söndag 9 december 2012

Veckomatsedel 2 - grönkål!

Nu är det dags för min andra veckomatsedel till projektet Vegetarian for a year, eller för vem som helst som vill följa den såklart. Vi befinner oss mitt i den sorgligt korta försäljningssäsongen för världens bästa grönsak, grönkålen, och därför innehåller alla rätterna på matsedeln grönkål! Jag har valt just dessa rätter för att visa på grönkålens oerhörda mångsidighet. Den passar verkligen utmärkt i de allra flesta slags rätter och tillsammans med många olika andra råvaror, inte minst baljväxter, frukter och nötter.
Svartkål är en mycket ovanlig sorts grönkål, och kan ersättas med vanlig grönkål.

Måndag: Bönsallad med rostade minitomater, grönkål och aprikoser samt rödbets- och grönkålssallad med apelsin och nötter. Den senare rätten innehåller fyra klassiska julsmaker i en nyskapad variant..
Tisdag: Grönkålsrisotto med bönor och citron
Onsdag: Puylins- och grönkålssoppa
Torsdag: Svartkålspasta med morots- och äppelsås
Fredag: Grönkåls- och pumpacurry
Lördag: Puylins- och grönkålssallad med valnötter och päron samt grönkålssallad med clementiner, sesam och karamelliserad lök
Söndag: Rotfruktsgryta med gröna linser och grönkål

Till frukostmackan, mellanmål eller tillsammans med andra maträtter passar en grönkålshummus perfekt!
För den som vill läsa mer om min kärlek till detta gröna guld rekommenderar jag intervjun med mig på grönkålsbloggen The kale project.

4 kommentarer:

 1. Förstår att det är din högsäsong nu. :-) Grönkålsrisotto ska jag prova. Tack för matsedeln!

  SvaraRadera
 2. Oj, så många spännande rätter. Idag på arbetet pratade de om grönkål på fikat... deras favorit var gräddstuvad grönkål. Jag ska definitivt testa en eller flera av ovan rätter.

  Vilka av ovan rätter rekommenderar du en indiska som tycker om stark mat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att dina kollegor gillar grönkål! Långkål (gräddstuvad grönkål) är den klassiska rätten i Halland och den enda riktigt välkända grönkålsrätten. Den är mycket god, men jag gör vad jag kan för att folk ska upptäcka hur mångsidig denna grönsak är.

   Jag föreslår såklart att du testar curryn! Den kan du ju göra så stark du vill, och du gillar ju dessutom pumpa, så den borde passa dig perfekt.

   Radera
  2. Jag tackar och niger, ska självklart testa curryn, hurra!

   Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin