måndag 8 december 2008

Bönsallad med rostade minitomater, grönkål och aprikoser

Att laga sallader är utan tvekan ett väldigt bra sätt att använda sådant som behöver ätas upp eftersom det mesta går att använda i dem. Det är, bland annat av samma anledning, också en av de sorters rätter jag tycker mest om att laga. Som ni kan se i mina tidigare salladsrecept tycker jag om att göra färgglada sallader med såväl grönsaker som frukter. Torkade aprikoser är en återkommande ingrediens, så även här, och som alltid använder jag ekologiska aprikoser.
Jag har fått tag på plommontomater i miniatyrformat som är betydligt mindre än vanliga körsbärstomater. De är väldigt goda råa men blir fantastiskt söta när de rostas i ugnen några minuter. Givetvis går det bra att använda körsbärstomater istället.
Kidneybönor blev en utmärkt bas för den här salladen, men vita, svarta eller cannelini borde också passa fint.


Gul paprika
Små tomater
Olivolja
Grönkål
Kokta bönor
Torkade ekologiska aprikoser
Salladslökar
Romansallad
Basilika
Kallpressad rapsolja eller olivolja
Vitvinsvinäger
Salt

Sätt ugnen på 200 grader och rosta och skala paprikorna. Lägg de hela tomaterna i en annan ugnsform, stänk över lite olivolja och rosta dem i ugnen i ca 8 minuter (använder du körsbärstomater av standardstorlek bör de halveras). Skär bort stjälkarna från grönkålen, strimla bladen grovt och ångkoka dem. Strimla aprikoserna, skiva löken, riv salladsbladen i bitar och hacka basilikan. Blanda olja, vinäger och salt, lägg alla ingredienser i en stor skål, häll på dressingen och blanda försiktigt. Låt stå i kylen en stund före servering.

3 kommentarer:

  1. vad gott det låter med aprikoser i salladen! Det måste jag prova, fast jag får hålla dom ifrån min karl, han är grymmt allergisk mot aprikos:P

    SvaraRadera
  2. Aprikoser är otroligt gott såväl i sallader som varmrätter, frukost, desserter...

    Men se till att de är ekologiska! Förutom att de inte är besprutade är det också enormt mycket godare än de övriga.

    SvaraRadera
  3. Där har du ju dina ekologiska ja! Ser helt underbart gott ut! Färggrannt och fräscht!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin