tisdag 25 maj 2010

Rostad grön färskpotatissallad

Det här är tredje potatissalladreceptet i rad, men det finns ingen risk att jag tröttnar. De tre är nämligen väldigt olika varandra, och har praktiskt taget inget mer gemensamt än just att de är sallader baserade på potatis. Övriga ingredienser och tillagningssätt skiljer sig helt åt.
Ugnsrostad potatis har väl de flesta ätit, i form av klyftor, hasselhackpotatis etc, men ugnsrostning är också ett underbart sätt att tillaga färskpotatis! Den får ett knaprigt skal med svagt rostad smak och ett mjukt och läckert innandöme, och ännu mer arom än när den är kokt. Här förstärks den rostade smaken ytterligare genom att jag tillsatte rostade solrosfrön. Salladen i övrigt utgörs av idel gröna godsaker i en citrondressing. En perfekt sommarsallad som kan ätas såväl varm som ljummen.

Små färskpotatisar
Olivolja
Salt
Solrosfrön
Frysta gröna ärtor
Salladslök
Babyspenat och/eller rucola
Zucchini
Dill och/eller timjan
Nypressad citronsaft

Sätt ugnen på 220 grader.
Skölj potatisarna och lägg dem i en ugnsform tillsammans med olja och salt och rosta dem tills de börjar bli mjuka inuti (känn efter med en sticka). Det kan ta ca 20-25 minuter. Skär dem i halvor eller fjärdedelar.
Värm en torr stekpanna på medelvärme och rosta solrosfröna under omrörning tills de får färg. Låt dem svalna på ett fat.
Tina ärtorna. Strimla salladslöken tunt. Skölj spenaten/rucolan noga och låt den rinna av. Riv zucchinin grovt.
Lägg potatis, frön, grönsaker och örter i en skål, häll på citronsaft och eventuellt mer olivolja och blanda. Låt stå en stund före servering eller ät genast medan potatisarna är varma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin