torsdag 4 oktober 2012

Svartkålspasta med morot- och äppelsås

I lördags köpte jag på mig ett lager grönkål, men även purpurkål och svartkål som är olika sorters grönkål fast med andra färger. Sedan dess har jag förstås ätit dem dagligen. Häromdagen fick jag plocka ca 15 kilo äpplen (tips: kolla in Fruktförmedlingen!) och därför äter jag förstås också av dem varje dag, i nästan varenda måltid. Lyckligtvis passar just äpplen och kål oerhört bra tillsammans.
I den här rätten blir det bäst med äpplen som är ganska söta och inte så väldigt syrliga, och som mjuknar rejält under tillagning så att såsen blir krämig. Jag använder sorten Maglamer, men av de som brukar finnas i butiker skulle jag tro att Red delicious eller Golden delicious passar bra. När det är säsong för svenska vinteräpplen så passar exempelvis Aroma utmärkt.
Har du inte svartkål, som är ytterst sällsynt, så går vanlig färsk grönkål lika bra.


Pasta, gärna tagliatelle
Svartkål eller grönkål
Kallpressad rapsolja
Morot
Äpplen
Färsk eller torkad timjan
Kumminfrön
Okryddad tomatpuré
Havregrädde
Salt

Värm olja i en kastrull på medelsvag värme. Riv morot grovt och låt den mjukna i oljan i några minuter. Riv äpplena grovt och/eller tärna dem. Strimla färsk timjan eller mortla mald. Lägg i äpplen, timjan och kumminfrön i kastrullen. Rör ned en stor klick tomatpuré en minut senare och låt puttra ett par minuter. Späd sedan med havregrädde. Såsen ska bli krämig så det är bättre att ta för lite grädde än för mycket, och späda efterhand om det behövs. Låt såsen puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt.
Koka pastan under tiden. Skär svartkålsbladen på tvären i 2 cm breda strimlor. Använder du grönkål så skär bort bladnerverna och strimla bladen grovt. Ångkoka kålen i 8-10 minuter och låt den rinna av.
Vänd ned pastan och kålen i såsen och låt allt bli genomvarmt.

2 kommentarer:

  1. Spännande-svartkål är lika vackert som gott. Du har en förmåga att skapa fantastiska rätter med mycket enkla ingredienser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna! Det är väldigt fint sagt! :)

      Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin