måndag 23 maj 2011

Kolonirapport 2 - Sparris!

Sparris är onekligen en fascinerande växt. När jag klippte bort gamla vissna blomstjälkar för ett par veckor sedan hittade jag ett par 40 cm långa sparrisstjälkar gömda mitt bland en massa ännu längre vissa rester. Sparris ska inte skördas under de två första åren i plantans liv, och eftersom jag inte visste hur gammal min planta är lät jag den vara. Efter hand dök det upp fler och fler stjälkar och de växer enormt flitigt - ungefär en decimeter om dagen! Stjälkarna har fått massvis med oerhört tunna, flikiga grenar med knoppar men ännu inga blommor.
Jag blev nyfiken på hur stor en sparrisplanta kan bli och hittade några websidor som säljer sparrisplantor för utplantering och rimligtvis borde ha koll på fakta. Där stod det att stjälkarna om de får fortsätta växa under sommaren kan bli hundra cm höga, alternativt "meterhöga". De har uppenbarligen helt fel för mina längsta stjälkar är nu ca 160 cm (!) höga och håller fortfarande samma enorma tillväxttakt!
Jag kommer förstås låta dem växa och är nyfiken på hur långa de till slut kommer bli...

Någon läsare som odlar sparris och har koll på detta?

2 kommentarer:

 1. Haha, du måste lägga upp en bild på dina monstersparrisar :)

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du har sparris i grönsakslandet!

  Tråkigt att det var så få rätter med sparris här på Vegologi.


  Jag upptäckte att stekt sparris med vitlökskokt grötris * är fantastiskt gott. Tråkigt bara att sparris är så dyr på Konsum...

  * vanligt grötris kokas på vatten med olja, salt och hel vitlökshuvudud, som tas bort när riset är klar.

  SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin