söndag 23 december 2012

Grönkål med clementiner, lök och ingefära

Den här varmrätten som jag åt till middag igår var en improvisation som blev så god att jag upprepade den även till dagens lunch. Den påminner lite om den här grönkålssalladen men med skillnaden att här är allt tillagat. Ingefäran och russinen tillför också andra smaker.
Rätten blir ganska söt och tricket för att lyckas med det är att steka löken länge och på låg värme så att den skarpa smaken försvinner och lökens sötma framhävs. Genom att clementinklyftorna skärs i bitar släpper de ifrån sig fruktsaft som gör hela rätten sötare.


Mild olivolja
Gul lök
Ev en nypa råsocker
Färsk grönkål
Sultanrussin
Salt
Svartpeppar
Mald ingefära
Clementiner

Värm olja i en vid kastrull eller stekpanna på svag värme. Strimla löken och stek den under lock tills en blivit mjuk och glansig, vilket kan ta omkring 30 minuter eller mer. Rör om då och då. Strö på lite socker om du vill att den ska karamelliseras. Finstrimla grönkålsbladen (ta bort bladnerverna) och rör ned dem, russin och kryddor i pannan. Höj värmen ett steg och stek utan lock i några minuter. Ta bort de vita trådarna från clementinerna och skär klyftorna i bitar. Vänd ned dem och stek ca 8-10 minuter till.
Blanda med avrunnen pasta, låt allt bli genomvarmt och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin