fredag 23 november 2012

Bräserad brysselkål och grönsaker

Brysselkål är en råvara som många har ganska svårt för, i varje fall när den är kokt, och så även jag. När den bräseras däremot och får en stekyta blir den riktigt god. Till den hade jag ett antal grönsaker, och ni kan välja vilka ni vill använda, men de bör behöva endast några minuters tillagning.
Servera med ris eller pasta.

Olivolja
Brysselkål

En aning råsocker
Vitlök 
Persilja
Valfria grönsaker, t ex purjolök, stjälkselleri, morot, paprika
Nypressad citronsaft
Kumminfrön
Chiliflingor
Salt
Svartpeppar

Värm olja i en kastrull eller stekpanna på medelvärme. Ansa kålhuvudena och halvera dem på längden. Lägg dem i olja med snittytan nedåt, lägg på lock och stek 5-7 minuter så att de får en stekyta. Strö på socker och stek en minut till, och häll sedan i lite vatten. Bräsera tills kålhuvudena börjar mjukna, och förbered grönsakerna under tiden. Finhacka vitlök, strimla persilja och purjolök, grovriv morötter och skär selleri och paprika i bitar. Lägg i dem, citronsaft och kryddor och bräsera några minuter till så att vätskan kokat in och grönsakerna blivit lite mjuka.
Servera rätten varm med pasta eller ris.

6 kommentarer:

 1. Jag har också alltid haft svårt med kokt brysselkål, men på sistone tänkt att jag ska ge dem en ny chans. Det här låter riktigt gott, måste prova snart!

  SvaraRadera
 2. Själv älskar jag kokt brysselkål (också), gärna kokt i buljong, men det är verkligen viktigt att den inte kokas för länge.

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte vad bräsera är, det är rätt dåligt av mig. (Eller jag vet nu google) men att ha en länk eller något som förklarar vanliga mattermer kan vara bra för att förenkla läsningen om folk inte är vana med matlagning kollar in bloggen (vilket jag tror folk gör)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag! Det är lätt att tänka att alla känner till såna termer, men så är ju inte alltid fallet.

   Radera
 4. Jag äääälskar brysselkål, nog t o m mer än grönkål! På alla sätt man kan tänka sig - utom överkokta. Borde vara förbud på sådana. Lätt ångkokta max, men ännu hellre stekta. En av få saker vi steker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog för att jag vet att du är väldigt förtjust i brysselkål, men mer än grönkål?? Du är konstig! ;)
   Men håller med, överkokning borde bannlysas! Det gäller alla grönsaker, men kanske kålväxter mest av allt. De blir ju så hemska när de är överkokta.
   Stekt brysselkål är riktigt gott, liksom ugnsrostad.

   Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin