tisdag 28 juni 2011

Färskpotatis- och persikosallad med mandlar och rucola

Som alltid på somrarna lagar jag massvis med sallader, och precis som vanligt innehåller de en hel del frukter. Så när jag nu har färskpotatis och persikor hemma var det självklart att de skulle vara huvudingredienser i dagen sallad. De kontrasteras av rucolans kryddiga smak samt rostade mandlar, och morötter ger knaprighet.
Persika är en känslig frukt som lätt blir mosig så det är viktigt att använda fasta frukter för att undvika det.
Använd en riktigt god rapsolja till dressingen, gärna med nötig smak.

Färskpotatis
Mandlar
Morötter, gärna i olika färger
Salladslök
Rucola
Persikor
Dill
Kallpressad rapsolja
Vitvinsvinäger
Salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Tvätta och koka potatisarna, låt dem rinna av och skär dem i bitar. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 7-8 minuter. Låt dem svalna på ett annat fat och hacka dem sedan grovt. Skala morötterna och skiva dem tunt. Ansa löken och skiva även den. Halvera, kärna ur och tärna persikorna. Lägg alltsammans samt rucola och klippt dill i en skål. Rör ihop olja, vinäger och salt och blanda försiktigt salladen med dressingen. Låt stå en stund innan servering.

4 kommentarer:

  1. Helt ärligt så låter det här väldigt väldigt gott!

    SvaraRadera
  2. Det är precis vad det var!

    SvaraRadera
  3. :) Dill! Jag lyckas aldrig så bra med dillen i odlingslotten. Har du egen dill? Köper färsk, torkad eller fryst?
    För övrigt är det ju som alltid supergott med frukt i maten och denna salladen verkar inte vara ett undantag :)

    SvaraRadera
  4. Jag har sått massvis med dill i min odling men inte ett enda av de fröna verkar ha grott. Däremot har det börjat dyka upp enstaka dillplantor på helt andra ställen på lotten... Tyvärr verkar de vara krondill så det blir väldigt små blad.
    Jag har alltid torkad dill hemma, och det är den jag använde här, men färsk är förstås ännu bättre.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin