tisdag 3 maj 2011

Persilja- och bönpytt

När du köper persilja i butik säljs den oftast till kilopris och en stor del av vikten utgörs av stjälkar. Du kanske slänger dem i soporna och tycker att dina pengar går till spillo? Gör inte det. Ät stjälkarna i stället! Persiljestjälkar har föga förvånande en ganska kraftfull smak och kräver tillagning (utom möjligtvis de allra spädaste), men är mycket goda. Andra exempel på växtdelar som vanligtvis ratas men som är alldeles utmärkt mat är blomkålsblad och morotsblast.

Olivolja
Gul lök
Vitlök
Stjälkselleri
Morot
Persiljestjälkar
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Kokta små vita bönor
Nypressad citronsaft

Värm olja i en kastrull eller gryta på medelvärme. Strimla löken och sautera den i 5 minuter. Finhacka vitlök, tärna selleri och morötter ganska smått och hacka persiljestjälkarna, och tillsätt allt detta samt kryddorna. Sautera ett par minuter och häll sedan på lite vatten. Låt puttra utan lock tills grönsakerna börjar mjukna. Rör ned bönorna och låt stå någon minut till. Smaka av med citron.
Servera med t ex råris eller pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin