lördag 27 oktober 2012

Tomatgryta med spenat och kikärtor

Nu när minusgraderna har kommit till stan är det verkligen på sin plats att äta en varm gryta. Den här är baserad på en tomatsås (givetvis gjord på min kära tomatpuré )som gärna kan puttra en lång stund innan grönsakerna tillsätts, men har du inte tid med det går det bra att korta ned tillagningstiden.
Istället för att söta såsen med socker skar jag ner ett sött äpple i små tärningar.
Använd valfri chilisort, färsk eller mald. Jag tog torkade flingor av turkisk pul biber som är relativt mild.
Servera grytan med t ex bulgur eller pasta.

Olivolja
Vitlök
Okryddad tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Chili
Färsk spenat
Grön paprika
Sött äpple
Färsk persilja
Kokta kikärtor


Värm ganska rikligt på medelvärme med olja i en rymlig kastrull. Finhacka några vitlöksklyftor och stek dem en minut. Lägg i rejält med tomatpuré, någon deciliter eller så,  och rör ut den i oljan. Sautera tomatpurén i 6-7 minuter och rör om då och då så den inte bränns. Smaksätt med salt, peppar och chili (finhackad om den är färsk). Späd med vatten, koka upp och låt puttra på lägsta värme så länge du har tid med. Häll i ytterligare vatten om det behövs.
Ansa och skölj spenaten mycket noga och skär den i grova bitar. Tärna paprika och äpple och hacka persiljan. Vänd ned alltihop samt kikärtor i grytan, höj värmen ett snäpp och låt puttra i 10-12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin