onsdag 23 juni 2010

Ugnsrostade sommargrönsaker

Igår skulle jag köpa några enstaka saker i matbutiken, och kom hem med en ryggsäck proppfylld med fina grönsaker... Så kan det gå ibland, men det är svårt att motstå buntar med 80 cm (!) långa salladslökar, små vita zucchini, små blomkålshuvuden med fin blast, eller lysande gula paprikor.
De som följt den här bloggen ett tag vet nog att det finns två tillagningssätt som jag föredrar framför andra: ångkokning och ugnsrostning. Här använde jag det senare för att göra en mycket lättlagad men fantastiskt god och färgstark rätt som passar lika bra på egen hand som tillsammans med bönor eller pasta.

Många fler grönsaker än de jag använde den här gången passar fint att ugnsrosta, t ex broccoli, mangoldstjälkar, körsbärstomater, schalottenlök, stjälkselleri, röd och orange paprika.

Blomkål (gärna med blast)
Gul paprika
Salladslökar
Zucchini (jag använde vit)
Vitlök
Olivolja
Nypressad citronsaft
Okryddad tomatpuré
Salt
Torkade och/eller färska örter (t ex timjan, persilja, dill)

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär loss blomkålsblasten (om den är fin) och strimla den. Skär blomkålen i små buketter, och paprika och zucchini i bitar. Skiva den vita delen av salladslökarna (lägg den gröna delen åt sidan så länge). Skiva några vitlöksklyftor ganska tjockt. Lägg allt utom den gröna lökblasten i en ugnsform.
Rör ihop olja, citronsaft, tomatpuré, salt och örter och blanda det med grönsakerna.
Rosta i ca 20 minuter. Ta ut formen och blanda ned strimlad lökblast och sätt in i ugnen några minuter till.
Servera varmt eller som en ljummen sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin