måndag 5 november 2012

Grönkål och puylinser i tomatsås

Igår lagade jag en riktigt läcker tomatsås som sjöd i omkring 1 ½ timme och smaksattes med kryddor och vinäger. Rödvinsvinäger är en perfekt smaksättare i många tomatsåser, inte minst här, så snåla inte med den! På slutet lade jag i grönkål som tillagades i såsen, och det blev förstås delikat. En del av det blev över till idag, men inte tillräckligt mycket för att det skulle räcka till en måltid. Men en lösning på det problemet fanns givetvis i skafferiet, i form av puylinser. Jag kokade helt enkelt linserna och vände ned dem i tomatsåsen och värmde det hela ett par minuter. Nog för att både linserna och grönkåls-tomatsåsen var för sig är oerhört goda, men när de sammanfördes så lyfte det hela till ännu högre höjder! Kompletterat med en riktigt god pasta blev det en helt fantastisk måltid!


Olivolja
Gul lök
Vitlök
Okryddad tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Torkad oregano
Valfri mild chili
Morot
Rödvinsvinäger
Farinsocker

Puylinser
Färsk grönkål
Pasta


Börja med att laga tomatsåsen. Värm olja i en kastrull på medelvärme. Finhacka löken och låt den mjukna i oljan under lock. Tillsätt finhackad vitlök och en minut senare några rejäla skedar tomatpuré (gärna omkring en dl). Rör ut den i oljan och sautera 6-7 minuter. Häll i vatten, rör ut tomatpurén tills den är slät och ha i kryddorna. Koka upp, sänk till lägsta värme och låt puttra ungefär en timme (eller ännu längre om du har tid). Rör om några gånger under tiden. Vänd sedan ned grovriven morot, vinäger (tillräckligt mycket för att smaksätta såsen) och en gnutta socker.
Börja tillaga linserna i en separat kastrull. Koka dem under lock i ca 30 minuter och häll bort eventuellt kvarvarande vatten. Koka även pastan, så att den blir klar samtidigt som linserna.
Strimla grönkålen grovt och vänd ned den i tomatsåsen ca 15 minuter efter morötterna. Höj värmen ett steg och låt såsen puttra tills grönkålen är al dente, ca 15 minuter. Vänd ned linserna och pastan i tomatsåsen och låt allt bli genomvarmt.

2 kommentarer:

 1. Låter gott.
  Puylinser är verkligen en delikat doldis, som fler borde använda.

  Jag provade förresten tomatpuréen igårkväll.
  Jättetack - den är fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, puylinser är oförtjänt okända men helt fantastiska.

   Varsågod! Såklart den är det, det har jag ju sagt i flera år! :P

   Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin