måndag 6 december 2010

Rotfruktsgryta med gröna linser och grönkål

Det här är en rätt som jag gjort i otaliga varianter under många år. Den går att laga året runt men jag tycker den passar allra bäst på vintern, inte minst tack vare att färsk grönkål finns att köpa under december.
Rotfrukter och gröna linser smakar visserligen gott men kan se ganska trist ut, så (förutom grönkålen) finns det förstås ett enkelt sätt att göra det hela betydligt mer färgglatt: använd rödbetor! Vips har du en lysande lila rätt!
De rotfrukter jag nämner nedan är de jag tycker passar bra. Välj själv vilka av dem du vill använda.
Grytan är oerhört mättande i sig själv, men för den som ändå vill ha något till rekommenderar jag matvete/mathavre eller råris.

Olivolja
Gul lök
Valfria rotfrukter (rödbeta, kålrot, potatis, morot, rotselleri, palsternacka)
Gröna linser
Vitlök (gärna ganska mycket!)
Tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Timjan
Rosmarin
Kummin
Starkt paprikapulver
Syrligt äpple
Färsk grönkål
Ev färsk persilja

Värm olja på medelvärme i en rymlig gryta. Grovhacka lök och fräs den mjuk i oljan. Skala och tärna rotfrukterna och lägg dem i grytan, börja med de hårdaste (som behöver längst tid). Låt dem puttra några minuter och lägg sedan i linserna. Rör om och häll på vatten, drygt dubbelt så mycket som linserna. Lägg på lock och låt puttra 10-15 minuter. Rör om ända ned i botten då och då och fyll på med mer vatten om det behövs under hela tillagningen.
Blanda ned grovhackad vitlök, tomatpuré och alla kryddorna, och låt puttra tills linserna är mjuka. Skala och tärna äpple och strimla grönkålsbladen, och rör ned dem och låt dem mjukna under några minuter.
Strö gärna hackad persilja över vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin