söndag 30 maj 2010

Chocolate chip cookies 5: Kanel/muskot/svartpeppar

Nu är det dags för en riktigt kryddig kaka i chokladkaksföljetongen. Sri Lanka-kanel, nyriven muskot, vanilj och lite nymald svartpeppar ger de här kakorna en riktigt djup och komplex smak. Jag rekommenderar verkligen att köpa kryddor i en specialiserad kryddbutik, deras produkter är oerhört överlägsna de vanliga matbutikskryddorna, och självklart att mala/riva kryddor själv precis innan användning så att smaken är så bra som möjligt. Vaniljpulvret jag använder är ekologiskt, det är ren svart vanilj och säljs i små glasburkar som går att köpa i de flesta matbutiker.

Den här gången gjorde jag en större sats än vanligt eftersom några av kakorna gavs bort i utbyte mot några tomatplantor.

Ca 30 kakor, 4 cm i diameter

100 g mörk choklad
4 dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl kakao
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljpulver
½ krm nymald svartpeppar
2 tsk mald kanel
1 krm nyriven muskot
½ dl farinsocker
1 1/4 dl strösocker
1 1/4 dl neutral rapsolja
1 ½ dl ljummet vatten

Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper på tre plåtar.
Hacka chokladen ganska fint.
Sikta mjöler, kakao, bakpulver, salt och kryddor ned i en stor bunke. Blanda noga.
Sikta sockersorterna ned i en annan bunke och häll i olja samt 1 1/4 dl vatten. Blanda väl, och rör sedan ned blandningen i det torra. Arbeta med händerna ihop till en deg som blir ganska fast och inte smulig. Tillsätt lite mer vatten, 1 msk i taget, om det behövs. Blanda slutligen ned chokladen.
Forma degen till små bollar, lägg en i taget på en plåt och tryck ut dem till en kaka. Se till att det finns lite mellanrum mellan alla kakor. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Kakorna kan vara en aning mjuka efter gräddningen men de stelnar medan de svalnar. Låt dem svalna på galler.

1 kommentar:

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin