lördag 8 maj 2010

Chocolate chip cookies 4: Ingefära/sesam

Nästa avsnitt i chokladkaksserien får en smått asiatisk ton, eftersom smaksättningen den här gången är färsk ingefära och rostade sesamfrön. Mängden ingefära är lätt att justera, beroende på hur stark smak du vill ha.
Det passar bra med en ganska kraftfull choklad i de här kakorna.
Använd inte torkad färdigmald ingefära, den har väldigt lite smak jämfört med färsk (som finns i praktiskt taget varenda matbutik).

Ca 12 små kakor

1½ msk sesamfrön (gärna oskalade)
50 g mörk choklad
1½ dl vetemjöl
½ dl dinkelsikt
½ dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl strösocker
3/4 dl neutral olja
1/4-½ dl ljummet vatten
1½-2 tsk nyriven färsk ingefära

Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Värm en stekpanna eller tjockbottnad kastrull på medelvärme. Lägg i sesamfröna i ett jämnt lager och rosta dem tills de får färg och börjar dofta starkare. Skaka pannan då och då, och passa den noga så att inte fröna blir brända (vilket kan gå fort). Hacka chokladen ganska fint. Sikta mjöler, kakao, bakpulver, salt och socker ned i en stor bunke, och blanda väl. Rör ned de rostade sesamfröna. Häll olja och 1/4 dl vatten i en annan bunke. Skala och riv ingefäran fint, och tillsätt den till de blöta ingredienserna. Blanda väl, och rör sedan ned blandningen i det torra. Arbeta med händerna ihop till en deg som blir ganska fast och inte smulig. Tillsätt lite mer vatten, 1 msk i taget, om det behövs. Blanda slutligen ned chokladen. Forma degen till små bollar, lägg en i taget på plåten och tryck ut dem till en kaka. Se till att det finns lite mellanrum mellan alla kakor. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Kakorna kan vara en aning mjuka efter gräddningen men de stelnar medan de svalnar. Låt dem svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin