torsdag 31 maj 2012

Två dagar kvar!

Ja, nu är det bara två dagar kvar till årets Vegomässa! På lördag är det äntligen dags. Årets mässa är den största hittills, med omkring 50 (!) utställare, restaurang, café, hamburgare, filmer, föreläsningar, konsert, fotoutställning och mycket mer.

fredag 18 maj 2012

Pasta med maskrosknoppar och sparris

Jag har ju ätit maskrosblad otaliga gånger men har av någon underlig orsak aldrig provat att äta knopparna. Fram tills idag vill säga, för jag skördade ett par dl knoppar och kombinerade dem med en annan hemodlad primör, nämligen sparris.
Knopparna har en mycket säregen och svårbeskrivbar smak som knappt alls liknar bladens bittra, men är mycket goda! Välj knoppar som inte börjat slå ut, och skölj och ansa dem noga. Plocka bort eventuella stjälkbitar och låt knopparna rinna av innan tillagningen.

Pasta 
Grön sparris
Hasselnötter
Kallpressad rapsolja
Vitlök
Sköljda och ansade maskrosknoppar
Citronzest
Salt
Svartpeppar

Koka pastan. Ansa sparrisen, koka den separat i ca 4-5 minuter och skär den i bitar.
Värm under tiden en torr stekpanna på medelvärme och rosta hasselnötterna. Rör om då och då och låt nötterna få lite färg. Låt dem svalna på ett fat och hacka dem sedan grovt.
Häll en skvätt olja i stekpannan. Finhacka några vitlöksklyftor och låt dem puttra i oljan någon minut. Tillsätt sedan maskrosknopparna och citronzest och stek högst en minut. Knopparna blir snabbt mörkgröna och då är de färdiga. Vänd ned sparris och nötter, smaka av med salt och nymald peppar och låt allt bli genomvarmt. Vänd sedan ned pastan och servera.

tisdag 15 maj 2012

Vegomässan 2/6

Om bara drygt två veckor är det dags för sommarens första stora höjdpunkt; äntligen blir det Vegomässa i Stockholm igen! Här finns all info om mässan, som kommer ha massvis med utställare, restaurang, café, många föredrag, fotoutställning, uppträdanden och mycket mer. Givetvis kommer det finnas oerhörda mängder godsaker, kläder och annat att köpa hos utställarna.

Jag har varit på samtliga Vegomässor som hållits i Stockholm, alla har varit fina men denna ser helt klart ut att kunna bli den allra bästa hittills! Vi ses väl där?




söndag 13 maj 2012

Sparris- och maskrossallad med gurka och friterat pitabröd

Skördesäsongen har börjat!! Idag skördade jag årets första sparris och passade dessutom på att ta en hel del maskrosblad. Tillsammans fick de utgöra grunden i kvällens middag.
Maskrosor tycker ju många är ett ogräs men för mig är de mat. Jag har tidigare lagat en mängd olika rätter av maskrosblad, t ex paj, linssallad med jordgubbar och mandlar, potatissallad, wok, sesamsallad och ett brödpålägg med apelsin och bönor. Maskros är inte bara goda utan dessutom fyllda med vitaminer och annat nyttigt!
Ett annat ätbart "ogräs" är löktrav som växer vilt här och där. Hittar du ingen löktrav kan du ersätta den med färsk vitlök och gärna några salladslökar.

Bulgur
Några nävar hyfsat späda maskrosblad
Löktrav eller färsk vitlök + salladslök
Olivolja
Vitvinsvinäger
Sumak
Citronzest
Salt
Sparris
Gurka
Neutral matolja
Pitabröd


Koka bulgur enligt instruktion på förpackningen.
Skölj under tiden maskrosbladen noga och ångkoka dem 2-4 minuter. Låt dem rinna av väl. Mixa en del av maskrosbladen samt löktrav eller vitlök tillsammans med olivolja och vinäger till en slät dressing. Smaksätt med sumak, citron och salt.
Grovhacka resterande maskrosblad. Strimla eventuell salladslök. Ta bort den nedersta, träiga delen från sparrisarna och koka stänglarna ca 3-5 minuter (beroende på storlek). Skär dem i stora bitar. Skala och tärna gurkan.
Blanda bulgur och alla grönsaker med dressingen i en stor skål och låt stå en stund så att smakerna blandas.
Fritera pitabröden under tiden.
Servera salladen toppad med bitar av friterat pitabröd.

fredag 11 maj 2012

Spenat- och linscurry

Jag har ofta skrivit om att kryddor smakar så mycket mer när de är hela och rostade istället för att ha köpts malda, och den här rätten är ett praktexempel på det. Kryddor är ju ytterst viktiga i curryrätter och precis som vanligt komponerar jag en egen blandning för varje enskild rätt istället för att använda en köpt mix. På så vis kan jag anpassa dem efter vilka andra råvaror jag använder i rätten. Ett annat indiskt tillvägagångssätt är att mortla ingefära och vitlök (och ibland även lök) tillsammans till en pasta. Det får fram maximalt med smak ur dem samtidigt som de finfördelas.
Fryst finhackad spenat passar utmärkt i den här rätten, men även fryst eller färsk bladspenat går fint. Om spenaten är färsk, skölj den mycket noga och tillsätt den i slutet av tillagningen.

Svartpepparkorn
Korianderfrön
Spiskumminfrön
Kardemummafrön
En bit kanelstång
Torkad chili (hel eller i flingor)
Nyriven muskotnöt
Gurkmeja

Röda linser
Vitlök
Färsk ingefära
Morötter
Zucchini
Fryst/färsk spenat
Salt

Hetta upp en torr kastrull på medelhög värme och rosta de hela kryddorna tills de doftar starkt. Lägg dem i en mortel och mal dem så fint som möjligt. Rör ned muskot och gurkmeja och häll över kryddorna till ett fat.
Lägg linser och vatten i kastrullen, låt koka upp och sänk till medellåg värme. Låt koka under lock ca 8 minuter. Mortla under tiden rikligt med skalad ingefära och vitlök tillsammans tills det blir en mjuk pasta. Rör ned den och kryddorna i kastrullen. Tillsätt grovrivna morötter och zucchini samt spenat. Späd eventuellt med mer vatten och koka tills alla grönsaker är mjuka och rättens konsistens är som en lös sås. Smaka av med salt och servera med ris eller annat spannmål.
Rätten kommer tjockna betydligt om den får stå över natten.

tisdag 1 maj 2012

Stekt potatispytt med örter och hasselnötter

Oftast är jag ganska varsam när jag steker grönsaker men ibland är det gott när de är hårt stekta. I den här pytten blir de brynta innan de smaksätts med massvis med färska örter samt rostade hasselnötter. Idag använde jag bland annat årets första gräslöksskörd.

Hasselnötter
Jordnötsolja
Gul lök
Morot
Kokta potatisar av fast sort
Vitlök
Salt
Nymald svartpeppar
Äppelcidervinäger
Färska örter, t ex persilja, gräslök, timjan, kryddkrasse, portlak, rucola

Rosta hasselnötterna i en vid kastrull eller stekpanna på medelhög värme. Låt dem svalna på ett fat. Häll ganska mycket olja i pannan och låt den hettas upp. Strimla löken grovt och tärna morötterna och stek dem på medelhög värme tills de börjar bli brynta. Rör ned tärnade potatisar och grovt hackad vitlök (gärna ganska mycket). Smaksätt med salt och rejält med nymald svartpeppar och stek tills även potatisen bryns. Häll i en skvätt vinäger och låt den koka in. Dra stekpannan från värmen och vänd ned strimlade örter och hackade nötter.
Servera med bulgur.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin