onsdag 1 april 2009

Citron- och vitlöksmarinerad belugalinssallad med ugnsrostad broccoli och jordärtskockor samt pinjekärnor

Det här blev en lyxig och alldeles utmärkt födelsedagsmiddag, många milda och kontrasterande smaker och konsistenser som möts i samma rätt. Det går dock utmärkt att servera linssallad, grönsaker, och pinjekärnor separat eller blanda alltihop till en stor sallad.
Belugalinser är dyra små godsaker. De är svarta små linser som behåller sin fasta konsistens efter kokning och därför passar perfekt i sallader. De har en delikat smak som passar perfekt tillsammans med örter, citron och vitlök.
Ugnsrostad romanesco har jag ju skrivit om flera gånger. Men även broccoli passar utmärkt att rosta i ugnen, och då får den en tydlig rostad ton. Också rotsaker brukar ju vara goda att ugnsrosta, och det gäller även jordärtskockor.

1 dl belugalinser
1 selleristjälk
2 hela färska vitlökar eller 2-3 klyftor torkad
3 schalottenlökar
Mild olivolja
Nypressad citronsaft
Rosmarin
Timjan
Salt
Svartpeppar

7-8 jordärtskockor
En bunt färsk broccoli (ca 250 g)
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Pinjekärnor

Koka linserna i ca 2,5 dl vatten.
Finhacka selleri, vitlök och schalottenlök och fräs dem i olja ett par minuter. Rör ihop en marinad på olja, citron och kryddor och blanda den med linser och och lökfräset. Täck över och låt marinera några timmar.

Värm ugnen till 180 grader. Skala jordärtskockorna och skär dem och broccolin i bitar. Lägg dem i en form, blanda med olja, salt och peppar och rosta i ca 20 minuter. Rör om ett par gånger.

Rosta pinjekärnorna under omrörning i en torr stekpanna på medelvärme tills de får färg. Häll genast upp dem i en skål.

Servera gärna det hela med bulgur.

6 kommentarer:

  1. Underbar blogg för en inbiten veggo! Jag sträckläser här nu :)

    Om det är ok skulle jag gärna vilja länka till dig från min blogg eftersom det underlättar för fortsatt läsning, går det för sig tro?

    SvaraRadera
  2. Tackar, så roligt att du gillar bloggen!

    Självfallet får du mer än gärna länka hit!

    SvaraRadera
  3. Tja! Jag heter Joy Sánchez och jobbar på Sveriges Radio i Malmö!
    Om det är okej för dig så tar jag det här receptet som middagstips i mitt program i eftermiddag?

    Givetvis länkar jag till din blogg på vår hemsida och nämner den som källa i programmet!

    Gå in på www.sr.se/dingata och klicka på middagstips för att se hur det ser ut.

    Vänliga hälsningar,
    Joy Sánchez

    SvaraRadera
  4. Joy:
    Jadå, det är helt okej att du gör det!

    SvaraRadera
  5. Tack för tipsen, det faller lite på att jag inte har frys och har egentligen ingen möjlighet att skaffa heller :( Men baljväxter är min räddning, och linsröror/grytor kan man ju variera i oändlighet...

    Det kommer nog gå bra :)

    Då länkar jag till dig då så kan fler ta del av läckerheterna!

    SvaraRadera
  6. Har du lagt ned bloggen Rasmus? Eller händer det nya spännande saker?

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin