onsdag 6 maj 2009

Linssoppa med ugnsbakade citrusfrukter

Det här är ett experiment som blev mycket lyckat, och resultatet av ugnsbakningen blev precis som jag hoppades att frukterna blev mildare, sötare och väldigt aromatiska! Soppan smaksattes med kryddor som passar utmärkt ihop med apelsin, och det blev en lite indisk känsla över det hela, fast utan heta kryddor.
Det går lika bra att mixa soppan slät som att låta bli, eftersom grönsakerna är rivna blir det knappast några bitar ändå.

2 apelsiner
1 lime
Neutral olja
2 små gula lökar eller en stor
2 vitlöksklyftor
1-2 mjöliga potatisar
2 små morötter
½ zucchini
Färsk ingefära
2 ½ dl röda linser
2 gröna kardemummakapslar
½ tsk hel spiskummin
1 krm hel koriander
Några hela svartpepparkorn
Salt

Värm ugnen till 150 grader.

Halvera frukterna, lägg dem med snittytan nedåt i ett ugnssäker form och baka dem i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut limen och låt eventuellt apelsinerna bakas en liten stund till. Låt frukterna svalna.
Finhacka löken och fräs den i oljan på ganska svag värme i några minuter. Tillsätt finhackad vitlök och grovriven potatis och fräs någon minut till. Finriv morötter, zucchini och ingefära och tillsätt dem. Blanda ned linser efter ytterligare en minut, häll på vatten och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda tills linserna är klara.
Rosta under tiden de hela kryddorna i en torr stekpanna tills de doftar starkt. Mortla dem, plocka bort kardemummaskalen och blanda ned kryddorna i soppan.
Pressa ut fruktsaften genom en sil ned i en skål (så det är lätt att ta bort eventuella kärnor) och rör ned den i soppan när linserna är kokta och potatisen mer eller mindre upplöst. Sjud några minuter till, smaka av med salt och servera.

2 kommentarer:

  1. Kan inte du flytta in hos oss och laga sådan här magisk mat? Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det kanske inte vore så dumt! ;)
      Allvarligt talat vore det väldigt kul att laga mat ihop nån gång!

      Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin