lördag 29 december 2012

Vegologi på finaste årsbästalistan!

Pinto magasin och Vegokoll har tillsammans gjort en årsbästalista över 2012 års bästa produkter, kokbok med mera. Under rubriken Årets "vill jag puffa lite extra för" utser Pinto den enda bloggen som nämns i hela listan, och det är ingen mindre än Vegologi! Tack så mycket för det!


söndag 23 december 2012

Grönkål med clementiner, lök och ingefära

Den här varmrätten som jag åt till middag igår var en improvisation som blev så god att jag upprepade den även till dagens lunch. Den påminner lite om den här grönkålssalladen men med skillnaden att här är allt tillagat. Ingefäran och russinen tillför också andra smaker.
Rätten blir ganska söt och tricket för att lyckas med det är att steka löken länge och på låg värme så att den skarpa smaken försvinner och lökens sötma framhävs. Genom att clementinklyftorna skärs i bitar släpper de ifrån sig fruktsaft som gör hela rätten sötare.


Mild olivolja
Gul lök
Ev en nypa råsocker
Färsk grönkål
Sultanrussin
Salt
Svartpeppar
Mald ingefära
Clementiner

Värm olja i en vid kastrull eller stekpanna på svag värme. Strimla löken och stek den under lock tills en blivit mjuk och glansig, vilket kan ta omkring 30 minuter eller mer. Rör om då och då. Strö på lite socker om du vill att den ska karamelliseras. Finstrimla grönkålsbladen (ta bort bladnerverna) och rör ned dem, russin och kryddor i pannan. Höj värmen ett steg och stek utan lock i några minuter. Ta bort de vita trådarna från clementinerna och skär klyftorna i bitar. Vänd ned dem och stek ca 8-10 minuter till.
Blanda med avrunnen pasta, låt allt bli genomvarmt och servera.

måndag 17 december 2012

Grönkålschips

Jag har ju tjatat i all oändlighet om grönkål, och nu blir det ännu mer! Inte nog med att grönkålen passar perfekt i oerhört många slags maträtter eller att det går att göra hummus på den eller att det går att dricka den i smoothies, utan det går till och med att förvandla den till delikata snacks!
Grönkålschips gör enklast på blad som är hyfsat släta. Är de väldigt krusiga får inte smaksättningen fäste lika lätt och det finns risk för att kanterna blir brända.

Jag brukar smaksätta med olivolja och flingsalt blandat med valfria kryddor. Just idag använde jag za'atar, men det går också att välja exempelvis rosépeppar, sesamfrön, kummin, paprikapulver, sumak eller spiskummin. Blanda olja och kryddor i en skål.
Börja med att riva bladen i lagom stora bitar (ta bort bladens mittnerver). Doppa därefter varje bit i kryddoljan och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

Det finns två grundläggande metoder för tillagningen: hög värme respektive låg värme.
På hög värme, omkring 150-170 grader, krävs det bara några få minuter i ugnen. Vänd bitarna när ovansidan börjat bli krispig och inte längre är mjuk, och sätt in dem i ugnen igen. Passa dem noga så att de inte blir brända.
Låg värme är praktiskt taget så låg som det går att få i en ugn, 40-50 grader. Använd en träsked för att hålla ugnsluckan lite öppen om du vill att chipsen ska bli raw, eller använd en torkugn. Tillagning på låg värme tar ett antal timmar, varför jag sällan använder den metoden. Jag brukar helt enkelt göra så mycket chips att jag behöver kunna göra ett antal omgångar i följd, och då passar hög värme bättre.
Chipsen är färdiga när de är frasiga och inte är mjuka. Peta på dem med en gaffel för att känna efter.

torsdag 13 december 2012

Grönkålscurry med kokosmjölk och kikärtor

Dagens grönkålsskapelse är som så ofta en improvisation. Jag hade en halv burk kokosmjölk som borde användas och som blev utgångspunkten för den här rätten. Att grönkål skulle ingå var förstås en självklarhet...


Neutral olja
Korianderfrön
Gurkmeja
Svartpeppar
Valfri chili, mald eller i flagor, eller färsk
Vitlök
Färsk ingefära
Purjolök, endast den vita delen
Färsk grönkål
Röd paprika
Kokta kikärtor
Sultanrussin
Kokosmjölk
Kokosflingor

Värm oljan i en kastrull på medelvärme. Mortla korianderfröna och fräs dem, gurkmeja, nymald peppar och eventuell mald/flagad chili i någon minut. Tillsätt finhackad vitlök och finriven ingefära samt eventuell finhackad färsk chili, och en halv minut senare strimlad purjolök och stek någon minut. Lägg i strimlad grönkål, tärnad paprika, kikärtor och russin och rör ned kokosmjölken. Låt koka under lock tills såsen tjocknat och är krämig och grönkålen är al dente. Rör ned kokosflingorna några minuter innan rätten är klar. Servera med ris.

söndag 9 december 2012

Veckomatsedel 2 - grönkål!

Nu är det dags för min andra veckomatsedel till projektet Vegetarian for a year, eller för vem som helst som vill följa den såklart. Vi befinner oss mitt i den sorgligt korta försäljningssäsongen för världens bästa grönsak, grönkålen, och därför innehåller alla rätterna på matsedeln grönkål! Jag har valt just dessa rätter för att visa på grönkålens oerhörda mångsidighet. Den passar verkligen utmärkt i de allra flesta slags rätter och tillsammans med många olika andra råvaror, inte minst baljväxter, frukter och nötter.
Svartkål är en mycket ovanlig sorts grönkål, och kan ersättas med vanlig grönkål.

Måndag: Bönsallad med rostade minitomater, grönkål och aprikoser samt rödbets- och grönkålssallad med apelsin och nötter. Den senare rätten innehåller fyra klassiska julsmaker i en nyskapad variant..
Tisdag: Grönkålsrisotto med bönor och citron
Onsdag: Puylins- och grönkålssoppa
Torsdag: Svartkålspasta med morots- och äppelsås
Fredag: Grönkåls- och pumpacurry
Lördag: Puylins- och grönkålssallad med valnötter och päron samt grönkålssallad med clementiner, sesam och karamelliserad lök
Söndag: Rotfruktsgryta med gröna linser och grönkål

Till frukostmackan, mellanmål eller tillsammans med andra maträtter passar en grönkålshummus perfekt!
För den som vill läsa mer om min kärlek till detta gröna guld rekommenderar jag intervjun med mig på grönkålsbloggen The kale project.

tisdag 4 december 2012

Julkalendertips

Flera matbloggare har den fina vanan att under december göra blogg-julkalendrar med dagliga inlägg. Jag vill rekommendera några av mina favoriter.

Vegankrubb
s kalender har inget särskilt tema, utan bjuder på många slags recept och tips.
Flickan & kakorna gjorde förra året en cupcakekalender där det bjöds på en ny sorts cupcake varje dag, och glädjande nog gör hon en sådan även i år!
Pickipicki har sin traditionsenliga chokladkalender! Den är förvisso inte vegansk, men vem kan motstå choklad? De flesta recepten går säkert utmärkt att veganisera.
Min syster och svåger har startat en kalender som är något av motsatsen till Vegologi. Medan jag lagar allt veganskt från grunden innehåller alla deras recept i Skumma tomtar en och samma färdigköpta produkt, nämligen skumtomtar. Men om någon vill ta sig an en utmaning och veganisera deras påhitt så kanske tomtarna kan ersättas med veganska marshmallows.



Vilka matjulkalendrar rekommenderar ni?
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin