lördag 27 oktober 2012

Tomatgryta med spenat och kikärtor

Nu när minusgraderna har kommit till stan är det verkligen på sin plats att äta en varm gryta. Den här är baserad på en tomatsås (givetvis gjord på min kära tomatpuré )som gärna kan puttra en lång stund innan grönsakerna tillsätts, men har du inte tid med det går det bra att korta ned tillagningstiden.
Istället för att söta såsen med socker skar jag ner ett sött äpple i små tärningar.
Använd valfri chilisort, färsk eller mald. Jag tog torkade flingor av turkisk pul biber som är relativt mild.
Servera grytan med t ex bulgur eller pasta.

Olivolja
Vitlök
Okryddad tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Chili
Färsk spenat
Grön paprika
Sött äpple
Färsk persilja
Kokta kikärtor


Värm ganska rikligt på medelvärme med olja i en rymlig kastrull. Finhacka några vitlöksklyftor och stek dem en minut. Lägg i rejält med tomatpuré, någon deciliter eller så,  och rör ut den i oljan. Sautera tomatpurén i 6-7 minuter och rör om då och då så den inte bränns. Smaksätt med salt, peppar och chili (finhackad om den är färsk). Späd med vatten, koka upp och låt puttra på lägsta värme så länge du har tid med. Häll i ytterligare vatten om det behövs.
Ansa och skölj spenaten mycket noga och skär den i grova bitar. Tärna paprika och äpple och hacka persiljan. Vänd ned alltihop samt kikärtor i grytan, höj värmen ett snäpp och låt puttra i 10-12 minuter.

söndag 21 oktober 2012

Äppelsalsa med paprika och solrosfrön

Jag har fortfarande några kilo äpplen kvar så jag gjorde av med en del av dem i den här salsan/salladen. Matlagning kan knappast bli lättare än att skära upp några ingredienser och blanda dem med varandra, men det blir inte mindre gott för det! Vitlöken gör verkligen en stor del av smaken här, särskilt om salsan får stå till sig ett tag.
En söt äppelsort passar utmärkt här, jag använde sorten Maglamer.

Solrosfrön
Äpplen
Gul paprika
Salladslök
Vitlök
Körsbärstomater
Färsk timjan
Mald eller färsk ancho eller annan mild chili
Olivolja
Rödvinsvinäger
Salt
Svartpeppar

Rosta solrosfröna i en stekpanna på medelvärme tills de får färg och låt dem svalna på ett fat.
Tärna äpplen och paprika smått, skiva salladslök, finhacka vitlök, halvera tomater och strimla timjan. Finhacka chilin om du använder färsk. Lägg alltihop samt fröna i en stor skål.
Rör ihop dressingen och vänd ned den i salsan. Låt stå en stund före servering så att smakerna sätter sig.

fredag 19 oktober 2012

Facebookgrupp för matnördar

Igår diskuterade jag och ett par vänner olika smaksättningar för vissa råvaror, vilket utmynnade i att vi startade en Facebookgrupp för vegansk gastronomi! Det finns många andra grupper som handlar om restaurangtips, namninsamlingar och annat viktigt men vi kände inte till någon som fokuserade på riktigt nördiga matdiskussioner, så därför startade vi den. Gå gärna med i gruppen!
Under dess första timmar igår hann vi bland annat prata om oljor, frukter i sallader, tomatsåser och olika pepparsorter, och massvis med högintressanta och matnördiga ämnen kommer garanterat tas upp framöver.

torsdag 18 oktober 2012

Sparrisbroccoli och bok choy med bönor och pasta

Häromdagen fick jag i en lokal butik syn på en grönsak som jag läst om i ett antal utländska matbloggar men aldrig hittat i affären förut. Sparrisbroccoli har stjälkar lika smala som gröna sparrisar och små blombuketter, och smakar betydligt sötare än vanlig broccoli. Oerhört gott! Jag hade även köpt baby bok choy i en asiatisk butik, så jag kombinerade dem med nykokta bönor i den här enkla men mycket läckra rätten.

Sparrisbroccolin kan säkert ersättas med vanlig broccoli (helst med stjälk) men då går ni miste om den där sköna sötman.

Pasta
Olivolja
Gul lök
Vitlök
Sparrisbroccoli
Vitvinsvinäger
Baby bok choy
Kokta stora vita bönor
Färsk timjan
Citronzest
Salt

Koka pastan och låt den rinna av.
Värm olivolja på medelvärme i en kastrull. Strimla löken och låt den mjukna i oljan. Lägg i hackad vitlök och tillsätt en minut senare sparrisbroccolin, med stjälkarna skurna i 3 cm långa bitar och buketterna hela eller eventuellt halverade. Ha i en skvätt vinäger och vatten och låt puttra under lock så att broccolin blir ångad. Skiva bok choy tvärsöver och tillsätt dem efter 3-4 minuter tillsammans med bönor, strimlad timjan och citronzest. Låt det hela puttra tills broccolin är al dente. Smaka av med salt, blanda ned pastan i grönsakerna och servera varmt.

söndag 14 oktober 2012

Svartkålssallad med vaxbönor och äpple

Jag vet att jag har sagt det förut men det tål att upprepas: ibland är enkelhet det lämpligaste för en rätt. Här är fem ingredienser som behandlas och kombineras på enklast möjliga sätt, och resultatet blir utsökt!
Vaxbönor gör sig bäst tillsammans med andra milda smaker för att inte komma i skymundan, och här är balansen mellan råvarorna verkligen perfekt.

Jag har under de senaste 11 dagarna gjort av med ungefär lika många kilo äpplen (ätit dem i praktiskt taget varenda måltid, gjort mos och torkat äppelringar) men de jag har är så goda att jag inte är det minsta trött på dem. Äpplen gör sig utmärkt i sallader, och här passar det bäst med en ganska söt, krispig sort. Syrliga äpplen blir inte lika bra här.

Utöka salladen med pasta om du vill ha en riktigt mättande måltid.

Svartkål
Vaxbönor
Äpple
Färsk timjan
Kallpressad rapsolja
Salt
Eventuellt lite nypressad citronjuice

Ansa kål och bönor. Skär kålbladen tvärsöver i 2 cm breda strimlor och skär dem i mindre bitar. Skär även bönorna i bitar. Ångkoka kål och bönor tillsammans i 7-8 minuter och låt dem rinna av väl. Tärna äpple och strimla timjan. Blanda alltihop samt olja, salt och eventuellt citron i en skål och låt stå en stund före servering.

lördag 6 oktober 2012

Potatisstomp med äpple och persilja

Som jag nämnde häromdagen har jag  oerhört mycket äpplen hemma just nu. De hamnar bland annat i frukostgröten och jag har torkat massvis med äppelringar i ugnen, men jag gillar även att använda äpplen i matlagning. I den här rätten blev det en närmast klassisk smakkombination med potatis, äpple och persilja.
Potatisstomp är ett slags grovt potatismos som gör med hjälp av en potatisstöt eller gaffel. Istället för margarin använder jag kallpressad rapsolja. Det är viktigt att ha en riktigt god olja eftersom den även är smaksättare. För er som handlar på Goodstore kan jag rekommendera den gotländska rapsoljan som de säljer i enliters plastflaska. Det är den jag använder här och den är en av mina favoritoljor, inte minst till potatis.

Potatisar av mjölig sort
Kallpressad rapsolja
Salt
Kumminfrön 
Söta äpplen av fast sort
Salladslök
Persilja

Skala potatisarna och skär dem i stora bitar. Koka dem tills de är mjuka, låt dem rinna av väl och lägg tillbaka dem i kastrullen eller i en skål. Häll på olja och mosa potatisarna grovt med en potatisstöt eller gaffel. Smaksätt med salt och lite kumminfrön. Vänd ned fintärnat äpple, skivad salladslök och strimlad persilja.
Servera t ex med ångad grönkål och marinerade små vita bönor eller kikärtor.

torsdag 4 oktober 2012

Svartkålspasta med morot- och äppelsås

I lördags köpte jag på mig ett lager grönkål, men även purpurkål och svartkål som är olika sorters grönkål fast med andra färger. Sedan dess har jag förstås ätit dem dagligen. Häromdagen fick jag plocka ca 15 kilo äpplen (tips: kolla in Fruktförmedlingen!) och därför äter jag förstås också av dem varje dag, i nästan varenda måltid. Lyckligtvis passar just äpplen och kål oerhört bra tillsammans.
I den här rätten blir det bäst med äpplen som är ganska söta och inte så väldigt syrliga, och som mjuknar rejält under tillagning så att såsen blir krämig. Jag använder sorten Maglamer, men av de som brukar finnas i butiker skulle jag tro att Red delicious eller Golden delicious passar bra. När det är säsong för svenska vinteräpplen så passar exempelvis Aroma utmärkt.
Har du inte svartkål, som är ytterst sällsynt, så går vanlig färsk grönkål lika bra.


Pasta, gärna tagliatelle
Svartkål eller grönkål
Kallpressad rapsolja
Morot
Äpplen
Färsk eller torkad timjan
Kumminfrön
Okryddad tomatpuré
Havregrädde
Salt

Värm olja i en kastrull på medelsvag värme. Riv morot grovt och låt den mjukna i oljan i några minuter. Riv äpplena grovt och/eller tärna dem. Strimla färsk timjan eller mortla mald. Lägg i äpplen, timjan och kumminfrön i kastrullen. Rör ned en stor klick tomatpuré en minut senare och låt puttra ett par minuter. Späd sedan med havregrädde. Såsen ska bli krämig så det är bättre att ta för lite grädde än för mycket, och späda efterhand om det behövs. Låt såsen puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt.
Koka pastan under tiden. Skär svartkålsbladen på tvären i 2 cm breda strimlor. Använder du grönkål så skär bort bladnerverna och strimla bladen grovt. Ångkoka kålen i 8-10 minuter och låt den rinna av.
Vänd ned pastan och kålen i såsen och låt allt bli genomvarmt.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin