måndag 8 februari 2010

Svartvit äppelpaj

Desserter är ju ofta väldigt färgglada, så jag fick för mig att göra raka motsatsen den här gången... resultatet blev alltså svartvitt! Här krävs det förstås svarta sesamfrön, som kan vara knepiga att få tag på, för att uppnå det. Annars blir det bara väldigt blekt istället... men gott ändå förstås.

2 msk grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
3/4 dl råsocker
2 msk kokosflingor
1 dl neutral olja
3 msk (eller mer) iskallt vatten)

3 äpplen med vitt fruktkött
1 msk nypressad citronsaft
2 msk kokosflingor
1 msk vita sesamfrön
2 msk svarta sesamfrön
1 msk farinsocker
2 msk råsocker
1/4 tsk salt

Värm ugnen till 200 grader.
Sikta mjölerna och saltet ned i en bunke. Blanda i socker och kokos. Tillsätt olja och 3 msk vatten och blanda till en deg, ta mer vatten om det behövs, tills att degen är smidig. Tryck ut den i en pajform och förgrädda i 10 minuter.
Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Blanda med citronsaften. Rör ihop övriga ingredienser i en skål och vänd äppelklyftorna i blandningen. Lägg äpplena i pajskalet och strö den återstående fröblandningen över dem. Grädda i ca 15-20 minuter tills kokosflingorna på toppen fått lite färg, men de ska absolut inte bli brända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin