onsdag 3 december 2008

Varma gröna blad med körsbärstomater och rostade solroskärnor

Här kommer nästa grönkålsrecept.
Det var först tänkt att bli en slags sallad, men jag var så hungrig att jag föredrog att äta maten varm direkt efter tillagningen istället... Men det går säkert utmärkt att äta rätten även som en sval sallad.
Här kombinerar jag flera sorters gröna blad med en soffritto. Tomaterna ger sötma och solroskärnorna nötsmak och knaprighet. Det hela rundas av med basilika och pressad citron.
Även grönkålsstjälkarna får vara med här, dock inte de grövsta, men de lite tunnare går fint att äta.


Olivolja
Färsk grönkål
Röd lök
Morot
Vitlök
Körsbärstomater
Mangold
Böngroddar
Romansallad
Basilika
Pressad citron
Salt
Solroskärnor

Värm oljan i en stor stekpanna på medelsvag värme. Skär loss grönkålsbladen från stjälkarna och lägg bladen åt sidan. Skiva stjälkarna, strimla löken och skär morötterna i små tärningar. Fräs allt detta i oljan under lock (detta är en variant av en s k soffritto). Tillsätt finhackad vitlök, halverade tomater och strimlade grönkålsblad efter 10 minuter och låt fräsa 10 minuter till. Tomatsaften gör att det bildas ånga, så att tillagningen sker genom en kombination av stekning och ångkokning. Skär loss mangoldbladen från stjälkarna. Skiva stjälkarna och blanda ned dem samt böngroddar i stekpannan. Strimla mangoldbladen och romansalladen och tillsätt dem några minuter senare. Stäng av värmen ett par minuter senare och låt pannan stå kvar på eftervärme några minuter. Blanda ned strimlad färsk basilika, salt och citronsaft. (Använder du torkad basilika kan den tillsättas samtidigt som böngroddarna).
Rosta solroskärnorna i en torr, het stekpanna tills de fått rejält med färg, och blanda ned dem i rätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin