tisdag 2 februari 2010

Mustig tomatsås med kanel och apelsin

Jag föredrar ofta att basera tomatsåser på passerade tomater och inte krossade, på så sätt kan jag få en slät sås. Här smaksätts den med hela kryddor samt apelsin.
Jag åt den till pasta och ångade grönsaker, men den passar säkert lika bra i lasagne eller till bulgur eller andra rätter.

3-4 portioner:
500 g passerade tomater
1 msk tomatpure
½ tsk hela kardemummakärnor
½ tsk färskriven ingefära
3 cm kanelstång
½ msk farinsocker
Salt
Svartpeppar
Saft och zest från ½ apelsin
1 äpple

Blanda passerade tomater och tomatpuré i en kastrull. Krossa kardemummakärnorna i en mortel och rör ned dem, övriga kryddor samt socker och apelsinsaft i tomatblandningen. Koka upp, sänk till låg värme och låt sjuda under lock i 40-50 minuter. Blanda ned apelsinzest och grovrivet äpple. Stäng av värmen, plocka upp kanelstången, låt såsen stå på eftervärme några minuter, och servera sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin