onsdag 15 december 2010

Rödbets- och grönkålssallad med apelsin och nötter

Det finns väldigt få typiska julrätter som jag tycker om, men däremot används ofta en del av mina favoritråvaror på sätt som jag inte alls gillar. Grönkål är ju en av mina absoluta favoriter, och det är sorgligt att den så sällan används till något annat än dekoration. Och den vanliga jul-rödbetssalladen görs sällan vegansk.
Så därför tog jag de två och skapade en mycket godare rätt! Den passar säkert utmärkt på julbordet, men också när som helst under året.
Salladen smaksätts med en krämig nöt- och apelsinvinägrett, och kan serveras varm eller ljummen.
Använd gärna ganska små rödbetor så går de snabbare att ugnsbaka och blir mjuka helt igenom.

Rödbetor
Olivolja
Purjolök
Morötter
Färsk grönkål


Vinägrett:
Hasselnötter
Olivolja
Rödvinsvinäger
Nypressad apelsinsaft
Salt
Svartpeppar
Timjan och/eller körvel (torkad eller finhackad färsk)

Värm ugnen till 200 grader.
Slå in rödbetorna i metallfolie och lägg dem i en ugnsform. Baka dem till de är mjuka, ca 30-50 minuter, beroende på storlek. Ta ut betorna, plocka bort folien och lägg dem åt sidan och låt dem svalna så att de går att hantera. Skala dem genom att gnugga bort skalet under rinnande svalt vatten. Skär betorna i bitar.
När betorna är bakade, lägg nötterna i ugnsformen och rosta dem i ca 7 minuter. Var noga så att de inte bränns. Lägg över dem på ett fat och låt dem svalna.
Medan nötterna rostas, värm lite olja i en rymlig gryta. Klyv purjolök på längden (ta gärna från både den gröna och vita delen) och skiva den. Skala och skiva morötterna (klyv även dem på längden i två eller fyra delar om de är stora). Låt purjo och morötter puttra i oljan några minuter. Skölj grönkålen under tiden och riv loss bladen från stjälkarna och strimla bladen. Häll en bottenskyla vatten i grytan, blanda ned grönkålsbladen och låt det hela sjuda under lock så att grönsakerna ångas under ca 7 minuter. Lägg över grönsakerna i en salladsskål.
Halvera eller grovhacka drygt hälften av hasselnötterna. Hacka de resterande riktigt fint för hand eller i matberedare, men inte så fint att de blir malda.
Blanda ihop vinägretten på olja, vinäger, finhackade nötter, apelsinsaft och kryddor.
Lägg rödbetor och hackade nötter i skålen, häll på vinägretten och blanda försiktigt.

2 kommentarer:

  1. Låter supergott och fräsht bland allt det feta som finns på julbordet. Och snygga färger kan jag tänka mig!!!

    SvaraRadera
  2. Ja, eftersom rödbetorna blandas i precis på slutet färgar de inte av sig särskilt mycket, så det blir väldigt fina kontrasterande färger.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin