det borde man göra oftare...

    SvaraRadera
  2. Ja, verkligen!
    Citron är perfekt både i soppor och i många andra grönsaksrätter, inte minst sådana här ganska mäktiga rätter, för att bryta av smaken och lätta upp det hela.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin