måndag 8 juni 2009

Rabarberpaj med rostade mandlar

Häromdagen fick jag en bunt nyskördad rabarber av en bekant, och det var de längsta rabarberstjälkar jag har sett, närmare 80 cm! Därför behövde jag bara 2 stjälkar till denna paj, och det blev ändå mer än jag väntat mig.
De knapriga rostade mandlarna i pajdegen ger en utmärkt kontrast till rabarberns syrlighet och mjuka konsistens. Mosad potatis använder jag ibland i degen till matpajer (t ex min grönsakspaj med bönstanning), men det går även fint att använda den i dessertpajer, inte minst till rabarber.
Sockret i pajdegen karamelliseras så att den blir riktigt knäckig och knaprig, vilket jag tycker är helt underbart!
Andra smaksättare till rabarbern går att använda, t ex kardemumma, lime eller vanilj, men idag valde jag ingefära, kanel och citron.

40 mandlar
2 långa rabarberstjälkar eller fler kortare
½ dl strösocker
2 msk farinsocker
Färsk citronsaft
Riven ingefära
Mald kanel
4 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt
1 dl råsocker
2 msk farinsocker
1 krm salt
2 kokta kalla mjöliga potatisar
1½ dl neutral olja
1 dl iskallt vatten

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 8-10 minuter. Låt dem svalna och hacka dem grovt.
Skala under tiden rabarbern och skär stjälkarna i bitar. Lägg dem i en vid kastrull eller stekpanna tillsammans med strö- och farinsocker på en platta på medelvärme. Lägg på lock och rör om då och då tills bitarna är mjuka och rabarbersaften och sockret bildat ett spad. Smaksätt med kanel, ingefära och citron.
Blanda mjöler, socker, hackade mandlar och salt i en bunke. Mosa potatisarna väl och blanda ned dem samt oljan. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till den deg. Tryck ut drygt hälften av den i en ringform eller annan form med höga kanter och förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut det, lägg i rabarberfyllningen (med spadet) och strö den återstående degen som smulor över den. Grädda pajen i ca 25 minuter.

2 kommentarer:

  1. Åh rabarber är ju sjukt gott! Det var så länge sedan man åt det. Ska nog testa och göra din paj i helgen :)

    Ha det fint! kram

    SvaraRadera
  2. sv: Tack så jättemycket för tipset på gröten, det ska jag definitivt prova på.
    Och smart att äta pajen till frukost också.
    Ska titta igenom dina recept, allt låter grymt gott!
    Ha det fint! kram

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin